ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΥΠΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΜΟΡΑ

 

Ενώ κοιμόμαστε ως γνωστόν ο εγκέφαλός μας μπλοκάρει τα σήματα που στέλνονται στα άκρα μας ώστε να μην αυτοτραυματιστούμε κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Είναι απολύτως φυσικό αυτή η λειτουργία εξαιτίας πολλών παραγόντων, κακός ύπνος, αρρώστια κλπ να συνεχίζει να υφίσταται για δευτερόλεπτα μετά τη διάρκεια του ύπνου.

Τότε ξυπνάμε και κατά περίεργο για εμάς τρόπο δεν μπορούμε να κουνήσουμε τα άκρα μας ούτε να μιλήσουμε κλπ. Οι μόνες κινήσεις που επιτρέπονται είναι το ανοιγόκλεισμα των ματιών και το άνοιγμα του στόματος.

Αυτό ονομάζεται υπνική παράλυση κάτι το οποίο παλιότερα απέδιδαν σε πνεύματα, ξωτικά, νεράιδες, Μόρα, ακόμα και σε εξωγήινους.

Η Μόρα (ή «Μαύρη Μόρα») είναι κακόβουλη μορφή μιας μεγάλης σε ηλικία γυναίκας που συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της νύχτας ως κάποιο όνειρο. Η Μόρα έχει ως στόχο τον ψυχικό φόβο ενός ατόμου.

Με την Μόρα συνδέεται η υπνική παράλυση καθώς υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι κατά την διάρκεια του ύπνου, το άτομο που κοιμάται ανοίγει τα μάτια του και βλέπει γύρω του κουνώντας τα αλλά δεν μπορεί ούτε να κουνηθεί ούτε και να μιλήσει. Την στιγμή που συμβαίνει αυτό, κάποιοι λένε ότι μπορούν να δουν ένα πρόσωπο, μια μορφή από πάνω τους που τους τρομάζει, η λεγόμενη Μόρα, ένας δαίμονας της νυκτός.

Η Μόρα σύμφωνα με τις περιγραφές είναι ένα πνεύμα μαυροφορεμένης γυναίκας η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα.  Η λέξη στα Σλάβικα σημαίνει ερωμένη αλλά πολλοί θεωρούν ότι η προέλευση της είναι από την Μορμώ το μυθολογικό τέρας με το οποίο τρόμαζαν τα παιδιά οι αρχαίοι Έλληνες.

Σύμφωνα με τον μύθο η Μόρα φοράει ένα Μαύρο σκουφάκι όπου όποιος καταφέρει να της το πάρει θα έχει τρεις ευχές. Στην περίπτωση που η Μόρα καταφέρει να το ξαναπάρει πίσω τότε αυτός πεθαίνει.

Λίγα λόγια για το μύθο Μία εκδοχή λέει ότι είναι η Λίλιθ η πρώτη γυναίκα του Αδάμ ή μια από τις τρεις κόρες της. Όπως αναφέρουν τα γνωστικά κείμενα και τα απόκρυφα της παλαιάς διαθήκης η Λίλιθ αποχώρισε από τον παράδεισο για δύο πιθανούς λόγους.

  1. Ήταν εκείνη που μύησε τον Αδάμ μετά από προτροπή του Σατανά στην απόλαυση του σεξ. Εκείνη του δίδαξε ότι το σεξ δεν είναι μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για ευχαρίστηση και αυτό εξόργισε τον Θεό και την εξόρισε.
  2. Ο Αδάμ προσπάθησε να βιάσει την Λίλιθ και εκείνη τρομαγμένη έφυγε από τον παράδεισο. Ο Αδάμ λυπήθηκε για την φυγή της Λίλιθ και ζήτησε από τον Θεό να την φέρει πίσω. Εκείνος έστειλε να την βρουν και να την φέρουν πίσω όπου την βρήκαν κάπου στην Μεσοποταμία. Την παρακάλεσαν επανειλημμένα να επιστρέψει αλλά εκείνη αρνήθηκε. Τους είπε επίσης ότι για τους αιώνες των αιώνων θα επισκέπτεται τα μικρά παιδιά στον ύπνο τους για να εκδικηθεί. Οργισμένοι οι άγγελοι την απείλησαν ότι θα ξεσηκώσουν την θάλασσα να την πνίξουν. Η Λίλιθ άρχισε να κλαίει και να τους παρακαλάει να την λυπηθούν. Όντως οι άγγελοι υπέκυψαν στα παρακάλια της και εκείνη για ανταμοιβή ορκίστηκε ότι δεν θα πειράξει τα παιδιά που θα έχουν τα ονόματα των τριών αυτών γραμμένα πάνω από το κρεβάτι τους.

