ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΤΑ 23 ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΙΩΝ

 

Τα 23 Τελώνια είναι 23 έλεγχοι που υφίσταται η ψυχή του ανθρώπου μετά το θάνατό του για συγκεκριμένα αμαρτήματα. Σε κάθε έλεγχο εξετάζετε η ψυχή για ένα συγκεκριμένο αμάρτημα. Αν δεν έχει υποπέσει σ’ αυτό το αμάρτημα προχωρά στο επόμενο τελώνιο και αν κατορθώσει και περάσει και το εικοστό τρίτο τελώνιο φτάνει μπροστά στην Πύλη του Παραδείσου. Αν όμως έχει υποπέσει σ’ αυτό το αμάρτημα, τότε τα τελώνια αυτού του ελέγχου την αρπάζουν και την οδηγούν στο σκοτεινό Άδη, όπου περιμένει την Τελική Κρίση στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να οδηγηθεί τελικά στην Κόλαση.

Κατά τις δοξασίες των ανατολικών λαών τα τελώνια είναι δαιμονικά όντα προικισμένα με πολύ μεταμορφωτική δύναμη, όχι πάντα επιβλαβή για τους ανθρώπους, αλλά κυρίως με διάθεση να πειράζουν, να ενοχλούν και να φοβίζουν. Κατά τις δοξασίες εισέρχονται νύκτα στις οικίες και παραλαμβάνουν τους κοιμώμενους (επί τω πλείστον) παιδιά και τους μεταφέρουν σε απόμακρα μέρη για να διασκεδάσουν από την έκπληξη που θα αισθανθούν οι αφυπνιζόμενοι ή ακόμη αντ΄ αυτών κρύβουν αντικείμενα της οικίας για να εκνευρίσουν τους κατόχους αυτών.

Παρουσιάζονται με μορφή γάτας, σκύλου, πιθήκου αλλά και ως άνθρωποι πελώριοι και τρομεροί ή σαν όμορφες κοπέλες. Ζουν συνήθως σε φρεάτια, πηγάδια, σπήλαια, γεφύρια, ανεμόμυλους και σε ερείπια. Γενικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα αερικά, τα τζίνια, τους βρυκόλακες, τους καλικάντζαρους, τα χαμοδράκια, τους ανασκελάδες κλπ.

Στην εκκλησιαστική γλώσσα αποτελούν πονηρά πνεύματα που συναντούν καθ΄ οδό οι ψυχές όταν αποδημούν: «Τα πνεύματα αυτά ανακρίνουν τις ψυχές και των μεν δικαίων παραδίδουν στους αγγέλους οι οποίοι και θα τις οδηγήσουν στη συνέχεια στο Παράδεισο, ενώ των αδίκων τις οδηγούν τα ίδια αυτά στον Άδη».

Ως αντίστοιχα τέτοια τελώνια οι Έλληνες ναυτικοί αναγνωρίζουν μόνο τους Άγιους Νικόληδες ή Νικολήδες και τη Γοργόνα, την αδελφή του Μεγαλέξανδρου.

