ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

 

Στην επιστημονική έρευνα των κυτταρικών δομών και λειτουργιών δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται “απόδειξη”. Έχεις 10 τρις κύτταρα (οπότε αντιλαμβάνεσαι τον αριθμό των ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ που αναπτύσσονται μεταξύ τους). Στο καθένα από αυτά γίνονται περίπου 50.000 γνωστές βιοχημικές αντιδράσεις και παράγονται περίπου 5.000 γνωστές πρωτεΐνες (προϊόντα έκφρασης γονιδίων).

Τα ΜΜΕ (αλλά και πολλοί επαγγελματίες υγείας) μπερδεύουν τον απλό κόσμο όταν επανειλημμένα διαστρεβλώνουν το νόημα δύο πολύ σημαντικών όρων στις επιστημονικές έρευνες: ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ και ΑΙΤΙΑ. Είναι άλλο το νόημα της φράσης “το γονίδιο CR4A ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με την ασθένεια Χ” και άλλο το νόημα της φράσης “το γονίδιο CR4A είναι η ΑΙΤΙΑ της ασθένειας Χ”. Στη δεύτερη περίπτωση το γονίδιο CR4A ΠΡΟΚΑΛΕΙ την ασθένεια Χ!!!

Αν πχ σας δείξω τα κλειδιά μου και σας πω ότι το λχ μαύρο κλειδί “ελέγχει” το αυτοκίνητό μου, εσείς καταλαβαίνετε αμέσως ότι θα χρειαστείτε αυτό το κλειδί για να γυρίσετε τη μίζα και να βάλετε μπρος τη μηχανή. Όμως πρακτικά μπορεί αυτό το μαύρο κλειδί να ΕΛΕΓΞΕΙ πραγματικά το αυτοκίνητο. Αν μπορούσε, τότε δε θα έπρεπε να το αφήσετε πάνω στην ανάφλεξη διότι το κλειδί άμα ήθελε θα μπορούσε να δανειστεί το αυτοκίνητό σας για μια βόλτα!!! Στην πράξη το κλειδί ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ με τον έλεγχο του αυτοκινήτου μου ενώ αυτός που τελικά ελέγχει το αυτοκίνητο είμαι εγώ.

Συγκεκριμένα γονίδια ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ με συγκεκριμένες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά του οργανισμού. Αλλά τα γονίδια αυτά δεν ενεργοποιούνται παρά μόνο αν κάτι (έξω από αυτά) τα ενεργοποιήσει (πχ pH, θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, τοξίνες κλπ). Φανταστείτε ότι πριν το γονίδιο εν σειρά υπάρχει ο ενεργοποιητής ο οποίος ουσιαστικά δίνει το σήμα να προσδεθεί η “κεφαλή ανάγνωσης” και οι πληροφορίες του γονιδίου να εκφραστούν (πρωτεΐνη). Στη συνέχεια όταν δεν απαιτείται άλλο, υπάρχει ο αναστολέας ο οποίος “αποσυνδέει” την “κεφαλή ανάγνωσης” και η έκφραση (πρωτεϊνοσύνθεση) σταματά. Τόσο ο ενεργοποιητής όσο και ο αναστολέας ανταποκρίνονται στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα (ενδοκυτταρικά και εξωκυτταρικά).

Σε αυτή την αρχή στηρίζεται η Νέα Γενετική δηλαδή η Επιγενετική, σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός “εγκέφαλος” του κυττάρου δεν είναι ο πυρήνας με το DNA αλλά η κυτταρική μεμβράνη η οποία διαμορφώνει τα χημικο-ενεργειακά μηνύματα που θα φτάσουν στο DNA του πυρήνα (κεντρομόλα ερεθίσματα) ώστε να δοθούν από το DNA οι κατάλληλες εντολές (φυγόκεντρα ερεθίσματα) για τη σύνθεση των πρωτεϊνών που απαιτούνται.

Άρα η υγεία του κυττάρου εξαρτάται από τη δομική κατάσταση της κυτταρικής του μεμβράνης (ευκαμψία, ακεραιότητα), της επάρκειας νερού, της διαθεσιμότητας θρεπτικών, του βαθμού οξείδωσης, της οξεοβασικής ισορροπίας (pH) και της παρουσίας τοξινών, μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί).

Η σειρά έχει ως εξής: Κύτταρο –> Ιστός –> Όργανο –> Οργανισμός –> Οικοκοινωνία –> Οικοσύστημα –> Βιόσφαιρα –> Πλανήτης Γη

Τροφή προς σκέψη

 

Νίκος Δαραδήμος 
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Ρεφλεξολογία – Ενεργειακές Θεραπείες
Εφαρμογές Βιοσυντονισμού
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.