ΕΣΩΤΕΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΑΚΤΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΚΤΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ 

 

Συνέχεια του Άρθρου ΑΚΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ

 

Πρώτη Ακτίνα: Η προσωπικότητα της πρώτης ακτίνας, όταν αρχίζει να προβάλλει κυριαρχικά στη ζωή του ατόμου, εκφράζεται μέσω πειθαρχημένης ικανότητας ελέγχου, επιβάλλει, διευθύνει, διοικεί και κατορθώνει να βγει εμπρός, άσχετα με τα εμπόδια.

Μία προσωπικότητα της πρώτης ακτίνας πρέπει να δεχθεί ότι, μπορεί να είναι ηγέτης ή κυβερνήτης ή συντονιστής. Να δεχθεί ότι, μπορεί να κατευθύνει μια κατάσταση ή να ξεμπλέξει μια κατάσταση. Να καταστρέψει το παλαιό δημιουργώντας το νέο.

Προσωπικοί στόχοι: Στόχοι αυτής της προσωπικότητας είναι να μάθει την υπομονή, την συμπάθεια, την συμπόνια, την ταπεινότητα και ν’ αποδεχθεί την ανθρώπινη αδυναμία ή το ανθρώπινο λάθος. Να γίνει αποφασιστική.

Δεύτερη Ακτίνα: Η ακτίνα του δασκάλου, του επαγγελματία θεραπευτή και όλων εκείνων των επαγγελμάτων που έχουν σχέση με την υπηρεσία και την εξυπηρέτηση. Η προσωπικότητα αυτή μπορεί να είναι συμπονετική, να τείνει να βοηθά, να είναι υπομονετική, να ενεργεί με τακτ, να είναι υπεύθυνη, να εκφράζει αγάπη με έναν σοφό τρόπο.

Αν το άτομο βρίσκεται στο σημείο ν’ αποκτήσει την  όψη σοφία, τότε η αγάπη της μελέτης και των βιβλίων θα είναι αυτή που θα τον καθοδηγεί ν’ αντιληφθεί τη ζωή.

Αρνητικά ίχνη: Αν δώσει έμφαση στην όψη σοφία, μπορεί να καταστεί ψυχρός και απαθής. Μπορεί να υπέρ αποσπαστεί από την μορφή και τις σχέσεις ή να γίνει φοβερά ευσυγκίνητος ή ευαίσθητος, φοβητσιάρης, αυτοοικτίρμων, ταυτόχρονα με μια επιθυμία ν’ αγαπιέται και αγάπη για δημοτικότητα.

Προσωπικοί στόχοι: Να διαφύγει από πολλών ειδών προσκολλήσεις ή ταυτίσεις και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγάπης.

Τρίτη Ακτίνα: Της νοήμονος δραστηριότητας. Είναι η ακτίνα του αφηρημένου διανοητή, του οικονομολόγου, του αστρολόγου, του σχολαστικού. Διακρίνεται από καθαρή νοημοσύνη, δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα. Από ένα εξαιρετικά δραστήριο νου με συνεχείς σχεδιασμούς και προβολές των σχεδίων τους.

Αρνητικά ίχνη: Μπορεί να καταστεί παρά πολύ απασχολημένος, ισχυρά επικριτικός. Θα χειραγωγεί τους άλλους με έναν πολύ έξυπνο και αφανή τρόπο. Θα στήνει το σκηνικό όπου οι άλλοι θα χορεύουν για να εμφανιστεί αυτή η τρίτη ακτίνα. Θα έχει μια κινούμενη στα άκρα αίσθηση νοημοσύνης, γι’ αυτό και του είναι εύκολο να συλλαμβάνει την φύση του κακού. Αυτός που πάει ν’ αυτοκτονήσει σίγουρα έχει μια τρίτη ακτίνα, όπως και ο γνωστός καθηγητής Λιαντίνης που δεν διστάζει να κατευθυνθεί σε οποιοδήποτε άκρο, για ν’ ανακαλύψει τη γνώση.

Στόχοι προς επίτευξη: Πρέπει να καλλιεργήσει μια καθαρή κλίση και ν’ αποφεύγει στο να αποζωτικοποιεί την ενέργεια π.χ. μ’ ένα συνεχές μπλα μπλα, τόσο στους ίδιους, όσο και στους άλλους. Να ελέγξει την νοημοσύνη, ισορροπώντας την με αγάπη.

Τέταρτη Ακτίνα: Του μεσολαβητή, του καλλιτέχνη, του μουσικού, του συγγραφέα, του ποιητή, αν και ο καλλιτέχνης μπορεί να βρεθεί σε όλες τις ακτίνες. Δημιουργεί φαντασία, δημιουργικότητα, έχει την δυνατότητα να επιφέρει ειρήνη και ομορφιά, να διαλύει την διχόνοια. Θα πολεμήσει για να πετύχει τους στόχους του, αλλά θα πολεμήσει χωρίς επιβολή ή επιμονή.

Αρνητικά ίχνη: Μπορεί να επιδείξει έλλειψη αυτοπειθαρχίας, τεμπελιάς, να νοιώσει καταπίεση, κατάθλιψη και έλλειψη της δύναμης της θέλησης.

