ΕΣΩΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – VAGUS ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – VAGUS ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

 

Το αυτόνομο ή μυϊκό σύστημα λειτουργεί χωρίς τη θέλησή μας.

Με την συνεργασία του ενδοκρινικού συστήματος επιφέρει τις απαραίτητες προσαρμογές για να υπάρχει το ιδανικό εσωτερικό περιβάλλον του σώματος. Η επίδραση και ο έλεγχος που ασκείται, αφορά όλη την έκταση του σώματός μας. Διανέμεται και νευρώνει την καρδιά, τους λείους μύες των αγγείων, τα πνευμονικά και το οισοφαγικό πλέγμα, το άνω και κάτω υπογάστριο.

Οι λειτουργίες του αυτόνομου Ν.Σ. βρίσκονται σε υποσυνείδητο επίπεδο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωματική έκφραση των συναισθημάτων.

Οι διάφορες δραστηριότητες του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του ενδοκρινικού, αλληλοσχετίζονται και ολοκληρώνονται εντός του υποθαλάμου. Ο υποθάλαμος θεωρείται ως το ανώτερο κέντρο ελέγχου του αυτόνομου Ν.Σ. Το αυτόνομο Ν.Σ. υποδιαιρείται σε συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό.

Το Συμπαθητικό Ν.Σ. νευρώνει καρδιά, πνεύμονες, λείους μύες, τα τοιχώματα των αγγείων, θύλακες των τριχών, ιδρωτοποιούς αδένες, πολλά σπλάχνα της κοιλίας και πύελο.

Το Σ.Ν.Σ. σχετίζεται με το αστρικό, γι’ αυτό το λόγο διεγείρεται από κάθε τύπο αστρικής δύναμης καθώς επίσης και από φυσικές δραστηριότητες, όπως γιόγκα, σπορ, ορειβασία κλπ.

Προετοιμάζει και κινητοποιεί στις αυξημένες απαιτήσεις ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης, π.χ. μπορεί να τρέξεις σαν τρελός εάν σε κυνηγά ένας ταύρος, ή όταν αισθάνεσαι οργή και θέλεις να επιτεθείς, ή κάτι προκαλεί φόβο ή τρόμο, οπότε επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, προκαλεί συστολή των περιφερικών αγγείων, αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να ονομαστεί και σαν η αρσενική όψη του ανθρώπου ή το Γιάνκ.

Το Παρασυμπαθητικό Ν.Σ. ονομάζεται και Πνευμονογαστρικό ή σύστημα Vagus. Είναι αυτό που τείνει να διατηρεί και να αποκαθιστά τις εφεδρείες του οργανισμού. Αποσκοπεί στην εξοικονόμηση και εναποθήκευση ενέργειας, όπως στην επεξεργασία της πέψης, στην απορρόφηση της τροφής, αυξάνοντας τις εκκρίσεις των αδένων του γαστρικού σωλήνα και διεγείροντας την περισταλτικότητά του.

Το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό Ν.Σ. επί των αυτών οργάνων συνήθως ασκούν ανταγωνιστική δράση π.χ. το συμπαθητικό προκαλεί ταχυκαρδία, το παρασυμπαθητικό βραδυκαρδία.

Οι διάφορες δραστηριότητες του αυτόνομου Ν.Σ. ολοκληρώνονται εντός του υποθαλάμου.

Παθήσεις του Αυτόνομου Ν.Σ.

Σύνδρομο HORNER που συνίσταται σε συστολή της κόρης του οφθαλμού.

Πτώση των άνω βλεφάρων, ανιδρωσία, αγγειοδιαστολή των αρτηριών του δέρματος, πολλαπλή σκλήρυνση.

Ασθένειες που εμφανίζουν προβλήματα που σχετίζονται με ασθένειες του Vagus ή του παρασυμπαθητικού Ν.Σ. θα μας τρελάνουν, διότι θα εμφανίζονται πιθανότατα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος κάθε φορά.

Το Vagus επηρεάζει το πεπτικό μονοπάτι, το αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ουροποιητικό.

Διεγείρεται θετικά με την ξεκούραση, με το να κρατάμε τα μάτια κλειστά, κοιτώντας προς τα κάτω.

Καταστρέφουν την δραστηριότητα του Vagus οι συγκινησιακές ή κατώτερα νοητικές δραστηριότητες.

 

Ε.ΦΙ.Μ – “Αλίκη Μπέιλη”

photo Science News

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο