ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

 

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια κολλώδης πρωτεΐνη υψηλού μοριακού βάρους. Απαντά σε όλα τα σιτηρά (σιτάρι, σίκαλη, βρώμη και κριθάρι). Λόγω της υφής της χρησιμοποιείται ως κόλλα από τη βιομηχανία.

Πως η γλουτένη σχετίζεται με το έντερό μας;

Η γλουτένη ερεθίζει τον εντερικό βλεννογόνο και η βλέννα που παράγεται εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Τα υπολείμματα της βλέννας αποτελούν εστία μολύνσεως καθώς αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων.
Στην περίπτωση διαπερατού εντέρου (leaky gut) μόρια γλουτένης περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο «επιτίθεται»

Πως η γλουτένη σχετίζεται με τα αυτοάνοσα;

Οι συνεχείς επιθέσεις του ανοσοποιητικού στα μόρια της γλουτένης, το απορρυθμίζουν με αποτέλεσμα να επιτίθεται και σε κύτταρα τα οποία λόγω αλλοιώσεων (λόγω υποθρεψίας και αδυναμίας αποτοξίνωσης) «μοιάζουν» με τα μόρια της γλουτένης (ή άλλων πρωτεϊνών όπως της καζεϊνης του γάλακτος) και υφίστανται και αυτά επίθεση. Πέραν της κοιλιοκάκης (αλλεργία στη γλουτένη) φαίνεται ότι και άλλα αυτοάνοσα όπως η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας καθώς και ο αυτισμός συνδέονται με το συνδυασμό γλουτένης – διαπερατού εντέρου. Εξάλειψη της γλουτένης, βοήθησε στη σημαντική μείωση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές έχουν μειωμένη ή καθόλου γλουτένη;

Οι νιφάδες βρώμης έχουν ελάχιστη γλουτένη. Καλαμπόκι, φαγόπυρο, κεχρί, καστανό ρύζι και η κινόα δεν περιέχουν γλουτένη. Επίσης η ζέα περιέχει γλουτένη αλλά είναι διαφορετικής μορφής από εκείνη του σιταριού ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι και ωφέλιμη.

Ποιες άλλες τορφές πέραν των σιτηρών έχουν γλουτένη;

Γιαούρτια με φρούτα, σοκολατούχο γάλα, αλλαντικά, τυριά σε μορφή κρέμας, μαγιονέζα, προμαγειρεμένα λαχανικά, κονσέρβες κλπ. Συνήθως λόγω νομοθεσίας αναφέρεται στα πιθανά αλλεργιογόνα.

(Στη φωτογραφία βλέπετε αριστερά ένα υγιές λεπτό έντερο με τις λάχνες του (villi) και δεξιά ένα έντερο με «κουρεμένες» λάχνες λόγω της γλουτένης)

 

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Εφαρμογές Βιοσυντονισμού
Ρεφλεξολογία – Ενεργειακές Θεραπείες
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

1 σχόλιο

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.