Στην συνέχεια λέγεται ότι ο Σατανάς την έκανε γυναίκα του και αρχόντισσα όλων των σκοτεινών υπάρξεων. Λέγεται επίσης ότι η Λίλιθ είναι και το πρώτο βαμπίρ. Από τότε στοιχειώνει τα όνειρα των ανδρών και κάνει έρωτα μαζί τους επιτίθεται στις έγκυες γυναίκες και τελικά τις σκοτώνει.

Τα τρία ονόματα των αγγέλων που εάν γράψεις πάνω από το κρεβάτι δεν θα δεις την Μόρα ποτέ είναι Σάνβι, Σανσάβι, Σαμενγκελάφ. Τα ονόματα τους γράφονται σε ενοχιακή ή αγγελικανή γραφή με καθαγιασμένη πένα σε παρθένα περγαμηνή.

Η επιστημονική εξήγηση

Η Υπνική Παράλυση είναι μια κατάσταση που λαμβάνει χώρα μόλις πριν αποκοιμηθούμε, υπναγωγικό στάδιο ή ακριβώς πριν ξυπνήσουμε πλήρως από τον ύπνο υπνοπομπικό στάδιο. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ομιλίας ή κίνησης. Συχνά ακολουθείται από μια αίσθηση ότι υπάρχει κάποια παρουσία στο δωμάτιο μια αίσθηση που συχνά προκαλεί φόβο η οποία συνοδεύεται και από την ανικανότητα του να φωνάξει κάποιος. Η παράλυση αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.

Η περιγραφή των συμπτωμάτων της υπνικής παράλυσης ομοιάζει με την περιγραφή που δίνουν πολλά θύματα απαγωγής από εξωγήινους όταν ανακαλούν την εμπειρία τους. Η υπνική παράλυση θεωρείται από πολλούς ότι δεν εξηγεί μόνο τις απαγωγές από τους εξωγήινους αλλά και πολλές άλλες παραισθήσεις που σχετίζονται με παραφυσικές ή υπερφυσικές εμπειρίες.

Η Υπνική Παράλυση είναι κάτι που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μια ή δυο φορές στην ζωή τους. Συνήθως συμβαίνει σε μία από τις εξής δύο φορές :

Την στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος οπότε και ονομάζεται υπναγωγική ή προϋπνική παράλυση ύπνου.

Την στιγμή που ξυπνάτε από τον ύπνο οπότε και ονομάζεται υπνοπομπική ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου. Καθώς σας παίρνει ο ύπνος το σώμα χαλαρώνει σταδιακά. Συνήθως αρχίζετε να μην έχετε αίσθηση του τι συμβαίνει γύρω σας και ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνεστε την αλλαγή. Ωστόσο εάν ο εγκέφαλος παραμείνει σε εγρήγορση ενώ το σώμα πέφτει σε υπνική καταστολή τότε μπορεί να εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του χωρίς ωστόσο το σώμα να μπορεί να κινηθεί και άρα να αντιδράσει σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μεταπέφτει από κατάσταση REM (γρήγορη κίνηση των ματιών) σε (μη ταχεία κίνηση των ματιών) κατάσταση ύπνου. Ένας κύκλος ύπνου REM και NREM διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Πρώτα εμφανίζεται ο κύκλος NREM και διαρκεί έως και το 75% του συνολικού χρόνου του ύπνου σας. Κατά τη διάρκεια του κύκλου NREM το σώμα σας χαλαρώνει και ανασυγκροτείται.

Περίπου το 40% των ανθρώπων μπορεί να βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό στην διάρκεια της ζωής του. Είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση που παρατηρείται συνήθως στα εφηβικά χρόνια. Άνδρες και οι γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να το βιώσουν ενώ έχει παρατηρηθεί ότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει και κληρονομικά χαρακτηριστικά.

Καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος NREM το σώμα αρχίζει να περνάει στον κύκλο ύπνου REM. Τα μάτια σας κινούνται γρήγορα και βλέπετε όνειρα αλλά το υπόλοιπο σώμα σας εξακολουθεί να είναι πολύ χαλαρό. Οι μυς σας είναι απενεργοποιημένοι κατά τη διάρκεια του κύκλου REM. Αν κάτι πέσει στην αντίληψή σας προτού ολοκληρωθεί αυτό ο κύκλος ύπνου θα δείτε ότι δεν θα μπορείτε να αντιδράσετε ή να μιλήσετε προσωρινά.

Αστρική Προβολή & Αστρική Καταληψία

Ενώ ένας αριθμός περιπτώσεων Υπνικής παράλυσης σχετίζονται με την ασθένεια της Ναρκοληψίας (Μία νευρολογική κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής πέφτει σε ύπνωση δίχως να το επιδιώξει), ένας σχετικά μεγάλος αριθμός παραμένει ανεξήγητος επιστημονικά. Είναι εκείνες οι περιπτώσεις που ενδιαφέρουν τους ερευνητές της Αστρικής Προβολής, και που έχουν εδραιώσει την πεποίθηση πως η Υπνική Παράλυση είναι μία εμπειρία που συχνά επέρχεται με τον διαχωρισμό του Αστρικού σώματος από το φυσικό.

Ο Τεχνικός όρος για αυτό το αίσθημα της ακινησίας που δεν σχετίζεται με την Παθολογική Καταληψία και συνδέεται με την Αστρική Προβολή ονομάζεται Αστρική Καταληψία. Η Αστρική Καταληψία είναι ένα φαινόμενο που έχει την δυνατότητα να καταλύσει τις υπεραισθητικές αντιλήψεις του ατόμου. Μερικοί άνθρωποι που βιώνουν συχνά αυτή την εμπειρία την έχουν χρησιμοποιήσει προς όφελός τους για να επιτύχουν την συνειδητή Αστρική Προβολή.

Μία παγκόσμια έρευνα σχετικά με την Αστρική Προβολή που διεξήχθη από την Διεθνή Ακαδημία Συνειδητότητας (IAC), ενός οργανισμού δηλαδή που εξειδικεύεται στο πεδίο των Εξωσωματικών εμπειριών και τις παραφυσικές εμπειρίες, αποκάλυψε πως το 52.57% των ατόμων που επιτυγχάνουν Αστρική Προβολή, βιώνουν ταυτόχρονα και Υπνική Παράλυση.

Τέλος, για αυτό το μεγάλο ζήτημα της σύνδεσης της Αστρικής προβολής με την Υπνική παράλυση αξίζει να σημειώσουμε πως οι περιπτώσεις εκείνες που σχετίζονται με την Ναρκοληψία αφορούν την πραγματική ανικανότητα κίνησης του Φυσικού Σώματος, ενώ στην Αστρική Καταληψία η παράλυση που βιώνεται δεν είναι πραγματική, μα μονάχα η αίσθηση της ανικανότητας κίνησης του Φυσικού Σώματος, στοιχείο που είναι χρήσιμο για εκείνους που βιώνουν το τρομερό συναίσθημα της Υπνικής Παράλυσης δίχως να έχουν διερευνήσει ακόμη τα αίτια εμφάνισής του.

Προσευχή προστασίας από την Μόρα

Μόρα Μόρα κακαβού

μέτρα τ άστρα του ουρανού

την φακή τού κιλού

τα βότσαλα της θάλασσας

και τις πέτρες της γης

και μετά έλα σε μένα

Την προσευχή αυτή την λες τρεις φορές όταν πέσεις για ύπνο και ως που να τα μετρήσει όλα αυτά η Μόρα εσύ έχεις ξυπνήσει.

Πάντως άπαξ και σε επισκεφτεί κανένα ξόρκι δεν πρόκειται να πιάσει. Το μόνο που θα σε σώσει είναι το θάρρος και το θράσος. Πρέπει να την κοιτάξεις ίσια στα μάτια και να της δείξεις ότι δεν την φοβάσαι.

Η Μόρα δεν εμφανίζεται μόνο μία φορά αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για μια ολόκληρη ζωή. Γνωρίζουμε ακόμα ότι το φαινόμενο αυτό είναι κληρονομικό και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα της ίδια οικογένειας και στους απογόνους τους.

Πηγές : Pneymatiko, Wikipedia, parapsikoloji, mindhack

 

Επιμέλεια

Παρα Κελσος

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.