ΕΣΩΤΕΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

lifehub-esotera-psychologia-24

 

ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ  

 

 

Συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής :

Κάθε μορφή έκφρασης έχει συμβολική φύση. Κάθε σύμβολο μπορεί να ερμηνευτεί κατά τρεις τρόπους, όντας καθαυτό η έκφραση κάποιας ιδέας η οποία αποκρύβει κάποιο σκοπό. Οι δυνατότητες ερμηνείας αναλύονται ως ακολούθως :

Η εξωτερική ερμηνεία ενός συμβόλου βασίζεται κυρίως πάνω στην αντικειμενική του χρησιμότητα και στην μορφική του φύση. Γενικά, εκείνο που είναι εξωτερικό και υλικό εξυπηρετεί δύο σκοπούς :

Α) Να προσφέρει  κάποια ένδειξη της υποκρυπτόμενης ιδέας ή έννοιας. Αυτό συνδέει την εξωτερική φύση του συμβόλου με το νοητικό πεδίο.

Β) Να περιορίσει και δεσμεύσει την ιδέα και έτσι να την προσαρμόσει στην εξελικτική ανάγκη του ανθρώπου.

Η υποκειμενική ερμηνεία αποκαλύπτει την ιδέα που βρίσκεται πίσω από την αντικειμενική εκδήλωση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η ιδέα συγκεκριμενοποιείται στο πεδίο της αντικειμενικότητας.

Η πνευματική σημασία είναι εκείνη που βρίσκεται πίσω από την υποκειμενική αίσθηση και καλύπτεται από την ιδέα ή τη σκέψη με τον ίδιο τρόπο κατά τον οποίο η ιδέα αποκρύβεται από τη μορφή μέσα από την οποία εξωτερικεύεται.

Έτσι η διαδικασία της γνώσης επιτελείται μέσα από τη χρήση του οφθαλμού, δεδομένου ότι όλα είναι σύμβολα και τα σύμβολα αυτά πρέπει να κατακτηθούν.

 

Π. Κ.

ΣΤΕΡΩΠΙΣ

 

Πηγές

Λεξικό Κοινωνικών Επιστημών, Τόμος 3, Unesco (1972)

  1. E. Cassiser, Essay on Men, Yale University Press (1941
  2. A. Bailey, The Dentiny of the Nations, Lucis Press (1974)
  3. A. Bailey, The Rays  and the Initiations, Lucis Press (1976)
  4. A. Bailey, The Light of the Soul, Lucis Press (19784)
  5. A. Bailey, Discipleship in the New Age, Vol. 1, Lucis Press (1972)
  6. A. Bailey, Esoteric Psychology, Vol. 1, Lucis Press (1975)
  7. A. Bailey, Glamour A World Problem, Lucis Press (1971)
  8. A. Bailey, Education in the New Age, Vol. 1, Lucis Press (1974)
  9. A. Bailey, A Treatise on Cosmic Fire, Lucis Press (1973)

photo fdathanasiou

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image