ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΟΤΑΝΑ

ΦΥΤΑ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ

 

ΦΥΤΑ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ

 

Τα θεραπευτικά φυτά είναι εξελικτικά τα πιο αναπτυγμένα στο φυτικό βασίλειο. Και από αυτή την κατηγορία εκείνα που ακτινοβολούν ομορφιά και άρωμα είναι οι πιο φιλόδοξοι μαθητές και μυημένοι αυτού του βασιλείου.

 

Ας στραφούμε λοιπόν τώρα στη θεραπευτική βοτανολογία σαν τον ανθρώπινο έλεγχο των εκφράσεων της ύψιστης ζωής του φυτικού βασιλείου.

Η χρήση των βοτάνων ή φυτών στη θεραπεία της ανθρώπινης ασθένειας από την πνευματική μέχρι τη σωματική, υπήρξε παγκόσμια σε κάθε φυλή, ράτσα, κουλτούρα και πολιτισμό, από την εποχή της ίδρυσης του τετάρτου βασιλείου.

Κατά παράξενο τρόπο η σύγχρονη επιστημονική χρήση φυτών ή βοτάνων σαν γιατρικών στην Αγγλία προέρχεται από μια αμερικάνικη παράδοση. Οι πιο σημαίνοντες Άγγλοι βοτανολόγοι ήταν ο Τζων Γκέραρντ (1597), ο Τζων Πάρκινσον (1629), ο Νικόλας Κάλπερερ (1649) και αργότερα ο Τζων Σκέλτον, αν και ένας Αμερικάνος που ονομαζόταν δρ. Κόφφιν ήταν εκείνος που έφερε αυτή την αναμορφωμένη βοτανολογική προσέγγιση στην Αγγλία το 1838. Ο Κόφφιν συγκέντρωσε όλους τους εξασκημένους βοτανολόγους μαζί σε μια ένωση στα 1851 και στα 1866 αναγνωρίστηκε σαν Εθνικό Ινστιτούτο Θεραπευτών Βοτανολόγων.

Στη Βόρεια Αμερική, σαν ένα αποτέλεσμα της σύνθεσης των αγγλικών και ινδιάνικων παραδόσεων, της προσωπικής διαίσθησης και της επιστημονικής αντίληψης, εμφανίστηκαν οι πιο αξιοσημείωτοι βοτανολόγοι όπως ο Σάμουελ Τόμσον, ο Γούστερ Μπητς, ο Γ. Κουκ, ο Τζ. Θέρστον, ο Τζ. Λάιλ και ο Τζ. Γκρηρ.

Αυτά είναι τα ονόματα που ανέτρεψαν τη συμπτωματική προσέγγιση προς την οποία εκινείτο η ιατρική. Αυτά τα ονόματα σφράγισαν μια περίοδο 150 χρόνων περίπου, από το 1750. Το τεχνικό όνομα αυτής της βοτανολογικής αναμόρφωσης έγινε γνωστό σαν Φυσιατρική. Η Φυσιατρική προσέγγιση άφησε τη μέθοδο των Κάλπερερ – Γκέραρντ της συμπτωματικής θεραπείας και βάδισε όλη τη θεραπευτική επιστήμη στην κατανόηση της ζωτικής δύναμης στην ανθρώπινη ζωή. Αυτή ήταν η πρωτοποριακή εργασία που προκάλεσε μια ατελείωτη διαμάχη σε μια εποχή που ο υλισμός ήταν στο ζενίθ του. Ότι έγραψαν και είπαν αυτοί οι ενορατικοί επιστήμονες σχετικά με τη ζωτική ενέργεια (το αιθερικό σώμα όπως το ξέρουμε τώρα) επιβεβαιώνει ακριβώς τη βεντική διδασκαλία και τις σύγχρονες εσωτερικές εξηγήσεις της Μπλαβάτσκυ και της Μπέιλη.

Αυτοί οι πρωτοπόροι επιστήμονες και πρακτικοί θεραπευτές δεν ήταν άγνωστοι στην εποχή τους – ίδρυσαν σπουδαίες φυσιατρικές σχολές. Για παράδειγμα, ο Τζ Γκρηρ που ήταν υπεύθυνος του ινστιτούτου Harvard medical Institute του Σικάγο, ήταν το 1980 συνιδρυτής του κολεγίου Chicago Physiomedical College της νέας Υόρκης. Ο Γούστερ Μπητς ίδρυσε το κολέγιο Reformed Medical College της Νέας Υόρκης στα 1829. Οι Κουκ, Θέρστον και Λάιλ, συμμετείχαν σε παρόμοια κολέγια στο Οχάιο, στη Βοστόνη και σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Άλαν Ν. Χόπκινς – Beacon

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image