ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΑΓΡΑ – ΒΡΥΤΤΩΝ – ΝΗΣΙΟΥ

 

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΑΓΡΑ – ΒΡΥΤΤΩΝ – ΝΗΣΙΟΥ

 

Ο υγρότοπος

Ο υγρότοπος Άγρα – Βρυττών – Νησίου βρίσκεται στο νομό Πέλλας, 6 χλμ, ΒΔ της πόλης της Έδεσσας, μεταξύ των οικισμών Άγρα, Βρυττών και Νησίου καλύπτοντας έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων.

Οικοτουριστικές δραστηριότητες στον υγρότοπο

Στην είσοδο της περιοχής, κατά τη διασταύρωση της Ε.Ο. Έδεσσας – Φλώρινας, με την επαρχιακή οδό προς Κερασιά, βρίσκεται ο πυρήνας των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στον υγρότοπο: το Κέντρο Ενημέρωσης του υγροτόπου.

Οι δράσεις της Ορνιθολογικής

Εθελοντές, μέλη και συνεργάτες της Ορνιθολογικής δραστηριοποιούνται συστηματικά με τον υγρότοπο Άγρα – Βρυττών – Νησίου εδώ και 15 χρόνια, παρακινώντας και άλλους φορείς να αναλάβουν δράσεις ανάδειξης και προστασίας στην περιοχή.

Δίκτυο Natura 2000

Ο υγρότοπος και η γύρω περιοχή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Ζώνων Ειδικής Προστασίας (Special Protection Areas) με βάση την Οδηγία για τα Πουλιά (2009/147/ΕΚ). Στο πλαίσιο της Οδηγιάς των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), έχει συμπεριληφθεί στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (Site Community Importance).

Η ανθρώπινη παρουσία

Η παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή, αλλά και η αρμονική συμβίωση του με το υγρό στοιχείο, χρονολογείται ήδη αρκετές χιλιετίες, όπως μαρτυρούν ευρήματα πασσαλόπηκτου οικισμού στην περιοχή των πηγών Βρυττών, καθώς και άλλα των κλασσικών χρόνων στο λόφο Φιλοκάστρου.

Οι οικότοποι

Ο πλούτος των οργανισμών που φιλοξενούνται στον υγρότοπο, συνδέεται με την ποικιλία των βιοτόπων του, τόσο εκείνων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το υγρό στοιχείο, όσο και αυτών της περιβάλλουσας ημιορεινής ζώνης.

Η χλωρίδα

Ο κυρίαρχος τύπος βλάστησης στον υγρότοπο είναι οι καλαμώνες, με χαρακτηριστικά είδη τα καλάμια, βούρλα και ψαθιά, η επέκταση των οποίων όμως σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται σε βάρος άλλων βιοτόπων του υγροτόπου.

Η πανίδα

Στον υγρότοπο φιλοξενούνται αρκετοί ζωικοί οργανισμοί. Από τα θηλαστικά, πιο χαρακτηριστικό είναι ο μυοκάστορας, είδος που τρέφεται με υδρόβια φυτά και σημαντικότερο η βίδρα. Ο λιμνοβάτραχος και το νερόφιδο είναι τα πιο κοινά από τα πολλά είδη αμφίβια και ερπετά του υγροτόπου.

Τα πουλιά

Στον υγρότοπο μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί 164 είδη πουλιών. Από τον Απρίλιο 2008, η συστηματική εβδομαδιαία παρακολούθηση από εθελοντές, μέλη και συνεργάτες της Ορνιθολογικής εμπλούτισε τον κατάλογο των ειδών πουλιών που απαντούν στην περιοχή και συνέβαλε στη λεπτομερέστερη καταγραφή των…

Δυνατότητα υποστήριξης έρευνας – εκπαίδευσης – πρακτικής άσκησης

Η Ορνιθολογική υποστηρίζει στην ευρύτερη περιοχή σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές ή προπτυχιακές εργασίες και πρακτικές ασκήσεις φοιτητών/ σπουδαστών.

Εθελοντικές δράσεις

Αν είσαι άνθρωπος που θέλεις να ζεις δυναμικά και να κάνεις τη διαφορά ενισχύοντας τις δράσεις διατήρησης και προστασίας του υγροτόπου «Άγρας – Βρυττών – Νησίου» τότε έλα μαζί μας!

 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.