ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Στο αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβάνονται τα εξής όργανα : ΜΥΤΗ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

ΜΥΤΗ

Βλέπε σύστημα αισθητήριων οργάνων.

ΦΑΡΥΓΓΑΣ

Είναι ίνομυώδης σωλήνας, μήκους 15cm, που συνδέει την στοματική και την κρανιακή κοιλότητα με τον οισοφάγο και τον λάρυγγα. Βρίσκεται μπροστά από την αυχενική μοίρα, της σπονδυλικής στήλης μέχρι τον 6ο αυχενικό σπόνδυλο. Στην θέση αυτή μεταπίπτει στον οισοφάγο. Βρίσκεται δηλαδή πίσω από την κοιλότητα της μύτης, του στόματος και του λάρυγγα, με τους οποίους συγκοινωνεί διά στομίων.

Φυσικές ασθένειες : φαρυγγίτιδα, καρκίνος

Συναισθηματικές ασθένειες : μη έκφραση λόγου, συναισθημάτων, φόβος στη παραγωγή έργου.

ΛΑΡΥΓΓΑΣ

Ο λάρυγγας αποτελεί όργανο του αναπνευστικού συστήματος και συνέχεια του φάρυγγα. Ο λάρυγγας βρίσκεται μέσα στο λαιμό. Ο λάρυγγας χρησιμεύει τόσο για την αναπνοή όσο και για την παραγωγή φωνής με τα 2 ζευγάρια των φωνητικών χορδών που υπάρχουν σε αυτό. Ο εμπνεόμενος αέρας θέτει σε παλμική κίνηση τις φωνητικές χορδές του λάρυγγα και παράγεται ήχος. Ο ήχος διαμορφώνεται σε έναρθρο λόγο στην στοματική κοιλότητα με την βοήθεια της γλώσσας, των δοντιών και των χειλιών. Στη συνέχεια του λάρυγγα είναι η τραχεία.

Φυσικές ασθένειες : λαρυγγίτιδα, καρκίνος, πολύποδας, παθήσεις φωνητικών χορδών.

Συναισθηματικές ασθένειες : μη έκφραση λόγου, συναισθημάτων, φόβος στη παραγωγή έργου.

ΤΡΑΧΕΙΑ

Η τραχεία αποτελείται από χόνδρινους δακτυλίους και συνδετικό ιστό. Οι χόνδρινοι δακτύλιοι βοηθούν την τραχεία να παραμένει πάντα ανοικτή, ώστε να μπορεί ο αέρας να περνά. Οι χόνδροι της τραχείας έχουν σχήμα μικρού κρίκου. Ο σχηματισμός αυτός διευκολύνει την διεύρυνση του οισοφάγου, όταν περνούν οι τροφές από αυτόν.

Φυσικές ασθένειες : στένωση, τραχειοβρογχίτιδα, κακοήθεια, τραχειίτιδα.

Συναισθηματικές ασθένειες : μη έκφραση λόγου, συναισθημάτων, φόβος στη παραγωγή έργου.

ΒΡΟΓΧΟΙ

Η τραχεία, πριν την είσοδο της στους πνεύμονες, διακλαδώνεται στους δύο βρόγχους. Οι βρόγχοι είναι όμοιοι με την τραχεία με τη μόνη διαφορά ότι είναι στενότεροι. Μέσα στους πνεύμονες οι βρόγχοι υποδιαιρούνται συνεχώς σε πολλούς μικρότερους και στενότερες σωλήνες, τα βρογχίδια, που σχηματίζουν το βρογχικό δένδρο. Τα βρογχίδια με την σειρά τους δημιουργούν τις κυψελίδες.

Φυσικές ασθένειες : βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, τραχειοβρογχίτιδα, καρκίνος

Συναισθηματικές ασθένειες : ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες.

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

Πνεύμονας είναι το όργανο του αναπνευστικού συστήματος στο οποίο ανταλλάσσεται το διοξείδιο του άνθρακα του αίματος με το οξυγόνο του εισπνεόμενου αέρα. Ύστερα το αίμα κυκλοφορεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σε όλο το σώμαοξυγονώνοντας όλους τους ιστούς. Συνήθως ο πνεύμονας συναντάται σε ζεύγη, ενώ στα σπονδυλωτά συνδέεται με την τραχεία μέσω των βρόγχων. Βρίσκονται αμφότερα της καρδιάς προφυλασσόμενα μέσα στο σκελετό του θώρακα.

Φυσικές ασθένειες : ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, πνευμονία, καρκίνος , πλευρίτιδα, εμβολή κ.λπ.

Συναισθηματικές ασθένειες : φοβίες, φόβος θανάτου. ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες.

 

Το αναπνευστικό σύστημα, σχετίζεται και ελέγχεται από το τέταρτο ενεργειακό κέντρο της  Καρδιάς και το πέμπτο ενεργειακό κέντρο του Λαιμού.

 

Για το ενεργειακό κέντρο Καρδιάς, βλέπε κυκλοφορικό σύστημα.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΙΜΟΥ

Θέση :   αυχενική μοίρα

Ενδοκρινικός αδένας : Θυρεοειδής.

Δευτερεύοντα κέντρα : λαιμού και κλειδών

Σχέση : νοητικό (δημιουργικότητα)

Έκφραση : αυτοσυνείδηση, έκφραση γνώσης, δημιουργική ενέργεια.

Κατώτερη αντιστοιχία : Ιερό κέντρο.

Κυβερνήτης : Η Γη για τον μέσο άνθρωπο, για τον ανεπτυγμένο ο πλανήτης Κρόνος.

Ακτίνα : 3-5 (ενεργού νοημοσύνης)

Κοινωνική εξωτερίκευση : φλυαρία, αδιακρισία, κουτσομπολιό, συστολή, καχυποψία.

 

LifeHub

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.