ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους που παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Αυτό γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν κίνδυνο θρομβώσεων ή τα παίρνουν για προληπτικούς λόγους.

Τα αντιπηκτικά από του στόματος ειδικά της κουμαρίνης, χορηγούνται σε άτομα, με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Όπως άτομα με θρομβοφιλία, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (αυτοάνοσο νόσημα) ή κολπική μαρμαρυγή κ.α Τα από του στόματος αντιπηκτικά κάνουν το αίμα να πήζει βραδύτερα.

Κύρια παρενέργεια τους είναι η αιμορραγία. Η εξέταση της IΝR (International Normalized Ratio) η οποία αξιολογεί την ικανότητα του αίματος να δημιουργεί θρόμβο είναι απαραίτητη. Η βιταμίνη Κ ανταγωνίζεται τη δράση των αντιπηκτικών. Εξίσου σημαντικό κομμάτι της αντιπηκτικής αγωγής και της σταθερής ΙNR είναι η διατροφή.

Τροφές όπως το βοδινό και το χοιρινό συκώτι πράσινο τσάι, το μπρόκολο τα ρεβίθια, τα πράσινα λαχανικά, το γιαούρτι το μέλι, τα κολοκυθάκια και τα αυγά είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ. Ειδικά τα λαχανικά όταν είναι μαγειρεμένα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ.

Οι ασθενείς λοιπόν που προσπαθούν να κρατάνε την πολύτιμη γι αυτούς ΙNR σταθερή, θα πρέπει να κρατούν  σταθερή τη διατροφή τους. Αποφεύγοντας τις απότομες διατροφικές αλλαγές ή τις χωρίς έλεγχο αυξομοιώσεις βάρους.

Σημαντικός είναι και ο τρόπος κατανάλωσης. Για παράδειγμα, το μισό φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο για 4 ημέρες είναι προτιμότερο από 1 φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο σε μια ημέρα. Οπότε η σταθερή διατροφική καθημερινότητα είναι απαραίτητη.

Η νηστεία επίσης είναι απαγορευτική. Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό, ο καπνός είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμίνης Κ εκτός των υπολοίπων καταστρεπτικών παρενεργειών που δημιουργεί!

 

Μαυρομμάτη Μαρία

photo e-cardio

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1983. ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΗΡΑ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΒΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.