ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

«Κι αν μια μέρα ή νύχτα, ερχόταν ένας δαίμονας και γλιστρούσε μέσα στην υπέρτατη μοναξιά σου και σου έλεγε : αυτή η ζωή, όπως την έζησες και την ζεις ως τα τώρα, πρέπει να την ξαναρχίσεις από την αρχή, και να την ξαναρχίζεις αδιάκοπα χωρίς τίποτα καινούριο, αντίθετα μάλιστα! Ο παραμικρός πόνος, η παραμικρή ευχαρίστηση, η παραμικρή σκέψη, ο παραμικρός στεναγμός, όλα όσα ένιωσες στη ζωή σου θα ξανάρθουν , κάθε τι το άρρητα μεγάλο και το άρρητα μικρό που έχει μέσα της, όλα θα ξανάρθουν, και θα ξανάρθουν με την ίδια σειρά, με την ίδια ανελέητη διαδοχή…κι αυτή η αράχνη θα ξανάρθει, κι αυτό το σεληνόφωτο ανάμεσα στα δέντρα, κι αυτή η στιγμή, κι εγώ ο ίδιος! Η αιώνια κλεψύδρα της ζωής θα ξαναγυρίσει ακατάπαυστα, κι εσύ μαζί της, απειροελάχιστη σκόνη των σκονών! Δεν θάπεφτες κατάχαμα, δεν θατριζες τα δόντια σου και δεν θα καταριόσουν αυτό το δαίμονα; Εκτός πια, αν έχεις ζήσει κάποια θαυμαστή στιγμή, οπότε θα του απαντούσες : Είσαι Θεός, ποτές μου δεν άκουσα  τόσο θείο λόγο! Κι αν σου γινόταν εμμονή αυτή η σκέψη, ίσως θα σε μεταμόρφωνε, κι ίσως και να σε εκμηδένιζε. Και θα αναρωτιόσουν για το κάθε τι : «το θέλεις αυτό; το ξαναθέλεις; μια φορά ; πάντα; επ’άπειρον; Κι αυτό το ερώτημα θα βάραινε επάνω σου με αποφασιστικό και τρομερό βάρος! Ή πάλι , αχ πόσο θα έπρεπε να αγαπάς τον εαυτό σου και τη ζωή, ώστε να μην ποθείς πια τίποτα άλλο από αυτήν την υπέρτατη διαβεβαίωση!»  (Φ.Νίτσε, «Χαρούμενη επιστήμη»,1882-1887)

Η έννοια της αιώνιας επιστροφής προέρχεται ιστορικά από την αρχαία Αίγυπτο και αναπτύσσεται στις διδασκαλίες του Πυθαγόρα. Η βασική θεωρία στην οποία βασίζεται είναι ότι ο χρόνος δεν είναι άπειρος, αλλά καταλαμβάνεται από ένα πεπερασμένο σύνολο ενεργειών στον κόσμο, όπου αυτές οι ενέργειες επαναλαμβάνονται κατά τρόπο αόριστο μέσα στον χρόνο. Ο χρόνος γίνεται αντιληπτός ως κυκλικός.

Ο Νίτσε, δανειζόμενος την έννοια της αιώνιας επανάληψης  από το θεώρημα του μαθηματικού HenriPoincare, μιλάει για την αιώνια επιστροφή σε ένα διαφορετικό επίπεδο από ότι αυτό της φυσικής επιστήμης. Σε ατομικό επίπεδο η αιώνια επιστροφή είναι μια διανοητική έννοια και μια πρόκληση για την ίδια την ύπαρξη. Μια πρόκληση που ίσως οδηγήσει σε έναν μετασχηματισμό της υπάρχουσας συνείδησης. Η έννοια της αιώνιας επιστροφής αναφέρεται στην υπέρβαση που ο Νίτσε μας ζητάει να κάνουμε στα πλαίσια της ιδέας του Υπερανθρώπου.

Η ιδέα του Υπερανθρώπου έρχεται από τον φιλόσοφο για να θεμελιώσει ένα νέο σύστημα αξιών και ηθικής. Είναι κατά κύριο λόγο ένα διανοητικό κατασκεύασμα για να φτάσει ο άνθρωπος στο σημείο της υπέρβασης, στο ατομικό άλμα το οποίο θα του προσφέρει την ελευθερία. Η έννοια της αιωνιότητας με πηγαίνει στο άλμα που χρειάζεται να κάνει ο άνθρωπος για να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Να καταφέρει κανείς να δει την μεγαλύτερη εικόνα. Να ξεφύγει από το τετριμμένο τρόπο ζωής και ερμηνείας και να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό. Το άλμα αυτό ίσως να είναι και το άλμα προς την αβεβαιότητα. Η απόλυτη βεβαιότητα πως τίποτα δηλαδή δεν είναι βέβαιο και κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάτι , ίσως είναι το κλειδί για να ανοίξει ο άνθρωπος προς έναν νέο τρόπο ζωής και κατανόησης. Συνειδητοποιώντας το αβέβαιο της ύπαρξης οδηγείται κανείς σε μια πιο νοηματοδοτημένη ζωή. Αποκτά το θάρρος για το οποίο ο Νίτσε μιλάει, και ίσως αρχίζει να ακολουθεί τον σκοπό του.

