ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Αναζητάς εργασία; Συνέχισε!

 

Αγαπητοί αναγνώστες. Είναι σίγουρα μια περίοδος ιδιαίτερη που καλεί όλους μας, εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα.

Εάν είστε σε φάση αναζήτησης εργασίας ή αλλαγής καριέρας, τότε ζείτε μια πολύ διαφορετική κατάσταση σε σύγκριση με κάποιον που έψαχνε εργασία πριν από ένα μήνα. Είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ασυναγώνιστη οικονομική αβεβαιότητα. Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλές εταιρείες έχουν παγώσει τις προσλήψεις και άλλοι μειώνουν το προσωπικό, ορισμένες βιομηχανίες αυξάνουν τις προσπάθειές τους για να καλύψουν τις κρίσιμες θέσεις.

Οπότε, αξίζει να συνεχίσετε την προσπάθεια, με υπομονή και την κατάλληλη στρατηγική. Παρακάτω είναι μερικά χρήσιμα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Δώστε βάση στο δίκτυό σας

Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσετε το επαγγελματικό σας δίκτυο. Το LinkedIn έχει περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες και πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα για να εντοπίσουν νέα ταλέντα, οπότε βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας ενημερώνεται συχνά. Η σύνδεση με τους επαγγελματίες στον τομέα που σας ενδιαφέρει μπορούν να σας προσφέρουν ευκαιρίες που ενδεχομένως δεν έχετε εξετάσει. Επίσης η δημοσίευση ιδεών, άρθρων κλπ. σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσετε το κοινό-στόχο σας – ειδικά για τους υπεύθυνους πρόσληψης.

Εστιάστε στην επαγγελματική σας ανάπτυξη

Υπό κανονικές συνθήκες, η καθημερινή ρουτίνα και οι μετακινήσεις συχνά παρεμποδίζουν την επίτευξη νέων στόχων μάθησης και ανάπτυξης. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντά σας και να επιδιώξετε πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Με τα σχολεία και τα γραφεία κλειστά, η ηλεκτρονική μάθηση παίρνει τα πάνω της. Δώστε προτεραιότητα στα online μαθήματα που έχετε αναβάλει και μάθετε νέες δεξιότητες όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να κερδίσετε επαγγελματικές πιστοποιήσεις.

Μια άλλη συμβουλή; Αρχίστε να δίνετε τηλεφωνικές συνεντεύξεις ακόμη και αν δεν ψάχνετε ενεργά για νέα θέση εργασίας. Οι συνομιλίες με τους υπεύθυνους προσλήψεων θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε αυτή την απαραίτητη δεξιότητα και να απαντήσετε σε μερικές βασικές ερωτήσεις: Γιατί ψάχνετε για ένα νέο ρόλο; Γιατί νομίζετε ότι είστε οι κατάλληλοι; Πείτε κάτι για τον εαυτό σας που δεν είναι στο βιογραφικό σας.

Τέλος, καλό θα ήταν να εξασκηθείτε σε συνεντεύξεις με βίντεο, οι οποίες συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των εταιριών ακόμα και πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αναλύστε τη στάση σας, την επαφή με τα μάτια, τον τόνο της φωνής, τον ήχο και την ποιότητα του φωτισμού και το φόντο – όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να δημιουργήσετε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον.
Ρυθμίστε σωστά την καθημερινότητά σας

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η αλήθεια είναι ότι το 88% των εταιριών ενθαρρύνει την εργασία από το σπίτι ως απάντηση στην επιδημία του κορονοϊού. Παρ’όλο που η τηλεργασία αυξανόταν σταθερά πριν το ξέσπασμα, το αγκάλιασμα της απομακρυσμένης εργασίας δεν αποτελεί πια επιλογή αλλά αναγκαιότητα.

Η εργασία από το σπίτι είναι μια δεξιότητα από μόνη της και ενώ η διάρκεια αυτής της περιόδου είναι άγνωστη, είναι σημαντικό να παραμείνετε παραγωγικοί. Συνεπώς, φροντίστε τη μέρα σας όπως θα κάνατε αν μπαίνατε στο γραφείο, διατηρήστε το κανονικό σας ωράριο, δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για την εργασία σας, ορίστε βασικούς κανόνες με τα μέλη της οικογένειας, προγραμματίστε τα διαλείμματά σας και προσπαθήστε να παραμείνετε συνεπείς.

Σε μελλοντικές συνεντεύξεις πιθανόν να σας ρωτήσουν για την εμπειρία σας στην εξ αποστάσεως εργασία. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε συγκεκριμένα πράγματα που έχετε πετύχει από την άνεση του καναπέ σας. Έτσι, θα έχετε άλλη μια πολύτιμη δεξιότητα για να προσθέσετε στο βιογραφικό σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, βοηθάει να θυμόμαστε ότι η αγορά εργασίας κάνει κύκλους. Πάνω από όλα, το να διατηρήσουμε μια θετική προοπτική και να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία θα μας δώσει δύναμη για τη συνέχεια. Να είστε σίγουροι. Με την πάροδο του χρόνου, θα περάσει κι αυτό.

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής,

Coaching&Mentoring Ελλάδος-HCCMA

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.