ΑΠΟΨΕΙΣ

ΧΩΡΑΦΙ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

 

Πιθανόν και θα έχεις ακούσει την ιστορία «Χωράφι με διαμάντια» του Ράσελ Κόνγουελ.

Είναι η κλασική περίπτωση που ονομάζω ως την μεγαλύτερη πηγή στρες στη ζωή των (πετυχημένων) ανθρώπων.

Η ιστορία εξελίσσεται κάπως έτσι. Σε μια χώρα της Αφρικής ένας αγρότης άκουσε ότι άλλοι αγρότες είχαν πλουτίσει ανακαλύπτοντας διαμάντια. Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που πούλησε τα χωράφια του και πήγε προς εξερεύνηση διαμαντιών, να βρει δικό του ορυχείο και να γίνει και αυτός πλούσιος. Πέρασαν χρόνια μάταιης αναζήτησης. Ταξίδεψε παντού αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Έχασε όλες του τις οικονομίες, έχασε τις ελπίδες του κα έπεσε σε ένα ποτάμι να πνιγεί από τη στεναχώρια του….

Όμως υπάρχει και συνέχεια…

Πίσω στο χωράφι που είχε πουλήσει ο εν λόγω αγρότης, ο νέος ιδιοκτήτης μια μέρα, τυχαία, ενώ περνούσε ένα ρυάκι είδε στο πυθμένα του μια γυαλιστερή πέτρα και τη μάζεψε. Ήταν τόσο όμορφη που την έβαλε πάνω στο ράφι του τζακιού του για να την θαυμάζουν οι επισκέπτες του.

Κάποια μέρα ένας από αυτούς είδε την πέτρα και τινάχτηκε όρθιος, με τα μάτια ορθάνοικτα, σαν να τον κτύπησε ρεύμα.

«Ξέρεις τι είναι αυτό?»,  ρώτησε τον αγρότη.

Αυτός κούνησε αρνητικά το κεφάλι του, απορημένος με τη συμπεριφορά του επισκέπτη. Νόμιζε ότι η πέτρα ήταν κάποιος άχρηστος κρύσταλλος.

«Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου», τον διόρθωσε ο επισκέπτης.

Ο αγρότης ξεροκατάπιε, γουρλώνοντας τα μάτια του. «Υπάρχουν δεκάδες τέτοια στο ποταμάκι που διαρρέει  το χωράφι μου», τραύλισε.

Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το χωράφι του ήταν ένα από τα πλουσιότερα και μεγαλύτερα ορυχεία διαμαντιών στο κόσμο. Τι κρίμα που ο πρώτος αγρότης, νομίζοντας ότι θα έβρισκε θησαυρούς κάπου αλλού, πούλησε το χωράφι του έναντι πινακίου φακής και χάθηκε στα ξένα ψάχνοντας να βρει κάτι, που υπήρχε ακριβώς δίπλα του.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

Το μεγάλο δίδαγμα είναι προφανές. Πολλοί από εμάς δεν μπαίνουμε στο κόπο να δούμε τι έχουμε και ούτε τα εκτιμάμε. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει αξία τριγύρω μας και είμαστε έτοιμοι να τα θυσιάσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη τα πάντα και να ψάχνουμε μάταια να βρούμε να στεριώσουμε κάπου αλλού.

Ας μπαίνουμε στο κόπο να εξετάζουμε με προσοχή αυτά που έχουμε, ας αναζητήσουμε τρόπους ανάπτυξης και βελτίωσης αυτών που έχουμε κατέχουμε. Μην παρασυρόμαστε εύκολα από τις σειρήνες σε μακρινά ξερονήσια. Ας σκάψουμε βαθιά στο τόπο που βρισκόμαστε. Ας κάνουμε τη δουλειά που υπάρχει μπροστά μας.

Η πιο πάνω ιστορία (του Κόρνγουελ) επηρέασε αναγνώστες πολλών γενεών, επειδή είναι εύκολο να κατανοήσουμε το μήνυμα της και αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο λάθος.

Λόγω των περιοριστικών μας αντιλήψεων (ή και από απλή άγνοια) συχνά αποτυγχάνουμε να αντιληφθούμε ότι αυτό που ψάχνουμε είναι συνεχώς εδώ μπροστά μας.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σχέση με τις σχέσεις μας, τα ταλέντα μας, τη δουλειά μας. Μη ξεχνάμε ότι, «ποτέ δεν ξέρεις τι έχεις μέχρι να το χάσεις».

Αν κάνουμε την αναγκαία δουλειά, με σοφία και υπομονή και τότε μπορούμε να βρούμε ευτυχία και πλούτο ακριβώς εδώ που βρισκόμαστε και με όσα ήδη έχουμε.

Δυστυχώς είναι στην ανθρώπινη φύση, να πιστεύουμε ότι, «Το γρασίδι είναι πιο πράσινο στην άλλη όχθη». Και έτσι μπαίνουμε σε ένα ατελείωτο κυνηγητό για κάτι πιο λαμπερό. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί απλώς αρνιόμαστε (η θέλουμε να αποφύγουμε) τη δουλειά που πρέπει να κάνω στο εδώ και τώρα. Είναι απίστευτο το πόσο πασχίζουμε και πόσος χρόνος και πόση ενέργεια χάνεται για να αποφύγουμε να κάνουμε την ουσιαστική  δουλειά που βρίσκεται μπροστά μας.

«Το χωράφι με τα διαμάντια» είναι μια υπενθύμιση και προειδοποίηση. Προτού μπαρκάρετε για το άγνωστο με αμυδρές ελπίδες, προτού εγκαταλείψεις αυτά που έχεις για κάτι αβέβαιο, κάτσε και σκέψου. Η απέναντι όχθη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται από μακριά. Ίσως είναι καλύτερα να σκάψεις και να φροντίσεις το δικό σου κήπο, παρά να πάρεις τα μάτια σου και να χαθείς στα ξένα. Πολλοί φίλοι και πελάτες μου συνεχώς μιλούν για κάτι μακρινό και αβέβαιο. Αντί να κάνουν τη δουλειά του σήμερα, ονειρεύονται κάτι μακρινό και απροσδιόριστο. Αντί να διορθώσουν τη σχέση τους με τον σύντροφό τους, ονειρεύονται μια ξένη αγκαλιά. Αντί να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες, παραδίδονται αμαχητί στα θέλγητρά τους και στις κούφιες υποσχέσεις τους. Αντί να εργαστούν προτιμούν να «διαβάζουν» αιωνίως. Τα προβλήματα του εδώ και τώρα δεν λύνονται με το να κλείνουμε τα μάτια μας και να στρίβουμε την προσοχή μας στο απροσδιόριστο αύριο. Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια, να ιδρώσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις του σήμερα. Τότε ίσως ανακαλύψουμε ότι ο κήπος είναι ήδη γεμάτος με διαμάντια.

 

Αν σου αρέσουν οι διδακτικές ιστορίες και τα εμπνευσμένα μηνύματα, εγγράψου στο newsletter μας για να μη χάνεις τίποτα. Yiannis@SuccessMentor.gr, τηλ; 6945 954 564

 

Γιάννης Α. Αραχωβίτης
SuccessMentor www.successmentor.gr/

photo DOGO News

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.