ΤΑ 23 ΤΕΛΩΝΙΑ. Η ψυχή περνάει από 23 τελώνια

 1. Το τελώνιο της Κακολογίας. Σ ‘αυτό το τελώνιο εξετάζεται πόσους κατηγόρησε ο άνθρωπος στη ζωή του.
 2. Το τελώνιο της Ύβρης. Εδώ τα τελώνια εξετάζουν τις βρισιές που έχει πει ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του.
 3. Το Τελώνιο του Φθόνου. Εδώ εξετάζεται ο φθόνος, η κακεντρέχεια και η λύπη για τα ξένα αγαθά.
 4. Το τελώνιο του Ψέματος. Εδώ τα τελώνια εξετάζουν όλα τα ψέματα, μικρά η μεγάλα που είπε ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του.
 5. Το Τελώνιο του Θυμού και της Οργής. Σε αυτό το τελώνιο εξετάζονται οι στιγμές που ο άνθρωπος θύμωσε ή οργίστηκε ή κοίταξε με κακία έναν συνάνθρωπο του.
 6. Το Τελώνιο της Υπερηφάνειας. Εδώ τα τελώνια εξετάζουν τις στιγμές υπερηφάνειας και υπεροψίας του ανθρώπου προς τους συνανθρώπους του, όταν τους θεωρεί υποδεέστερους απ ‘αυτόν.
 7. Το Τελώνιο της Βλασφημίας. Σε αυτό το τελώνιο εξετάζεται πόσες φορές βλασφήμησε ο άνθρωπος στη ζωή του.
 8. Το Τελώνιο της Φλυαρίας και της Ανοησίας. Τα τελώνια εξετάζουν πόσες φορές είπε κάτι ανόητο ή πόσες φορές ασχολήθηκε χωρίς λόγο με τους άλλους και είπε κάτι άσχημο γι’ αυτούς.
 9. Το τελώνιο του Τόκου και του Δόλου. Εδώ εξετάζουν τα τελώνια τους τοκογλύφους και αυτούς που ξεγελούν με διάφορα κόλπα και τεχνάσματα τους συνανθρώπους τους με σκοπό το κέρδος.
 10. Το Τελώνιο της Τεμπελιάς και του Ύπνου. Σ’ αυτό το τελώνιο εξετάζεται αν κοιμάσαι πάρα πολύ, αν είσαι τεμπέλης, αν εξαιτίας του ύπνου και της τεμπελιάς απουσιάζεις από την Εκκλησία ή δεν κάνεις κάποια καλή πράξη.
 11. Το Τελώνιο της Φιλαργυρίας. Εδώ εξετάζεται το πάθος για τα χρήματα και τον πλούτο.
 12. Το Τελώνιο της Μέθης. Εδώ εξετάζονται όλες οι στιγμές που ο άνθρωπος ήπιε πολύ και μέθυσε.
 13. Το Τελώνιο της Μνησικακίας. Εδώ εξετάζεται η κακία του ανθρώπου που δεν συγχωρεί τον συνάνθρωπο του με τον οποίον μάλωσε. Επίσης εξετάζεται η επιθυμία του ανθρώπου για εκδίκηση και ανταπόδοση αυτών που έπαθε.
 14. Το Τελώνιο της Μαγείας και της Μαντείας. Σε αυτό το τελώνιο εξετάζονται οι περιπτώσεις του ανθρώπου που ασχολήθηκε με την μαγεία ή την μαντεία και στράφηκε σε αυτά για να βρει λύση στα προβλήματα του.
 15. Το Τελώνιο Λαιμαργίας. Εδώ εξετάζεται η πολυφαγία και η λαιμαργία των ανθρώπων που δεν έχουν μέτρο.
 16. Το Τελώνιο της Ειδωλολατρίας. Εδώ εξετάζονται οι περιπτώσεις που κάποιος άνθρωπος προσκύνησε ή θεώρησε ως θεό ένα είδωλο ή βρισκόταν σε κάποια αίρεση.
 17. Το Τελώνιο της Ομοφυλοφιλίας. Εδώ εξετάζεται αν κάποιος κοιμήθηκε με άνθρωπο του ιδίου φύλου.
 18. Το Τελώνιο της Φιλαρέσκειας. Σ ‘αυτό το τελώνιο εξετάζονται τα φτιασίδια και τα στολίδια που βάζει ο άνθρωπος στο πρόσωπο του όπως και οι παρεμβάσεις που έχει κάνει για να αρέσει στους άλλους.
 19. Το Τελώνιο της Μοιχείας. Εδώ εξετάζεται αν κάποιος παντρεμένος πήγε με μια ξένη γυναίκα.
 20. Το Τελώνιο της Φόνου. Εδώ εξετάζεται αν κάποιος σκότωσε είτε από οργή είτε για να τον κλέψει.
 21. Το Τελώνιο της Κλεψιάς. Εδώ εξετάζονται όλες οι κλοπές μικρές η μεγάλες.
 22. Το Τελώνιο της Πορνείας. Εδώ εξετάζονται όλες οι ερωτικές πράξεις του ελεύθερου ανθρώπου με λεπτομέρεια.
 23. Το Τελώνιο της Ασπλαχνίας. Σ’ αυτό το τελώνιο εξετάζεται η σκληροκαρδία, η μοχθηρία και η ασπλαχνία που έδειξε ο άνθρωπος στην διάρκεια της ζωής του.

