ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΨΥΧΗ;

 

Συνέχεια του άρθρου ΠΩΣ Η ΑΓΑΠΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ενεργός νοημοσύνη

Αυτή η όψη αφορά στην ανάπτυξη της δημιουργικής φύσης του συνειδητού, πνευματικού ανθρώπου. Λαβαίνει χώρα μέσω της ορθής χρήσης του νου, με τη δύναμή του να ενορά ιδέες, ν’ ανταποκρίνεται στη κρούση, να μεταφράζει, ν’ αναλύει και να κατασκευάζει μορφές γι’ αποκάλυψη. Έτσι η ψυχή του ανθρώπου δημιουργεί.

Αυτή η δημιουργική διαδικασία μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

  • Η ψυχή δημιουργεί το φυσικό της σώμα, την εξωτερική της μορφή.
  • Η ψυχή δημιουργεί, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Έτσι έρχεται σε ύπαρξη ο δευτερεύων κόσμος των φαινομενικών πραγμάτων και ο σύγχρονος πολιτισμός μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής δραστηριότητας της φύσης της επιθυμίας της ψυχής.
  • Η ψυχή δημιουργεί μέσω του άμεσου πράκτορά της, του κατώτερου νου, κι έτσι κάνει την εμφάνισή του ο κόσμος των συμβόλων που γεμίζει τις ενωμένες ζωές μας με ενδιαφέρον, έννοιες, ιδέες και ομορφιά.

Η ορθή κατεύθυνση αυτής της ήδη αναπτυγμένης τάσης είναι ο στόχος κάθε αληθινής εκπαίδευσης. Η φύση των ιδεών, οι τρόποι της ενόρασής της και οι νόμοι που θα πρέπει να κυβερνούν όλη τη δημιουργική εργασία είναι οι απώτεροι στόχοι και οι αντικειμενικοί της σκοποί.

Έτσι ερχόμαστε στον κόσμο των ιδιοτήτων που συμπληρώνουν τη δραστηριότητα των τριών όψεων, με τον ίδιο τρόπο που οι τρεις κύριες ακτίνες ενισχύονται και βοηθούνται απ’ το έργο των τεσσάρων μικρότερων ακτίνων.

Αυτές οι τέσσερις ανελίξεις της ιδιότητας στον άνθρωπο, μέσω της δραστηριότητας της εκδηλωμένης ψυχής, είναι :

Η ιδιότητα της αρμονίας που παράγεται μέσω διαμάχης

Αυτή οδηγεί στην αποδέσμευση και στην τελική δύναμη για δημιουργία. Είναι μία από τις ιδιότητες με τις οποίες η εκπαίδευση θα πρέπει ν’ ασχοληθεί από την άποψη της ενόρασης και θα πρέπει να τις θέτει στα μάτια των εκπαιδευόμενων σαν αντικειμενικούς σκοπούς, τόσο για τη προσωπικότητα, όσο και για την ομάδα.

Είναι η λανθάνουσα ιδιότητα σ’ όλες τις μορφές και είναι εκείνη η έμφυτη παρόρμηση ή δυσαρέσκεια που παροτρύνει τον άνθρωπο ν’ αγωνίζεται και να προοδεύει , ώστε τελικά να επιτύχει την ένωση με την ψυχή του.

Είναι η συνείδηση της αρμονίας και του κάλλους που οδηγεί την ανθρώπινη μονάδα πάνω στην ατραπό της εξέλιξης και στην τελική επιστροφή στη Πηγή απ’ όπου εκπορεύθηκε.

 

Συνεχίζεται …

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

photo LonerWolf

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.