ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΧΟΣ;

 

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άγχος. Αυτό που ερμηνεύεται σημασιολογικά ως άγχος είναι η αντίδρασή μας σε κάποιο ΕΡΕΘΙΣΜΑ (εξωτερικό ή εσωτερικό δηλαδή σκέψη). Δυστυχώς το σώμα μας δε μπορεί να καταλάβει ποια απειλή είναι πραγματική (π.χ. θηρίο, απειλή σωματικής βλάβης κλπ) και ποια είναι «διογκωμένη» (π.χ. μας πήραν τη θέση στο πάρκινγκ, μας τράκαραν, μας απέλυσαν, μας βρίσανε κλπ).

Και στις 2 περιπτώσεις ενεργοποιείται το Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου ήτοι ο ορμονικός άξονας (υπόφυση, υποθάλαμος, θυρεοειδής, επινεφρίδια και δευτερευόντως γονάδες) και παράγονται κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη και κορτιζόνη η οποία ενεργοποιείται σε κορτιζόλη) με σκοπό:

 1. Την άμεση παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ μέσω της αποδόμησης του γλυκογόνου
 2. Τη γενικότερη προετοιμασία για μάχη ή φυγή (η αδρεναλίνη σε κάνει περίπου 50% πιο δυνατό και πιο γρήγορο αλλά μέχρι το ένα λεπτό…)

Ο μηχανισμός είναι πολύ αποτελεσματικός. Το κακό είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής τον ξεσκίζει και τον «κολλάει» συνέχεια στο ON!

Έτσι γίνονται τα εξής ωραία:

 1. Η κορτιζόλη προκαλεί συρρίκνωση του ιππόκαμπου (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη)
 2. Η γλυκόζη του αίματος ανεβοκατεβαίνει σχεδόν μέσα σε ένα λεπτό (το σώμα μετράει τη γλυκόζη του πλάσματος ανά 10 sec) επειδή η απότομη αύξηση (λόγω της κορτιζόλης) συνεπάγεται εξίσου απότομη αύξηση στην ινσουλίνη (για να στείλει τη γλυκόζη πίσω στα κύτταρα).
  Αν το κύτταρο έχει αδύναμο μεταβολισμό (κοινώς το μιτοχόνδριο τα έχει παίξει λόγω τοξίνωσης και υποξίας) η γλυκόζη είτε θα μεταβολιστεί αναεροβικά (που είναι μεν γρήγορος αλλά αναποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας), είτε θα γίνει λίπος.
  Επίσης αυξάνεται η αντοχή στην ινσουλίνη, επειδή οι υποδοχείς των κυττάρων έχουν «καεί» οπότε πάμε για διαβήτη τύπου 2.
 3. Αυξάνονται οι φλεγμονές στο σώμα και ειδικά στα αγγεία οπότε το σώμα επιστρατεύει το «μπετατζή» (λέγε με χοληστερόλη φορτωμένη πάνω στην LDL) να μπαζώσει το ρέμα (αφού λόγω σκουπιδοδιατροφής με καφέ/τυρόπιτα δεν έχει το σώμα βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά να επισκευάσει σωστά τα αγγεία) –> αύξηση χοληστερόλης στο αίμα (& LDL) Ο «μπετατζής» φωνάζει και τα φιλαράκια του τις πλάκες ασβεστίου να κάνουν «καλή δουλειά» (επειδή συν τοις άλλοις τα έχει παίξει και ο μεταβολισμός – ομοιόσταση του ασβεστίου) στο σημείο που έχει φλεγμονή το αγγείο (οπότε «πετρώνει» το σημείο και έχεις αρτηριοσκλήρωση)
 4. Επειδή το ζάχαρο κάνει «σεισμογράφημα» 9+ ρίχτερ ο υποθάλαμος σου στέλνει σήμα «θέλω ΓΛΥΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ» και εσύ πας στο περίπτερο γιατί είσαι πολύ αγχωμένος να στύψεις ένα φυσικό χυμό ή να φας ένα φρούτο
 5. Οι φλεγμονές αναγκάζουν τον εγκέφαλο να παράγει εγκεφαλίνες και ενδορφίνες για να σε προστατέψει από τον πόνο των φλεγμονών λόγω της απόκρισης στον αγχογόνο παράγοντα (ο ταρίφας που πάτησε αλάρμ και σταμάτησε στη μεσαία λωρίδα να πάρει πελάτη). Βάλε και την αγχολυτική δράση της νικοτίνης και του καφέ και της γλουτένης (κλασικό ελληνικό πρωινό με τσιγάρο καφέ και τυρόπιτα) και έχεις ένα ωραίο πακέτο για τον παθολόγο που θα σε στείλει στον καρδιολόγο που θα σε στείλει στο νευρολόγο (με το ανάλογο αντίτιμο) και τέλος στο φαρμακοποιό.

Στην πραγματικότητα ένας οργανισμός γερός (ήτοι αποτοξινωμένος και με τροφή αληθινή μέσα του και όχι σκουπίδια) το ίδιο ερέθισμα θα το «επεξεργαστεί» πιο ήπια από το μέσο τοξινωμένο άνθρωπο.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.