ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΑ “ΥΓΙΗ” ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΟ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΥΓΙΗ» ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ

Μελέτες σχετικές με το θέμα των αδερφών των ΑμεΑ δείχνουν ότι πρόκειται για μια στενή σχέση, αλλά σαφώς υπάρχουν και δυσκολίες. Οι σχέσεις του με το άτομο με ιδιαίτερες ανάγκες, τείνουν να είναι αγάπης και μίσους, αλλά και αντιπαλότητας και πίστης. Συχνά όταν μια οικογένεια αναγκάζεται να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του ειδικού παιδιού, αυτό οδηγεί και ενισχύει την πρόωρη ωριμότητα των άλλων παιδιών της οικογένειας. Ορισμένοι τρόποι που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς των ΑμεΑ για να αισθάνονται καλά τα άλλα παιδιά τους είναι οι ακόλουθοι:

– Φυλάξτε κάποιον χρόνο για να τον περάσετε με τα άλλα σας παιδιά, π.χ. την ώρα που το παιδί που αντιμετωπίζει τη δυσκολία πάει για ύπνο, να πηγαίνετε σινεμά μαζί ή να κάνετε από κοινού κάποια άλλη δραστηριότητα λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες των άλλων παιδιών σας.

– Κανονίστε να φυλάξει κάποιος άλλος το παιδί με ειδικές ανάγκες, όταν τα άλλα σας παιδιά έχουν κάποιο σημαντικό γεγονός που θα ήθελαν να είστε παρών, π.χ να συμμετάσχουν σε αθλητικούς αγώνες ή στην αποφοίτησή τους.

– Ενδιαφερθείτε για να έρχονται φίλοι στο σπίτι. Συζητήστε πώς θα εξηγήσετε τις δυσκολίες του «ειδικού» αδελφού/ής στους φίλους.

– Μην απαιτείτε από τα υπόλοιπα αδέλφια να συμπεριλαμβάνουν  πάντα στα παιχνίδια τους ή στις άλλες δραστηριότητές τους το παιδί με μειονεξία.

– Ενθαρρύνετε τα άλλα παιδιά να αναπτύξουν την δική τους κοινωνική ζωή. Μια κλειδαριά στο δωμάτιό τους μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητά τους αλλά και τη μη καταστροφή δικών τους πραγμάτων.

– Προσπαθήστε να διατηρήσετε το χιούμορ της οικογένειας.

– Αναζητήστε οικογενειακές δραστηριότητες, στις οποίες όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, π.χ το κολύμπι ή μια εκδρομή.

– Για να αποφύγετε τις ενοχές των άλλων παιδιών σας, ξεκαθαρίστε ότι είναι επιτρεπτό κάποιες φορές να υπάρχει θυμός προς τον/ την αδελφό/ή με ειδικές ανάγκες. Άλλωστε τα έντονα συναισθήματα, όπως είναι και ο θυμός είναι συστατικά των στενών σχέσεων

– Μοιραστείτε μαζί τους τα δικά σας αντίστοιχα συναισθήματα.

– Εάν το παιδί με μειονεξία είναι μεγάλο, χωριστείτε για λίγο όταν είστε όλοι μαζί έξω.

– Κάντε πρόβα με τα άλλα σας παιδιά για το πώς να αντιμετωπίζουν δυσάρεστα σχόλια για τον/ την αδελφό/ή με ειδικές ανάγκες ( π.χ από συγγενείς ή από συνομήλικα παιδιά στο σχολέιο).

– Ζητήστε από το σχολείο των παιδιών σας να αναπτύξει προς τους μαθητές θετική στάση και αποδοχή απέναντι στην διαφορετικότητα

– Εξηγήστε καθαρά στα άλλα σας παιδιά τη διάγνωση αλλά και την πρόγνωση του παιδιού με ειδικές ανάγκες. Η άγνοια προκαλεί περισσότερο άγχος και ανασφάλεια.

– Επιτρέψτε στα άλλα σας παιδιά να εκφράζουν την αγωνία τους και να σας υποβάλουν ερωτήσεις.

 

Μαρίνα Κόντζηλα

Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων

www.marpsychology.gr

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Μαρίνα Κόντζηλα

Η Μαρίνα Κόντζηλα είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απο το 2002, διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου και έχει ειδικευτεί στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Έχει λάβει επίσης εκπαίδευση στη συστημική ψυχοθεραπεία και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα για εκπαιδευτές-συντονιστές Σχολών Γονέων του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συνδέσμου Γονέων. Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στον τομέα της πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης του εθισμού από το διαδίκτυο.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ψυχιατρικές δομές για ενήλικες, σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολές Γονέων", σε ιδιωτικά σχολεία, στον Ο.Α.Ε.Δ και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ.

Αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα myhalandri.gr , στον εκπαιδευτικό ιστότοπο schooltime.gr και στο περιοδικό Υγείας Δρόμοι. Επίσης πραγματοποιεί συχνά επιστημονικές ομιλίες σε σχολεία, συλλόγους, δήμους και παιδικούς σταθμούς.

Γεννήθηκε και κατοικεί στο Χαλάνδρι και το ιδιωτικό της γραφείο βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων 10 (δίπλα στο μετρό Χαλανδρίου). Αναλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική υποστήριξη ζεύγους, επαγγελματικό προσανατολισμό εφήβων, διαγνωστική αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική γονέων, θεραπευτική αντιμετώπιση από ουσίες, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο, θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών, θεραπευτική αντιμετώπιση για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών, υποστήριξη ατόμων με αναπηρία.

Υλοποιεί επίσης ομάδες αυτογνωσίας, ομάδες για εποπτεία εκπαιδευτικών, ομάδες για νέους γονείς, ομάδες για εγκύους.

Κάνει επίσης διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω skype.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.