Ας δούμε αναλυτικά πως περιγράφεται ο δρόμος για την Πύλη του Παραδείσου μέσα από την οπτασία του μοναχού Γρηγορίου.

Φοβερά οπτασία την οποία είδε ένας μοναχός ονομαζόμενος Γρηγόριος, ο οποίος για ένα διάστημα ήταν μαθητής του Αγίου Βασιλείου του νέου επί Βασιλέως Λέοντος σοφού κατά τον 9ον αιώνα.

Ο Άγιος Βασίλειος ο νέος ήταν πνευματικός Πατέρας του οσίου Γρηγορίου, ο οποίος είχε επίσης πολλά άλλα πνευματικά τέκνα μεταξύ των οποίων ήταν και μια ευλαβέστατη γυναίκα ονομαζόμενη Θεοδώρα η οποία υπηρετούσε τον Άγιο Βασίλειο σε όλη της τη ζωή.

Έφθασε δε ο καιρός του θανάτου της και απέθανεν εντός ολίγων ημερών. Εγώ δε (ο Γρηγόριος) ευρισκόμενος σε απορία ζητούσα να μάθω και ενοχλούσα τον Άγιο για να μου ειπή εάν εσώθη η Θεοδώρα και που ευρίσκεται. Ο Άγιος Βασίλειος μετά τις πολλές μου ενοχλήσεις, μου είπεν: «Τέκνον μου Γρηγόριε αύτη τη νύχτα πορεύομαι πρός την Θεοδώρα και έλθε και συ μαζί μού για να την ιδής.» Εγώ ασπάσθηκα την δεξιά του χείρα και πορεύθηκα να κοιμηθώ. Και γενόμενος σε έκσταση ευρέθηκα σε ένα ανηφορικό και στενό μέρος, και εκεί βλέπω ωραιότατα παλάτια εξαστράπτοντα και κτυπόντας την πόρτα παρουσιάσθηκαν δύο γυναίκες και μου λέγουν.

Αυτά τα παλάτια είναι του πατρός Βασιλείου ο οποίος πριν από λίγο πέρασεν από εδώ και πήγε να ιδή την Θεοδώρα η οποία βρίσκεται εδώ. Ακούωντας δε η Θεοδώρα το όνομα της, έτρεξε στην πόρτα, μ’ ενηγκαλίσθη και μου λέγει: «Ώ! τέκνον μου Γρηγόριε! Πως ήλθες εδώ; Μήπως απέθανες και ήρθες εδώ;» Εγώ της αποκρίθηκα: «Δεν απέθανα αλλά ευρίσκομαι ακόμη στο σώμα μου στον μάταιο εκείνο κόσμο. Οι ευχές όμως του πνευματικού μας Πατρός Βασιλείου με έφεραν εδώ να σε δω όπου πολύ επιθυμούσα και τον ενοχλούσα κάθε ημέρα για να μάθω πού ευρίσκεσαι, και εάν εσώθης. Και σε παρακαλώ να μου πής πέρι του χωρισμού της ψυχής από το σώμα, πόσους πόνους έχει και πως επέρασες από τα φοβερά τελώνια του αέρος, και τις εξετάσεις των πονηρών δαιμόνων. Διότι κι εγώ μέλλω εντός ολίγου και κάθε άνθρωπος στο τέλος της ζωής του να διέλθωμεν.»

Και απεκρίθη η Θεοδώρα και του λέγει: «Ώ! τέκνον μου Γρηγόριε πως θα σου διηγηθώ τον φόβο και τον τρόμον εκείνης της ώρας του χωρισμού της ψυχής από του σώματος; Πως θα σου εξηγήσω τους πόνους και τις οδύνες του χωρισμού της ψυχής; Σου παριστάνω τέκνο μου να τεθή άνθρωπος γυμνός επάνω σε κάρβουνα και να διαλύεται εώς ότου εξέλθη η ψυχή του.

