ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Σε πόσες γλώσσες μπορείς να πεις «νανόχηνα»;
Εκπαιδευτικό Υλικό χωρίς σύνορα για την προστασία του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης

Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία εργάζεται αδιάλειπτα για την προστασία της Νανόχηνας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα για το είδος στην Ευρώπη, μιας και φιλοξενεί το σύνολο του κρισίμως απειλούμενου φιννοσκανδικού πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των πολυετών προσπαθειών μας για τη διαφύλαξη αυτού του μικρού και ευάλωτου πληθυσμού έχει χρειαστεί να γίνουμε εφευρετικοί και έχουμε χρησιμοποιήσει τη φαντασία μας  για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος, προσεγγίζοντας πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Μία από τις πιο εκπληκτικές, επιτυχημένες και ελπιδοφόρες δράσεις του Προγράμματος ήταν η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα με τα παιδιά. Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου  Προγράμματος LIFE για τη διατήρηση της Νανόχηνας που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2011-2017, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ανέπτυξε ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με πεδίο εφαρμογής τη Βόρεια Ελλάδα στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 μαθητές και μαθήτριες. Ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών υλικών παρήχθησαν και χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για να εμπνεύσουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Σε συνέχεια της επιτυχίας του Προγράμματος αυτού και με την εξασφάλιση σχετικής χρηματοδότησης από τη BirdLife Νορβηγίας και από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος Νορβηγίαςτο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε και σε άλλες γλώσσες: Αγγλικά Νορβηγικά, Περσικά και Ρωσικά, προκειμένου να προσεγγίσει όσο το δυνατόν ευρύτερα το εύρος εξάπλωσης του είδους στη Δυτική Παλαιαρκτική.

Ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας αναπαράγεται στη βόρεια Νορβηγία και η BirdLife Νορβηγίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών διατήρησης του «Κρισίμως Κινδυνεύον» αυτού πληθυσμού. Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο υλικό δραστηριοτήτων στα Νορβηγικά για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών καθώς και αφίσατετράδιο ζωγραφικήςεπιδαπέδιο παιχνίδιαυτοκόλλητο, και ένα παραμύθι για παιδιά.

Επειδή η Ρωσία αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα για τις χήνες σε παγκόσμιο επίπεδο και φιλοξενεί ένα μέρος του αναπαραγόμενου πληθυσμού της Νανόχηνας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχο υλικό στα Ρωσικά (παιδικό παραμύθιτετράδιο ζωγραφικήςαφίσα και αυτοκόλλητο). Επειδή τον χειμώνα περισσότερες από 8.000 Νανόχηνες διαχειμάζουν στις όχθες του φράγματος Aras στο Βόρειο Ιράν, σε συνεργασία με την Οργάνωση Tarlan Ornithological Society και το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Ιράν δημιουργήθηκε ένα τετράδιο ζωγραφικής, μια αφίσα και ένα αυτοκόλλητο στα Περσικά.

Όλα τα παραπάνω υλικά παρήχθησαν επίσης στα αγγλικά, για όσους/ες εκπαιδευτικούς επιθυμούν να κάνουν το πρώτο βήμα για τη συνάντηση με μια μικρή χήνα με μεγάλη κληρονομιά ή ακόμα και για όσους επιθυμούν να προσαρμόσουν αυτή την εκπαιδευτική προσέγγιση στη διατήρηση άλλων υδρόβιων πουλιών.

Ο Morten Ekker, σύμβουλος του Προγράμματος για τη Νανόχηνα του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας δήλωσε ότι «Για τη Νορβηγία -που αποτελεί το “βρεφοκομείο” του πληθυσμού της Νανόχηνας- είναι ζωτικής σημασίας μια ολιστική προσέγγιση διατήρησης. Έτσι, η διεθνής συνεργασία -ειδικά με την Ελλάδα- είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των πουλιών και τη θετική ανάπτυξη του πληθυσμού του είδους. Οι επικοινωνιακές και κοινωνικές δράσεις της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στόχευσαν επίσης στη νέα γενιά ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με το περιβάλλον και τη διατήρηση, μια εξαιρετική κίνηση  που αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της συνολικής διεθνούς προσπάθειας».

«Για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η επιτυχής διατήρηση των απειλούμενων ειδών, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Από αυτή την άποψη, η συνεργασία με παιδιά και σχολεία στις τοπικές κοινότητες, όπου απαντώνται Νανόχηνες, αποτελεί ζωτική συνιστώσα των συνολικών δράσεων επικοινωνίας, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Τα υλικά που δημιούργησε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία θα προωθηθούν από Γενική Γραμματέας της Συμφωνίας για τη διατήρηση των Αφρo-Ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA)  και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν σε όλες τις χώρες που είναι σημαντικές για τη διατήρηση του είδους  στο εγγύς μέλλον», υπογραμμίζει η Nina Mikander, Γενική Γραμματέας της Συμφωνίας για τη διατήρηση των Αφρo-Ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA).

«Η παραγωγή υλικών σε γλώσσες που δεν μπορείς καν να διαβάσεις δεν είναι και μικρό επίτευγμα!» τόνισαν η Ευγενία Πανώριου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ. «Οι πολιτισμικές διαφορές ήταν πολλές, μερικές από τις οποίες δεν μπορούσαμε καν να προβλέψουμε (!), αλλά η ανάγκη για την προστασία ενός από τα σπανιότερα υδρόβια πουλιά, έγινε ένας κοινός στόχος που δεν γνωρίζει σύνορα με αποτέλεσμα αυτή η τεράστια προσπάθεια να αξίζει κάθε λεπτό. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο υφιστάμενο δίκτυο διατήρησης με δύναμη, φαντασία, φρεσκάδα και την ενεργό συμμετοχή της σημερινής νεολαίας. Μήπως η επόμενη γλώσσα είναι τα Κινέζικα;».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ| Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ. 105| info@ornithologiki.gr

 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.