Προσωπικοί στόχοι: Ν’ αποκτήσει αυτοπειθαρχία, διαύγεια σκοπού, θέληση, ειλικρίνεια, συναισθηματική ισορροπία, ορθή χρήση της θέλησης και όχι της δύναμης.

Πέμπτη Ακτίνα: Του κατώτερου νου, της κοινής λογικής, του επιστήμονα, του τεχνικού, του χειρουργού, του ειδικού στα κομπιούτερ, του δικηγόρου, του μηχανικού, του πολιτικού μηχανικού. Έχει την ικανότητα να εξιδανικεύει και καθίσταται ένας γνώστης του αντικειμένου που θα επιλέξει στο πεδίο της δραστηριότητάς του. Μπορεί να είναι αποσπασμένη, παρατηρητική, ακριβής και επίμονη στις λεπτομέρειες η ειδίκευση του. Έχει έναν αναλυτικό νου, ο οποίος όμως διαθέτει κοινή λογική υπέρ αναλυτική.

Αρνητικά ίχνη: Υπερανάλυση, στενομυαλιά, επίκριση, χωριστικότητα, νοητική υπερηφάνεια, υλιστικότητα. Τείνει στο ν’ αποβάλλει οτιδήποτε δεν μπορεί ν’ αποδείξει και σε πρώτη σκέψη με έμφαση αποκλείει την ύπαρξη της ψυχής.

Προσωπικοί στόχοι: Να καλλιεργήσει την υπομονή, μια ανανεωμένη στάση κατανόησης του πως βλέπουν τα πράγματα οι άλλοι. Να καλλιεργήσει την συμπάθεια και να μάθει να εφαρμόζει αγάπη.

Έκτη Ακτίνα: Της νομιμοφροσύνης ή νομιμότητας, της αφοσίωσης και του ιδεαλισμού. Του βρισκόμενου σε αποστολή, του χριστιανού αγίου, του με θρησκευτικό τρόπο εργαζόμενου εργάτη, του μάρτυρα και σε μερικές περιπτώσεις, του φανατικού.

Εκφράζει: Νομιμοφροσύνη, αφοσίωση, κουράγιο, συμπάθεια, μοναχική αγάπη, π.χ. “εγώ έχω εδώ… πάρτε”, συνέχεια δίνει. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι ιδεαλιστική, ενθουσιώδης, ειλικρινής.

Αρνητικά ίχνη: Σκληρόμυαλοι, ξεροκέφαλοι, φανατικοί, χωριστικοί, δεν ενδιαφέρονται και δεν ανησυχούν για τις ανάγκες των άλλων.

Προσωπικοί στόχοι: Να ξανακοιτάξει τον τρόπο που στέκεται και τ’ αποτελέσματα που δημιουργεί. Ν’ αναγνωρίσει τα δικαιώματα των άλλων και να τους αφήνει ν’ ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι. Να μην επιβάλλει, σαν ο μόνος γνωρίζων την αλήθεια. Πρέπει ν’ αποκτήσει πάρα πολύ υπομονετική, ισορροπημένη και κύρια πρακτική.

Έβδομη Ακτίνα: Της τάξης και της οργάνωσης. Είναι η ακτίνα του οργανωτή, του διευθυντή, του διαχειριστή, του σκηνοθέτη, του ιερουργού των μυστηρίων, του γραφειοκράτη. Προσδίδει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και θα είναι δυνατόν να φέρνει τάξη από το χάος. Αυτοπειθαρχεί. Έχει ισχυρή επιμονή και μπορεί κανείς να τον εμπιστευθεί. Μπορεί να εξάγει κάθε στιγμή τις προτεραιότητες σε μια ιεραρχία πραγμάτων πολύ εύκολα.

Αρνητικά ίχνη: Σκληρή, υπερφορμαλιστική, θα θέλει ν’ ακολουθεί τους τύπους για τους τύπους. Θα σνομπάρει τους άλλους, θα αυτοϊκανοποιείται π.χ. “ καθρέφτη – καθρεφτάκι μου ποια είναι η πιο ωραία;”. Θα είναι δήθεν, θα προσποιείται ότι εργάζεται, ότι συνεργάζεται. Μπορεί να είναι προσδεμένη στη μορφή, να κολλάει σε παλαιές σκέψεις, αντιλήψεις ή πρότυπα. Είναι πολύ προληπτική.

Προσωπικοί στόχοι: Να καταστεί υπομονετική, ταπεινή, ν’ αναπτύξει συμπάθεια, ευγενικότητα, ανοικτό νου. Ν’ αποσπαστεί από προκαταλήψεις που σχετίζονται με την μορφή, να γίνει πιο προσαρμοστική στη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σημείωση: Από τα είκοσι τρία έως τα τριάντα ένα περίπου, αρχίζει να δείχνεται η προσωπικότητα. Αρχίζουν ν’ αποκαλύπτονται τα στοιχεία της προσωπικότητας. Η προσωπικότητα είναι μια στάση του νου. Μπορούμε να την αναγνωρίσουμε με το να εξετάσουμε με τι ασχολείται, τι εκφράζει, τι δραστηριότητες αναλαμβάνει.

 

Ε.ΦΙ.Μ – “Αλίκη Μπέιλη”

photo Kumarahub

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.