ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Στο μέλλον η εκπαίδευση θα κάνει μία πολύ ευρύτερη χρήση της ψυχολογίας απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Μία τάση προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται αναμφίβολα να φανεί.

Η φύση – φυσική, ζωτική, συγκινησιακή και νοητική – του παιδιού θα ερευνάται προσεκτικά και οι ανακόλουθοι σκοποί της ζωής του θα κατευθύνονται πάνω σε σωστές γραμμές. Θα διδάσκεται ν’ αναγνωρίζει τον εαυτό του σαν αυτόν που ενεργεί, που αισθάνεται και σκέπτεται. Έτσι, θα διδάσκεται η υπευθυνότητα του κεντρικού «Εγώ», ή του κατόχου του σώματος.

Αυτό θ’ αλλάξει ολόκληρη την τωρινή στάση της νεολαίας του κόσμου προς το περιβάλλον της και θα καλλιεργήσει, από τις πρώτες μέρες, την αναγνώριση ενός ρόλου που πρέπει να παιχθεί και μίας ευθύνης που πρέπει ν’ αναληφθεί και το ότι η εκπαίδευση είναι μία μέθοδος προπαρασκευής για εκείνο το γόνιμο και συναρπαστικό μέλλον.

Γίνεται λοιπόν ολοένα και πιο φανερό ότι η ερχόμενη εκπαίδευση θα μπορούσε να οριστεί, με μία νέα και πλατύτερη αντίληψη, σαν η Επιστήμη των Ορθών Ανθρώπινων Σχέσεων και της Κοινωνικής Οργάνωσης. Αυτό δίνει σχετικά ένα νέο σκοπό σε οποιοδήποτε σχολικό πρόγραμμα που έχει δοθεί και υποδεικνύει ότι τίποτα απ’ όσα έχουν συμπεριληφθεί μέχρι τώρα δεν χρειάζεται να αποκλειστεί.

Μόνο ένα καλύτερο κίνητρο θα είναι προφανές και θ’ αποφεύγεται κάθε εθνικιστική , εγωιστική παρουσίαση. Αν η ιστορία, για παράδειγμα, παρουσιαστεί με βάση τις διέπουσες ιδέες που προώθησαν την ανθρωπότητα κι όχι με βάση τους επιθετικούς πολέμους και τη διεθνή ή εθνική λεηλασία, τότε η εκπαίδευση θ’ ασχοληθεί με τη σωστή αντίληψη και χρήση των ιδεών, με το μετασχηματισμό τους σε λειτουργικά ιδεώδη και με την εφαρμογή τους σαν θέληση-για-το καλό, θέληση-για-την αλήθεια και θέληση-για-το κάλλος.

Έτσι θα προκύψει μία πολύ αναγκαία μεταβολή στους στόχους της ανθρωπότητας, από τους τωρινούς ανταγωνιστικούς και υλιστικούς σκοπούς σ’ εκείνους που θα εκφράζουν πληρέστερα τον Χρυσό Κανόνα και θα εδραιωθούν ορθές σχέσεις μεταξύ ατόμων, ομίλων, κομμάτων, κρατών και μέσα σε ολόκληρο τον διεθνή κόσμο.

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.