ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ, ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ – ΑΦΟΣΙΩΣΗ

 

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ, ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ – ΑΦΟΣΙΩΣΗ

 

Το δενδρολίβανο είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, Βόρειο Αφρική, την Μέση ανατολή και την Καλιφόρνια. Το αγγλικό του όνομα Rosemary προέρχεται από το λατινικό ros marinus που σημαίνει το «ρόδο της θάλασσας». Είναι από τα πιο δυνατά αρωματικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά φυτά.

Ιστορικά, χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο σαν τελετουργικό θυμίαμα, και τοποθετούνταν μέσα στους τάφους των Φαραώ ώστε για να θυμηθούν την προηγούμενη ζωή τους. Στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη το φυτό ήταν ιερό, συμβόλιζε την πίστη, το θάνατο, την ανάμνηση και την μάθηση. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε για αιώνες σαν έμβλημα πίστης, αγάπης και φιλίας. Σε κηδείες καίγονταν  σαν θυμίαμα προς ένδειξη σεβασμού και μνήμης προς το νεκρό. Χρησιμοποιήθηκε πολύ για να αυξάνει την συγκέντρωση καθώς επίσης να προστατεύει κατά της πανούκλας σαν δυναμωτικό υπέρ της υγείας.

Το έλαιο του δενδρολίβανου αποστάχθηκε για πρώτη φορά τον 130 αιώνα.

Αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα και δυναμωτικά αιθέρια έλαια αφού είναι εξαιρετικό τονωτικό της ενέργειας του σώματος και προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Είναι διεγερτικό καταπολεμώντας την διανοητική και σωματική εξάντληση. Είναι ωφέλιμο για καρδιακή κόπωση, αρρυθμίες, υπόταση, κρύα χέρια και πόδια. Ταξινομείται σαν κεφαλικό, οπότε είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την αδύναμη συγκέντρωση και την νευρική ατονία. Αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό των μυών βοηθώντας κατά της μυϊκής δυσκαμψίας, των κραμπών, του πόνου και των ρευματικών ψυχρής φύσης. Έχει αποχρεμπτική δράση και ανακουφίζει από κρυολογήματα, καταρροϊκούς βήχες, βρογχίτιδα, εντερικές ζυμώσεις, δυσπεψία και τυμπανισμό.

Σαν έλαιο αποτελεί σύμβολο ζωτικότητας και θετικότητας, υποστηρίζει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την τόλμη , διαλύει την μελαγχολία, την απάθεια και την αυτοαμφισβήτηση.

Μέσω της γλυκιάς αναζοωγονητικής φρεσκάδας εμπνέει την πίστη και την χαρά του έρωτα. Ενισχύει την πνευματική αφοσίωση της αγάπης, ενώ σαν βότανο «μνημοσύνης» μας βοηθάει να θυμόμαστε τους αγαπημένους μας αλλά και το «δικό μας μονοπάτι» .

 

Βιβλιογραφία :  Aromatherapy for healing the spirit, Gabriel Mojay

 

Ειρήνη Κόνιαρη

photo www.naftemporiki.gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ονομάζομαι Ειρήνη Κόνιαρη, έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξασκώ το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα τα τελευταία δεκατρία χρόνια υποκινούμενη από προσωπική ανάγκη απάντησης σε βασικά ερωτήματα της ζωής μου, ακολούθησα μια πορεία αναζήτησης η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας, γνώρισα και εξασκούμαι ακόμα και σήμερα με το σύστημα Hatha Yoga του Δάσκαλου Σατυανάντα και απέκτησα το 2ο Βαθμό Reiki του Μικάο Ουσούι.

Παρακολούθησα τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Αλ. Τηλικίδη, είμαι διπλωματούχος στην θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής, την Ενεργειακή Διατροφή που εφαρμόζεται ανάλογα με την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που ονομάζεται Creative Healing και προσφέρω συνεδρίες ενεργειακής ιατρικής.

Επίσης έχω παρακολουθήσει τα παρακάτω on line σεμινάρια με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης :

Πρόγραμμα «Κατάρτισης Μάνατζμεντ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική-Life Coaching”
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός»
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μάρκετιν»
Τέλος έχω ξεκινήσει σπουδές και βρίσκομαι στο πρώτο έτος της «Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης» της Πραγματείας επί των Επτά Ακτίνων της Αλίκης Μπέηλυ και του βιβλίου της Εσωτερικής Ψυχολογίας, στο χώρο Πολιτισμού και Έρευνας «Σύνθεσις».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109916781, 6981234999

e-mail : eirinikoniari@yahoo.gr

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.