ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΜΗΤΕΡΑ, ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

 

Η φύση, η παγκόσμια Μητέρα, κυρία όλων των στοιχείων, αρχέγονο παιδί του χρόνου, κυρίαρχος όλων των πνευματικών πραγμάτων, βασίλισσα των νεκρών, βασίλισσα και των αθανάτων, η μόνη εκδήλωση όλων των Θεών και των Θεαινών που υπάρχουν, της οποίας το πνεύμα κυβερνά τα αστραφτερά ύψη του Ουρανού, το σύνολο των θαλασσίων αύρων, τη θρηνητική σιωπή του κάτω κόσμου.

Λατρεύεται με πολλές όψεις, είναι γνωστή με αμέτρητα ονόματα και εξευμενίζεται με διάφορες τελετουργίες (Απουλήιος). Ονομάζεται τροφός και μυριώνυμος, γιατί έχει, με μία λέξη, αμέτρητες μορφές και όψεις (Πλούταρχος).

Ο Μπράχμα προσεύχεται στη Μεγάλη Θεά, Εσύ είσαι το αρχέγονο πνεύμα, η φύση του οποίου είναι η ευδαιμονία, εσύ είσαι η έσχατη φύση και το καθαρό φως του ουρανού που φωτοβολεί και σπάζει τη αυτό – ύπνωση του φοβερού κύκλου της επαναγέννησης, και εσύ είσαι η μία, που τυλίγει το σύμπαν, για πάντα, στο ίδιο σου το σκοτάδι.

Είναι το αρχέτυπο θηλυκό, η πηγή κάθε ζωής, η περικλείουσα αρχή, συμβολίζει όλες τις φάσεις της κοσμικής ζωής, την ένωση όλων των στοιχείων, ουράνιων και χθόνιων. Είναι η βασίλισσα του Ουρανού, Μητέρα του Θεού, η ανοίγουσα την οδό, αυτή που κρατάει τα κλειδιά της γονιμότητας και των πυλών της γέννησης, του θανάτου και της επαναγέννησης.

Σαν Σεληνιακή Θεά είναι διαρκής ανανέωση, αυτή που φέρνει τις εποχές, αυτή που ελέγχει τα ζωοδόχα ύδατα και την ανάπτυξη από τη γονιμοποιημένη γη και την ανάσταση της ζωής, η χθόνια μητέρα. Σαν σελήνη είναι μετρητής του χρόνου, χωρίζοντας το χρόνο σε μήνες εικοσιοκταήμερου κύκλου, και σαν χρόνος είναι η υφάντρια της μοίρας, και γι’ αυτό όλος οι μεγάλες Μητέρες είναι υφάντριες και κλώστριες, υφαίνουν το δίχτυ και το σχέδιο της ζωής με το νήμα του πεπρωμένου, συμβολικό της ικανότητάς τους να στήνουν παγίδες και να δεσμεύουν, αλλά επίσης να λύνουν και να ελευθερώνουν.

Κατέχει τη δυαδική φύση του δημιουργού και του καταστροφέα και είναι τροφοδότης, προστάτης, χορηγός ζεστασιάς και στέγης αλλά είναι και οι τρομερές δυνάμεις της διάλυσης, της καταβρόχθισης και κάθε πράγματος που έχει σχέση με το θάνατο, είναι η δημιουργός και τροφοδότης κάθε ζωής και του θανάτου της.

Μυθολογικά είναι η Παρθένος Μητέρα, η Μητέρα του θεού που γεννά ένα αρσενικό και γεννιέται από τον υιό εραστή της, ή από το πνεύμα ή από τη θέληση, είναι και Νύμφη και Μητέρα του Θεού και Θλιμμένη Μητέρα, θρηνούσα το θάνατο του υιού ή εραστή της. Πνευματικά είναι η αρχετυπική πληρότητα, η αυτό – διατηρούμενη και αυτάρκης, η Παρθένος που γεννά τον Υιό του φωτός.

Είναι η μητέρα κάθε σοφίας, αυτοκυριαρχίας και λύτρωσης μέσω της φώτισης και της μεταμόρφωσης, αυτή που οδηγεί πέρα από το σκοτάδι και τα δεσμά και σαν σοφία, περικλείει τη μετουσίωση του ανθρώπου από το πιο στοιχειώδες ως το υψηλότερο επίπεδο. Είναι το έσχατο μυστήριο.

Εγώ είμαι ότι υπήρξε, ότι υπάρχει και ότι θα υπάρχει και το πέπλο μου κανένας θνητός δεν έχει ακόμα σηκώσει.

Στην αλχημεία η Μεγάλη Μητέρα είναι δυναμική σαν πυρ και θερμότητα, μετουσίωση, εξάγνιση, καταβρόχθιση και καταστροφή. Είναι επίσης αυτή που γεννά τα έμβρυα – μεταλλεύματα στη γη – μήτρα. Στο Γνωστικισμό είναι ένας Αιώνας του πληρώματος. Στο Βουδισμό και στον Ταοϊσμό είναι η παθητική, στατική αρχή, σοφία, συνειδητοποίηση και κάλλος, με το λωτό και το ανοικτό βιβλίο της σοφίας σαν χαρακτηριστικά της.

Στην ευεργετική, τροφοδοτική, δημιουργική μορφή της είναι η Μεγάλη Μητέρα σαν Ίσιδα, Αθώρ, Κυβέλη, Ιστάρ, Λακσμί, Παρβάτι, Τάρα, Γκουάν – γιν, Δήμητρα, Σοφία, Μαρία, ντυμένη με τον ήλιο και με τη σελήνη στα πόδια της. Σαν παγίδα και σχετική με το θάνατο είναι η Αστάρτη, η Κάλι, η Ντουργκά, η Λίλιθ, η Εκάτη, η Κίρκη και είναι η μαύρη παρθένος ή έχει φιδίσια μαλλιά ή τρομακτική εμφάνιση.

Τα σύμβολά της είναι λεγεών : σεληνιακός μηνίσκος, στέμμα από άστρα, πυργωτό στέμμα, γαλάζιο ένδυμα, κέρατα αγελάδας, σπείρα, ομόκεντροι κύκλοι, ρόμβος, όλα τα νερά, πηγές, πηγάδια κ.τ.λ., καθετί που προσφέρει καταφύγιο, προστασία και έγκλειση – σπηλιά, τείχος, ανάχωμα, πύλη, ναός, εκκλησία, σπίτι, πόλη κλπ – όλα τα σκεύη τροφής και τα στήθη σαν τροφή, όλα τα δοχεία αφθονίας, ότι είναι κοίλο και δεκτικό – το κύπελλο, το καζάνι, το κάνιστρο, το δισκοπότηρο, το κέρας της αφθονίας, το αγγείο, το γιόνι κπλ. ότι προέρχεται από τα ύδατα – όστρακα, ψάρια, μαργαριτάρια, δελφίνι κλπ.

Ανάμεσα στα πουλιά, γνωρίσματά της είναι περιστερά, κύκνος, χήνα, χελιδόνι, πέρδικα κλπ και στα φυτά και τα λουλούδια, λωτός κρίνο, ρόδο, δρυωνία, παιωνία, λιβάνι, κέδρος, μαζί με τα δέντρα και τα φρούτα τους, γνωρίσματά της είναι οι πέτρες συσχετισμένες με τα δέντρα και οι στήλες καθώς απεικονίζουν τους κορμούς των δέντρων. Στην ευεργετική όψη της, γνωρίσματά της είναι όλα τα ζώα που παράγουν τροφή, αγελάδα, χοίρος, κατσίκα ελάφι κλπ., στη σκοτεινή μορφή της σχετίζεται με τη θυσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς ταυτιζόμενος με την άρδευση και τη γονιμότητα, θυσιαζόταν στη Μητέρα Γη όταν η γονιμότητά του εξασθενούσε. Αργότερα αντικαταστάθηκε από τον αποδιοπομπαίο τράγο. Αυτός ο θάνατος την ταύτισε με τη σειρά του, με την ανδροφόνο κόμπρα και τα σεληνιακά ερπετά και με την λέαινα. Ο μονόκερως είναι το σύμβολό της σαν παρθενιά και αγνότητα.

Η Μεγάλη Μητέρα σχετίζεται με την Μεγάλη Άρκτο στους ουρανούς με τον αριθμό επτά, και με την ημέρα της εβδομάδας, την Παρασκευή, όπου ψάρι θυσιαζόταν και τρωγόταν προς τιμήν της. Στην εμφάνισή της σαν Άρτεμη, Βριτόμαρτη και σαν άλλες θεότητες είναι επίσης Κυρά των Θηρίων, συνδεόμενη με το κυνήγι και την άγρια ζωή και συνοδευόμενη από διάφορα ζώα.

 

LifeHub

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.