ΔΙΝΩ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΡΑ ΣΥΝΩΝΥΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!!

lifehub-dino-aksia-stin-zoi-mou-2

Χαρά, συνώνυμη της ζωής και της υγείας!!

 

Η χαρά αποτελεί για πολλούς ανθρώπους μια σπάνια εμπειρία, ενώ κυρίαρχα συναισθήματα των περισσοτέρων είναι η θλίψη και το άγχος.

Χαρά νιώθουμε όταν μας συμβαίνει κάτι που ερμηνεύουμε εμείς ότι είναι καλό και  μας ικανοποιεί. Είναι ένα θετικό συναίσθημα που μας παροτρύνει να ανοιχθούμε, να παίξουμε και να δημιουργήσουμε. Συνήθως αισθανόμαστε χαρά όταν νιώθουμε ασφαλείς και σε καταστάσεις που δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια.

Όταν είμαστε παιδιά είμαστε ανοιχτοί στην χαρά.Για τα παιδιά η χαρά και το παιχνίδι είναι συνώνυμα της ζωής και γι αυτό τη βιώνουν συνέχεια.

Όσο, όμως, μεγαλώνουμε χαιρόμαστε όλο και λιγότερο. Η παιδική ηλικία έχει την αίσθηση της ελευθερίας που είναι βασική για να νιώσουμε τη χαρά και το στοιχείο της ξενοιασιάς.

Ως ενήλικες έχουμε υποχρεώσεις, ευθύνες και έγνοιες στην καθημερινότητά μας που μας κρατούν προσκολλημένους στο άγχος της επιβίωσης. Κυρίως, όμως, καθώς μεγαλώνουμε υιοθετούμε την πεποίθηση ότι «οι μεγάλοι δεν παίζουν, είναι σοβαροί».

Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ελεύθεροι για να μπορέσουμε να δράσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Η ελευθερία διακρίνεται σε εσωτερική, δηλαδή μια  κατάσταση της συνείδησης που έχει να κάνει με το πώς βιώνουμε την θέση μας μέσα στον κόσμο και εξωτερική,  δηλαδή κατά πόσον οι εξωτερικές συνθήκες είναι τέτοιες που μας αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό ή λειτουργούν περιοριστικά.

Η συμπεριφορά μας και οι σκέψεις μας ελέγχονται από τους ηθικούς κανόνες που θέτει το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο έχουμε ενταχθεί, μέσα από το λεγόμενο «Υπερεγώ» μας – εκείνο το ψυχικό μας τμήμα που θέτει τα «μη» και τα «πρέπει». Διαμορφώνεται, δηλαδή, και τροφοδοτείται από την διαπαιδαγώγησή μας όπως πραγματώνεται από τους γονείς και τους μηχανισμούς της  κοινωνικοποίησης.

Όσο πιο αυταρχικό και επιβλητικό γονιό έχουμε (ή είχαμε), τόσο πιο φορτωμένο είναι το Υπερεγώ μας με απαγορεύσεις και περιορισμούς και μας εμποδίζει να ζήσουμε με ελεύθερη έκφραση. Όταν η έκφρασή μας είναι ελεύθερη βιώνουμε και εκδηλώνουμε το αίσθημα της χαράς που μας κινητοποιεί και μας ενεργοποιεί.

Πώς εκδηλώνεται η χαρά; Όταν χαιρόμαστε χαμογελάμε, γελάμε, περπατάμε ανάλαφρα, χοροπηδάμε, τραγουδάμε, δημιουργούμε, δείχνουμε ενθουσιασμό  και είμαστε γεμάτοι ενέργεια, πάθος και αισιοδοξία.

Στους ενήλικες αυτές οι εκδηλώσεις είναι σχεδόν «απαγορευμένες» μέσα στην καθημερινότητα: όταν περπατούν στον δρόμο, στην εργασία τους, στις κοινωνικές τους δημόσιες συναναστροφές.

Για να  έρθουμε σε επαφή με την κατάσταση της χαράς ως ενήλικες  χρειάζεται να ξαναβρούμε «το παιδί μέσα μας» και να βιώσουμε την αίσθηση της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς  πέραν των κοινωνικών συνθηκών και κανόνων.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να χαρούμε και να συγκεντρωθούμε στο εδώ και τώρα. Να παραδοθούμε στο σώμα μας και στις αισθήσεις μας αφήνοντας πίσω την ψευδαίσθηση του ελέγχου.

Η χαρά ενώ φαίνεται ένα απλό συναίσθημα ταυτόχρονα είναι και δύσκολο. Δυσκολευόμαστε να τη βιώσουμε και όταν μας συμβαίνει το συναίσθημα αυτό συνήθως δεν έχει στην ψυχή μας μεγάλη διάρκεια. Όμως αν θέλουμε να αυξήσουμε τις στιγμές που το βιώνουμε θα πρέπει να εξασκηθούμε συστηματικά και χωρίς ενοχές.

Καλό είναι να απαλείψουμε από το λεξιλόγιο και τη σκέψη μας, όταν μας συμβαίνει κάτι καλό, εκφράσεις όπως: «Δεν μπορεί κάποιο λάκκο έχει η φάβα» που σαμποτάρουν τις στιγμές χαράς που βιώνουμε. Είναι καιρός να αποενοχοποιήσουμε το συναίσθημα της χαράς και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής μας ανεξάρτητα αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Η χαρά και τα υπόλοιπα συγγενικά της συναισθήματα  έχουν αδιαμφισβήτητα  θετική επίδραση στη ζωή  και την υγεία μας, σωματική και ψυχική. Σε περιόδους κρίσης και όχι μόνο, η θετικότητα  αποτελεί τη μόνη λύση για να καταφέρουμε να ζήσουμε  ολοκληρωτικά χωρίς ενοχές και τύψεις.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος μύησης στην αξία της χαράςείναι να μάθουμε  να απολαμβάνουμε τα μικρά πράγματα που μας προσφέρει η κάθε μέρα.

Να χαρούμε:

Χουζουρεύοντας το πρωί στο κρεβάτι, κολυμπώντας στη θάλασσα, ρίχνοντας βότσαλα στο νερό για να κάνουν «γκελ», πίνοντας καφέ με ένα φίλο, αγκαλιάζοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο, περπατώντας στη ζεστή άμμο, δίνοντας και παίρνοντας χάδια, κάνοντας έρωτα, βλέποντας το φεγγαρόφωτο, απολαμβάνοντας τη γλύκα της ζωής…

 

Αξίζω να είμαι χαρούμενος!

                       Γελάω ελεύθερα!                   Μοιράζομαι την χαρά μου!

Εστιάζομαι σε ό,τι θέλω να κάνω!         Παρατηρώ τις δικές μου εκδηλώσεις χαράς!

Αναπνέω και νιώθω τη χαρά της ζωής να με πλημμυρίζει!

 

Έρη Μπασιούκα

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο