ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΑΓΑΠΗ – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

 

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΑΓΑΠΗ – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

 

Rosa damascena, Αγάπη-Εμπιστοσύνη-Αυταποδοχή

To Rosa damascene καλλιεργείται κυρίως στα Βαλκανικά βουνά της νότιας Βουλγαρίας, στη κοιλάδα των Ρόδων. Καλλιεργείται από το 160 αιώνα και θεωρείται ότι παράγει άριστη ποιότητα αποστάγματος ή «οtto».

Το τριαντάφυλλο προέρχεται από την Ασία. Υπάρχουν πάνω από 250 διαφορετικά είδη και πάνω από 10.000 υβρίδια. Ανάμεσα στα τριάντα από αυτά που ονομάζονται «odorata» μόνο τρία αποστάζονται για το άρωμά τους : το Γαλλικό τριαντάφυλλο Rosa Gallica, το εκατοντάφυλλο «Rosa centifolia» και το δαμασκηνό «Rosa Damascena».

Η λεπτή, εξαίσια γλυκύτητα του αρώματός του μαζί με την σημαντική θεραπευτική του αξία του εξασφάλισε ειδική θέση στην ιατρική και αρωματοποιία των Αρχαίων Περσών, Αιγυπτίων, Ινδών, Ελλήνων και Ρωμαίων.

Σύμφωνα με την Ανατολική Ιατρική το τριαντάφυλλο έχει ψυχρή και υγρή φύση που σημαίνει ότι απομακρύνει την θερμότητα, τις φλεγμονές καθώς επίσης ενδείκνυται για τοξικές και λοιμώδεις καταστάσεις.

Επιδρά υποστηρικτικά και ρυθμιστικά σε καταστάσεις θυμού από τραυματικές εμπειρίες, ζηλοτυπίας, ή ξαφνικού ξεσπάσματος θυμού που ακολουθείται από συναισθήματα τύψεων και ενοχών. Επομένως οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου δροσίζουν και ρυθμίζουν το Ήπαρ, βελτιώνουν την ροή της χολής, καθώς ενδείκνυται για λιμνάζουσες καταστάσεις ή αλλιώς στασιμότητας της ενέργειας Qi οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε ημικρανίες, ευερεθιστότητα, δυσκοιλιότητα, ναυτία, ανωμαλίες ή πόνους περιόδου.

Θεωρείται τονωτικό και εκκαθαριστικό της μήτρας ενώ οι στυπτικές του ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση των αιμορραγιών κατά την διάρκεια της περιόδου.

Το έλαιο του τριαντάφυλλου επιδρά στο κέντρο της συναισθηματικής μας ύπαρξης αφού είναι απαλό τονωτικό της Καρδιάς, ηρεμεί, υποστηρίζει και τροφοδοτεί την ενέργεια της Καρδιάς αποκαθιστώντας μια αίσθηση ευεξίας.

Είναι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση του νευρικού άγχους, της αϋπνίας και των αρρυθμιών. Χαλαρώνει ιδιοσυγκρασίες που έχουν τη τάση για συνεχή και εκτεταμένο έλεγχο προς τρίτους αλλά και τους ίδιους.

Θρέφει την ικανότητα μας να αγαπάμε με ταυτόχρονη προστασία της δύναμης να εκφράσουμε αυτή την αγάπη.

Έχει την ικανότητα να θεραπεύει συναισθηματικά τραύματα απώλειας, απόρριψης ή προδοσίας αφού αποκαθιστά την αίσθηση ασφάλειας και την σταθερότητας, ενδυναμώνοντας  παράλληλα την ικανότητα μας να αγαπάμε και να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας.

Φέρνοντας ζεστασιά σε μια ψυχή που ψυχράνθηκε και παραιτήθηκε επειδή την πλήγωσαν ή την καταχράστηκαν, το έλαιο του τριαντάφυλλου μπορεί να αγγίξει την βαθύτερη απόγνωση αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αγαπήσουμε πάλι.

Παραδοσιακά θεωρείται το Βότανο του Έρωτα που είναι αφιερωμένο στην Αφροδίτη θεά του κάλλους, του έρωτα και της γονιμότητας. Επίσης το δαμασκηνό τριαντάφυλλο παρομοιάζεται με το Άγιο Ρόδο που συμβολίζει το Θεϊκό έρωτα για τον κόσμο.

Πολύ σημαντική και ευρέως γνωστή είναι πλέον η χρήση του σαν το πιο κατάλληλο συστατικό στην κοσμετολογία για την αποκατάσταση του ερεθισμένου και αφυδατωμένου δέρματος.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για δέρματα που παρουσιάζουν εξανθήματα ή δοθιήνες ενώ το ανθόνερό του (ροδόνερο) είναι εξαιρετικό για να κατευνάζει και να τονώνει το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.

Βιβλιογραφία :  Aromatherapy for healing the spirit, Gabriel Mojay

 

Ειρήνη Κόνιαρη

photo www.mystikaomorfias.gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ονομάζομαι Ειρήνη Κόνιαρη, έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξασκώ το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα τα τελευταία δεκατρία χρόνια υποκινούμενη από προσωπική ανάγκη απάντησης σε βασικά ερωτήματα της ζωής μου, ακολούθησα μια πορεία αναζήτησης η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας, γνώρισα και εξασκούμαι ακόμα και σήμερα με το σύστημα Hatha Yoga του Δάσκαλου Σατυανάντα και απέκτησα το 2ο Βαθμό Reiki του Μικάο Ουσούι.

Παρακολούθησα τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Αλ. Τηλικίδη, είμαι διπλωματούχος στην θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής, την Ενεργειακή Διατροφή που εφαρμόζεται ανάλογα με την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που ονομάζεται Creative Healing και προσφέρω συνεδρίες ενεργειακής ιατρικής.

Επίσης έχω παρακολουθήσει τα παρακάτω on line σεμινάρια με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης :

Πρόγραμμα «Κατάρτισης Μάνατζμεντ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική-Life Coaching”
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός»
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μάρκετιν»
Τέλος έχω ξεκινήσει σπουδές και βρίσκομαι στο πρώτο έτος της «Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης» της Πραγματείας επί των Επτά Ακτίνων της Αλίκης Μπέηλυ και του βιβλίου της Εσωτερικής Ψυχολογίας, στο χώρο Πολιτισμού και Έρευνας «Σύνθεσις».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109916781, 6981234999

e-mail : eirinikoniari@yahoo.gr

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.