ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ

 

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ, ΗΡΕΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΝΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΗ

 

Τα δύο είδη χαμομηλιών που αποστάζονται πιο συχνά για τα αιθέρια έλαια τους είναι το Ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemeleum nobile ή Anthemis nobilis) και το Γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita ή Matricaria chamomilla).

Οι θεραπευτικές και ψυχολογικές ιδιότητες των ελαίων αυτών ενώ δεν είναι ίδιες είναι παρόμοιες.

Η ονομασία χαμομήλι προέρχεται από τις λέξεις χαμαί και μήλο που σημαίνουν «μήλο του εδάφους», λόγω της μυρωδιάς του chamaemeleum nobile που θυμίζει μήλο. Η λέξη Matricaria προέρχεται από την λατινική matrix που σημαίνει «μήτρα» και αντανακλά την αρχαία ιατρική χρήση του βοτάνου για την θεραπεία των εμμηνορροϊκών διαταραχών.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, τα δύο αυτά αιθέρια έλαια του χαμομηλιού έχουν τις εξής βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:

Α) Βοηθούν στην εξομάλυνση της ροής της ενέργειας (γνωστή ως Qi ) μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης της ενέργειας είναι η ανακούφιση από πόνους, η χαλάρωση των νεύρων και ο κατευνασμός των σπασμών. Οι αντισπασμωδικές και αναλγητικές τους ιδιότητες αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της χρόνιας υπερέντασης, της αϋπνίας, της δυσπεψίας, του ευερέθιστου έντερου, της δυσκοιλιότητας, των πόνων περιόδου και του άσθματος.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί η υπεροχή του  Ρωμαϊκού χαμομηλιού ως προς την ισχύ αυτών των ιδιοτήτων.

Β) Απελευθερώνουν την θερμότητα και ελαττώνουν την φλεγμονή. Ιδιαίτερα το Γερμανικό χαμομήλι ανακουφίζει αποτελεσματικά στην περίπτωση γαστρίτιδας, κυστίτιδας, ρευματοειδής αρθρίτιδας, ωτίτιδας, εκζέματος και δερματίτιδας.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού παρουσιάζει ιδιαίτερη επίδραση στο λεγόμενο «ηλιακό πλέγμα», το σημαντικότερο νευρικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή του στομάχου. Μεταξύ άλλων είναι το κέντρο των επιθυμιών μας καθώς και η εστία της τάσης μας για έλεγχο, της επιδίωξης για αναγνώριση και της αίσθησης αυτοεκτίμησής μας. Το κέντρο αυτό διοχετεύει τις παρορμήσεις του εγώ οδηγώντας τες προς αυτό- ολοκλήρωση μέσω του αυτό-ελέγχου.

Έτσι για παράδειγμα στις περιπτώσεις της υπερβολικής επιθυμίας του εγώ το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού ελαττώνει την έντασή της και μειώνει τα αποτελέσματά της όπως είναι η απογοήτευση, η μνησικακία, ο θυμός και η κατάθλιψη. Ενδείκνυται στις περιπτώσεις ατόμων που  εξοργίζονται εύκολα από τα εργασιακά προβλήματα καθώς και από καταστάσεις που αισθάνονται έξω από τον έλεγχο τους.

Το έλαιο του χαμομηλιού είναι κατάλληλο για την ένταση που προέρχεται από την υπερπροσπάθεια και τον εκτεταμένο έλεγχο που εκδηλώνεται από άτομα με τάσεις τελειομανίας ή εργασιομανίας, τα οποία εύκολα αποθαρρύνονται και απογοητεύονται από τα εμπόδια.

Το άρωμά του ελαίου προσδίδει μια αίσθηση ικανοποίησης και ηρεμεί προσγειώνοντας μας. Βοηθάει στο να απαλλαγούμε από τις έμμονες προσδοκίες μας, να αναγνωρίσουμε ήρεμα τα όριά μας και να δεχτούμε με ευκολία την βοήθεια και την υποστήριξη που μπορούν να μας προσφέρουν οι άλλοι. Έτσι έρχεται στο προσκήνιο μια πιο ηλιόλουστη διάθεση.

 

Βιβλιογραφία :  Aromatherapy for healing the spirit, Gabriel Mojay

 

Ειρήνη Κόνιαρη 

Αρωματοθεραπεύτρια

photo naturalsociety.com

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ονομάζομαι Ειρήνη Κόνιαρη, έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξασκώ το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα τα τελευταία δεκατρία χρόνια υποκινούμενη από προσωπική ανάγκη απάντησης σε βασικά ερωτήματα της ζωής μου, ακολούθησα μια πορεία αναζήτησης η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας, γνώρισα και εξασκούμαι ακόμα και σήμερα με το σύστημα Hatha Yoga του Δάσκαλου Σατυανάντα και απέκτησα το 2ο Βαθμό Reiki του Μικάο Ουσούι.

Παρακολούθησα τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Αλ. Τηλικίδη, είμαι διπλωματούχος στην θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής, την Ενεργειακή Διατροφή που εφαρμόζεται ανάλογα με την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που ονομάζεται Creative Healing και προσφέρω συνεδρίες ενεργειακής ιατρικής.

Επίσης έχω παρακολουθήσει τα παρακάτω on line σεμινάρια με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης :

Πρόγραμμα «Κατάρτισης Μάνατζμεντ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική-Life Coaching”
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός»
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μάρκετιν»
Τέλος έχω ξεκινήσει σπουδές και βρίσκομαι στο πρώτο έτος της «Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης» της Πραγματείας επί των Επτά Ακτίνων της Αλίκης Μπέηλυ και του βιβλίου της Εσωτερικής Ψυχολογίας, στο χώρο Πολιτισμού και Έρευνας «Σύνθεσις».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109916781, 6981234999

e-mail : eirinikoniari@yahoo.gr

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.