ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Η εκπαίδευση πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες του ανθρώπινου πνεύματος. Πρέπει να βοηθά τα άτομα ν’ αναπτύσσουν μία ικανοποιητική προσωπική φιλοσοφία και μία αίσθηση των αξιών. Να καλλιεργεί τις κλίσεις για τη λογοτεχνία, τη μουσική και τις τέχνες. Ν’ αυξάνει την ικανότητα ν’ αναλύουν τα προβλήματα και να καταλήγουν σ’ εμπεριστατωμένα συμπεράσματα.

Αυτή η δήλωση απαιτεί επανεξέταση της εκπαιδευτικής θεωρίας και πρακτικής μας.

Η νέα αυτή εκπαιδευτική θεωρία πρέπει να στηρίζεται σε μία φιλοσοφία, η οποία να ικανοποιεί τρεις θεμελιώδεις ανάγκες:

  1. Μία ψυχολογική θεωρία για το άτομο που πρόκειται να εκπαιδευτεί.
  2. Μία κοινωνική θεωρία για το είδος της κοινωνίας που επιχειρεί κανείς να δημιουργήσει ή να διατηρήσει σαν την κατάλληλη κατοικία για τη διάδοση των ιδεωδών της κουλτούρας.
  3. Μία παγκόσμια άποψη ή κοσμολογία, μία θεωρία για τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν, όπου ο άνθρωπος είναι θεατής και ηθοποιός.

Ο σημερινός κόσμος πάσχει από μία κουλτούρα που βασίζεται πάνω στη δυαδικότητα μίας εξωστρέφειας, την αντικειμενική στάση του Δυτικού κόσμου, και μίας εσωστρέφειας ή υποκειμενικότητας των Ανατολικών κοινωνιών. Καθένας απ’ αυτούς τους πολιτισμούς, στην ακραία μορφή του, υπερβάλλει προς τη δική του κατεύθυνση.

Σε μία αρμονική ζωή, ο άνθρωπος πρέπει να ολοκληρώσει και τα δύο ιδεώδη και να επιτύχει την ολότητα του εαυτού του και του κόσμου του.

Για το μέλλον, η θεραπεία των κοινωνικών σχισμάτων βρίσκεται στην αποκατάσταση της ενότητας των αρχών, πάνω στην οποία μπορεί να επιχειρηθεί μία ολοκλήρωση των ανθρώπινων αξιών και επιτεύξεων.

Κατά συνέπεια, δεν χρειαζόμαστε μόνο την πολιτική σύνθεση μίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπου το Ανατολικό και το Δυτικό ημισφαίριο θα λειτουργούν όπως ο δεξιός κι αριστερός λοβός του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη έναν πλανητικό τρόπο ζωής, μία πλανητική ηθική κι έναν πλανητικό τρόπο αίσθησης για να εφοδιαστούμε για τη ρωμαλέα πορεία που θ’ απαιτηθεί, προκειμένου να εκπληρώσουμε τα μεγάλα έργα που βρίσκονται μπροστά μας.

 

Συνεχίζεται …

 

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

photo kedros.gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image