ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές διατηρούνται αγνές μόνο σε γυαλί

 

Οι Έλληνες καταναλωτές νοιάζονται για την υγεία τους και γι’ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία τους (97% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) ζητούν να έχουν επιλογή σε περισσότερα προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία.

Το γυαλί είναι απολύτως αδρανές (inert) υλικό και έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής χημικών ουσιών στο περιεχόμενο, όπως συμβαίνει συχνά σε άλλα υλικά συσκευασίας. Η γυάλινη συσκευασία διατηρεί τις βιταμίνες που περιέχουν τα τρόφιμα και ποτά, αλλά και την αρχική τους γεύση, φρεσκάδα και σπιρτάδα. Λειτουργεί ως ένα φυσικό εμπόδιο στα βακτήρια και βοηθάει έτσι ώστε οι αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος να μην επηρεάζουν το περιεχόμενο, διότι δεν αλληλεπιδρά στα τρόφιμα και τα ποτά που προστατεύει.

Το γυαλί είναι επίσης ένα ασφαλές και κατάλληλο υλικό για τους φούρνους μικροκυμάτων και τα ψυγεία, ενώ εύκολα καθαρίζεται και αποστειρώνεται. Είναι αδρανές και αδιαπέραστο. Είναι ένα φυσικό προϊόν που παραμένει αναλλοίωτο. Επειδή είναι αδρανές, δεν αντιδρά σε ξένες ουσίες και δεν τις απορροφά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι το πιο υγιεινό υλικό συσκευασίας. Έτσι χρησιμοποιείται σε εργαστήρια, καθώς και σε φαρμακευτικές και ιατρικές εφαρμογές, γιατί προστατεύει από χημικές και βιολογικές επιδράσεις.

Λόγω της μοριακής του δομής, το γυαλί είναι πρακτικά αδιαπέραστο από το οξυγόνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για προϊόντα που είναι ευαίσθητα σε αυτό. Συστατικά όπως άρωμα και βιταμίνες διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.

Το γυαλί είναι 100% αγνό και δημιουργείται από τρεις πρώτες ύλες που είναι σε αφθονία: άμμο, ανθρακική σόδα και μαρμαρόσκονη. Στο γυαλί δεν υπάρχουν τοξικά χημικά για να διαφύγουν, έτσι είναι αβλαβές για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

Το πρόβλημα της μεταφοράς / μετανάστευσης χημικών ουσιών από τα υλικά συσκευασίας στο περιεχόμενο, δηλαδή στα τρόφιμα είναι πολύ σημαντικό και συσκευασίες από πλαστικά πολυμερή, μέταλλο και χαρτί (paper / cardboard) έχουν δείξει στο παρελθόν να ευθύνονται για ανεπιθύμητα χημικά σε τρόφιμα / ποτά ¨, ανέφερε σχετικά ο Καθηγητής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας Prof. Dieter SCHRENK από το Πανεπιστήμιο της Kaiserslautern (Γερμανία).

Όταν λοιπόν κάποιος νοιάζεται για την υγεία του, δεν πρέπει να κοιτάζει μόνο το περιεχόμενο, αλλά και τη συσκευασία που αυτό είναι μέσα.

10 πράγματα για το γυαλί

  1. Eίναι 100% καθαρό. Είναι κατασκευασμένο από τρία φυσικά, μη τοξικά στοιχεία: άμμο, ανθρακικό νάτριο και ασβεστόλιθο.
  2. Eνα γυάλινο δοχείο μπορεί να πάει από έναν κάδο ανακύκλωσης στο ράφι ενός καταστήματος σε μόλις 30 μέρες.
  3. Eίναι αδρανές, προστατεύει καλύτερα το περιεχόμενό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί η αρχική γεύση και η ποιότητα των τροφίμων και των ποτών.
  4. Είναι ένα από τα πολύ λίγα 100% ανακυκλώσιμα υλικά ατέλειωτης συσκευασίας.
  5. Το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης για τις 27 χώρες της Ε.Ε. είναι 65%.
  6. Xρησιμοποιώντας το ανακυκλωμένο γυαλί χρησιμοποιείτε 40% λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι όταν φτιάχνεται γυαλί από πρώτες ύλες.
  7. Τα γυάλινα δοχεία είναι 40% ελαφρύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια.
  8. Το 2008, υπήρξε εξοικονόμηση πρώτων υλών ύψους 13,8 εκατ. τόνων – όσον αφορά το CO2, ισούται με την αφαίρεση περίπου 4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τον δρόμο.
  9. Eίναι άοσμο. Γι’ αυτό τα αρώματα και οι κολόνιες μπαίνουν μόνο σε γυάλινες φιάλες – δεν αλλοιώνεται η μυρωδιά.
  10. Eπίσης δεν έχει γεύση, γι’ αυτό είναι ιδανικό για γευσιγνωσία κρασιού. Αποκαλύπτει τις λεπτές αποχρώσεις και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει κάθε κρασί.

ΠΗΓΕΣ : thinkglass, newpost

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.