Ή τουλάχιστον να βρίσκεται πιο κοντά σε αυτόν.

 

Μπούφαλη- Μπαβέλλα Χριστίνα

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΦΑΛΗ – ΜΠΑΒΕΛΛΑ

Ψυχολόγος

Κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος για όλη την επικράτεια

Ημερομηνία γέννησης: 7 Δεκεμβρίου 1986

Εκπαίδευση

Σεπτέμβριος 2011- Σήμερα

Τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στην Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας( «Γίγνεσθαι», www.gignesthai.gr)

Σεπτέμβριος 2004- Οκτώβριος 2010

Πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (www.panteion.gr) , με βαθμό πτυχίου 7,03/ 10,00 και με άμεση χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για όλη την επικράτεια

Διπλωματική εργασία : «Σχιζοφρένεια και Φόνος» (άριστη βαθμολογία)

Μάιος 2004

Απόφοιτη ενιαίου λυκείου Ελληνογαλλικής Σχολής – Ευγένιος Ντελακρουά (www.lfh.edu.gr)

Επαγγελματική εμπειρία

Οκτώβριος 2013- Ιούνιος 2014

Συντονίστρια ομάδας παιδιών (θεατρικό παιχνίδι, ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, κινησιολογικό παιχνίδι) – Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού (www.ddp.org.gr) *δυνατότητα χορήγησης συστατική επιστολής κατόπιν αιτήσεως

Μάρτιος 2008- Σεπτέμβριος 2008

Συνθεραπεύτρια σε θεραπευτική ομάδα ατόμων με διαταραχή προσωπικότητας / Συμβουλευτική γονέων – Πρακτική άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ερευνών (Δήμος Αιγάλεω)

Εποπτεία

Οκτώβριος 2013- Σήμερα

Oμαδική εποπτεία («Γίγνεσθαι»)

Ατομική ψυχοθεραπεία

Σεπτέμβριος 2005-Σεπτέμβριος 2010

180ώρες ατομικών συνεδριών ψυχοθεραπείας Gestalt

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Οκτώβριος 2008- Ιούνιος 2009

Θεραπευόμενη σε ομαδική ψυχοθεραπεία Gestalt

Συνέδρια

Σεπτέμβριος 2013

Συνέδριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Σουηδικής Εταιρείας Υπαρξιακής Ψυχολογίας – παρουσίαση ομαδικής έρευνας : «Το νόημα της αυθεντικότητας. Ευρήματα ποιοτικού ερευνητικού προγράμματος σε δείγμα 19 ατόμων χρησιμοποιώντας groundedtheory»

Οκτώβριος 2008

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας φοιτητών της Ε.Λ.Ψ.Ε. – Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σεμινάρια

Δεκέμβριος 2013

Εκπαιδευτικό σεμινάριο : Βιωματικές Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις με εισηγητή τον καθηγητή Αναστάσιο Σταλίκα («Γίγνεσθαι»)

Σεπτέμβριος 2013

Σεμινάριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας : “Ποιος είμαι όταν είμαι εδώ μαζί σου; Ο θεραπευτής ως ηλίθιος, γελωτοποιός και δήμιος” , με εισηγητή τον καθηγητή ErnestoSpinelli («Γίγνεσθαι»)

Ιούνιος 2012

Εκπαιδευτικό σεμινάριο : Αναπτύσσοντας δεξιότητες στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική , με εισηγήτρια την καθηγήτρια EmmyvanDeurzen («Γίγνεσθαι»)

Μάιος 2012

Εκπαιδευτικό και βιωματικό σεμινάριο Θετικής Ψυχολογίας: ‘’Ζω καλύτερα, δίνω νόημα στη ζωή μου’’ , με εισηγητές τον καθηγητή Αναστάσιο Σταλίκα και την Κατερίνα Ζύμνη (Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας – ΕΕΘΕΨΥ)

Μάρτιος 2012

Εκπαιδευτικό σεμινάριο : ‘’Εξελικτική Ψυχολογία- βρεφική, παιδική, εφηβική ηλικία’’ , με εισηγήτρια την καθηγήτρια Εύη Δάλλα («Γίγνεσθαι»)

Οκτώβριος 2008

Ημερίδα : Ομαδική ανάλυση και ανθρώπινες σχέσεις (Ελληνικός οργανισμός Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική ανάλυση )

Ξένες γλώσσες

Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας – ProficiencyofMichigan

Άριστη γνώση γαλλικής γλώσσας – DalfC1

ΔεξιότητεςΠληροφορικής

Windows MS-Office, Excel, Power Point

Mind Manager

SPSS (PASW statistics)

Πολύ καλή γνώση χρήσης Διαδικτύου

Ενδιαφέροντα

Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Ποίηση , Ξένες γλώσσες

Μουσική (2 χρόνια πιάνο), Θέατρο , Ταξίδια

Αθλητισμός (μπαλέτο, κολύμβηση, yoga)

Άδεια οδήγησης Β΄ κατηγορίας (2011)

Γρηγορίου Λαμπράκη 4, 14165, Κηφισιά

κιν: +30 69744399361

e-mail : bavellaxristina@gmail.com

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.