Τόσον δριμείς και ανυπόφοροι είναι οι πόνοι του χωρισμού της ψυχής του αμαρτωλού όπως εγώ, του δε δίκαιου τέκνον μου Γρηγόριε δεν γνωρίζω.» Όταν βρισκόμουν στο κρεβάτι μου και ψυχομαχούσα έβλεπα γύρω μου τα πονηρά πνεύματα των δαιμόνων, άλλους μεν σαν μαύρους σκύλους, και εγαύγιζαν, άλλους δε σαν ταύρους μουγκρίζοντας και λυσσόντας στρέφοντας τα άγρια και άσχημα πρόσωπα τους κατ’ απάνω μου και με φοβέριζαν. Εγώ δε έστρεφα τα μάτια μου σε άλλο μέρος για να μην βλέπω την άσχημη μορφή τους και τον θόρυβο που έκαναν, αλλά ήταν αδύνατο, τέκνο μου Γρηγόριε να αποφύγω.

Και ενώ ήμουν σε τόσην στεναχώρια βλέπω ξαφνικά δύο νέους αστραπόμορφους με χρυσά μαλλιά, και στάθηκαν στα δεξιά του κρεβατιού μου, και ο ένας απ’ αυτούς άρχισε να φοβερίζει τους φοβερούς εκείνους δαίμονες λέγοντας: «Φύγετε παμμίαροι και αγριοπρόσωποι διότι δεν έχετε να κερδήσετε τίποτε α’ αυτή την ψυχή.» Αυτοί δε έφεραν τις αμαρτίες μου όσας εποίησα από τα νιάτα μου, είτε σε λόγια, είτε σε πράξεις και εφώναζαν όλα τ’ αμαρτήματα μου ακόμη και όσα δεν έπραξα. Εγώ δε με φόβω και τρόμω επρόσμενα το θάνατο και εξαιφνής ήλθεν ο θάνατος σαν ένας νέος χονδρός και οργισμένος, σαν λιοντάρι, φορτωμένος διάφορα εργαλεία και είπαν σ’ αυτόν οι Άγγελοι· λύσαι τις αρθρώσεις του σώματος και μην της δώσης πολλούς πόνους διότι τ’ αμαρτήματα της είναι λίγα· τότε άρχισεν από τα πόδια και έλυε τις αρθρώσεις του σώματος μου, και τότε αισθανόμουν οτι νεκρωνόταν το σώμα μου, και τελικά ο τύρρανος εκείνος γέμισε ένα ποτήρι με πικρό περιεχόμενο, μου το πότισε και ευθής εξήλθεν η ψυχή μου από το σώμα μου, τότε την παράλαβαν οι δύο Άγγελοι και εγώ θαύμαζα για τα γινόμενα, διότι δεν ήξερα ότι συμβαίνουν αυτά στον καιρό του θανάτου στον ταλαίπωρο άνθρωπον.

Και οι Άγγελοι εξέταζαν τα καλά έργα που έκαμα στη ζωή μου, αν νήστευσα, αν πήγαινα εκκλησία και αν στεκόμουν με φόβο Θεού, αν τάϊσα τους πεινώντες, αν επισκέφθηκα ασθενείς, αν δεχόμουν ξένους στο σπίτι μου, αν έδωκα το καλό παράδειγμα στους άλλους, αν υπέμεινα βρισιές, αν απέφευγα όρκους, αν δεν βλασφημούσα, αν δεν καλλοπιζόμουν, και πολλά άλλα, τα εζύγισαν αυτά με τις αμαρτίες μου οι δε δαίμονες έτριζαν τα δόντια τους σε μένα και ορμούσαν να με αρπάξουν από τα χέρια των Αγγέλων, και να με ρίξουν στον άχαρον Άδην.

Συνεχίζεται …

Πηγές : oparadeisos, sakketosaggelos

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.