ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα απεκκριτικά μας όργανα;

 

Επειδή συνεχώς βλέπω να δημιουργούνται πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με την αποτοξίνωση όπως πχ αποτοξίνωση 15 ημερών ή ενός Σαββατοκύριακου ή η πόση μόνο χυμών για μερικές μέρες (χωρίς προφανώς να έχει γίνει κάποιου είδους προεργασία ή αν έχει εξετασθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός σχετικά με την ικανότητα προσαρμογής του στα νέα δεδομένα διατροφής), έχω μπει στη διαδικασία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα.
Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας τις πρακτικές που συνιστώ για ενεργοποίηση όλων των οργάνων του απεκκριτικού μας συστήματος. Τονίζω ότι η αποτοξίνωση είναι η διεργασία δέσμευσης και μετατροπής των τοξινών (κυρίως στο ήπαρ) σε ουσίες που αποβάλλονται μέσω των απεκκριτικών οργάνων (πνεύμονες, δέρμα, νεφρά, παχύ έντερο). Το ίδιο το ήπαρ θεωρείται ΚΑΙ απεκκριτικό όργανο μιας και μέσω της χολής αποβάλλει στο έντερο τα απόβλητά του.

Πνεύμονες: Λειτουργούν ως απεκκριτικά όργανα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένας εύκολος καθαρισμός τους γίνεται με το εξής πρωτόκολλο:
1. Βαθιά εισπνοή ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ μέχρι περίπου το 75 με 80% της ικανότητας των πνευμόνων
2. Κράτημα της αναπνοής για 3 δευτερόλεπτα
3. Εκπνοή αργή από το στόμα
4. Ειδικά για αυτό βιοσυντονιστικά προγράμματα αν έχετε φορητές συσκευές βιοσυντονισμού, παράλληλα με τα παραπάνω.

Η ορθή πρακτική λέει για 16 φορές τη μέρα πρωί και βράδυ (δλδ 32 φορές). Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να ζαλιστείτε από την απότομη πτώση του διοξειδίου του άνθρακα (υπεροξυγόνωση). Επίσης άτομα με ΧΑΠ και άλλες χρόνιες πνευμονικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον πνευμονολόγο τους ή το θεράποντα ιατρό τους. Το ίδιο ισχύει και με άτομα με καρδιολογικά προβλήματα (υπέρταση). Σε κάθε περίπτωση όταν νιώσετε δυσφορία ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ την άσκηση.

Ήπαρ / Πάγκρεας: Για το ήπαρ αναφέραμε παραπάνω. Το πάγκρεας είναι το βασικό όργανο – κλειδί για την πέψη λόγω των ενζύμων αλλά και την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα (ινσουλίνη – γλυκαγόνη). Ο καθαρισμός τους βοηθάται πολύ με τα εξής:
1. 2 με 3 μερίδες τη μέρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά
2. 2 με 3 μερίδες τη μέρα χρωματιστών λαχανικών εποχής
3. 1 με 2 μερίδες τη μέρα εποχικά φρέσκα φρούτα
4. Ειδικά για αυτό βιοσυντονιστικά προγράμματα αν έχετε φορητές συσκευές βιοσυντονισμού, παράλληλα με τα παραπάνω.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει 7 με 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα. Ωστόσο μια λύση για όσους δεν έχουν χρόνο ή έχουν ιδιαίτερα θέματα με το έντερο (κολίτιδα κλπ) μπορούν τις ως άνω μερίδες να τις ΠΙΝΟΥΝ σε χυμό. Οι χυμοί των φρούτων πρέπει να είναι αραιωμένοι (διότι έχουν χαθεί οι ίνες και συνήθως αυξάνουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Εναλλακτική είναι το μπλέντερ). Πολύ βοηθητικό για το ήπαρ είναι μηλόξυδο (μαλακώνει πιθανές πέτρες στους χοληφόρους αγωγούς) και ο χυμός λεμονιού (σε συνδυασμό με ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ) προκαλεί συσπάσεις της χοληδόχου κύστεως.
Επίσης κατόπιν σχετικής συστάσεως επαγγελματία υγείας, μπορείτε να πάρετε πεπτικά ένζυμα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων ενώ θα «ξεκουράζεται» το πάγκρεας.

Έντερο: Είναι ο βασικός δρόμος απέκκρισης τοξινών που έχουν εγκλωβιστεί στη βλέννα των κοπράνων (μαζί με παράσιτα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς). Επίσης με τον τρόπο αυτό αποβάλλονται και οι πέτρες από τη χολή. Ένας απλός τρόπος ενεργοποίησης είναι:
1. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (όπως αναφέραμε και παραπάνω για το ήπαρ)
2. Κατανάλωση τροφίμων από ζύμωση (ξινολάχανο, γιαούρτι με πέτσα, τουρσί κλπ. Προσοχή στο αλάτι)
3. Λήψη εφόσον χρειαστεί συμπλήρωμα προβιοτικών (με ποικιλία βακτηρίων σε ικανό πληθυσμό που να έχει ερευνηθεί τόσο για τα ωφέλη στην υγεία όσο και στην ικανότητα προσκόλλησης στον εντερικό βλεννογόνο και πολλαπλασιασμού τους).
4. Ειδικά για αυτό βιοσυντονιστικά προγράμματα αν έχετε φορητές συσκευές βιοσυντονισμού, παράλληλα με τα παραπάνω.

Για πολύ βαριές περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, συνίσταται ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ η ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ. Σε σχέση με το παραδοσιακό «κλύσμα» είναι πολύ καλύτερα ελεγχόμενη (μιας και γίνεται σε ιατρείο με ειδικό μηχάνημα και καταρτισμένο προσωπικό). Προσωπικά δεν το συνιστώ σε πιο «καθημερινές» περιπτώσεις διότι είναι μια πολύ επιθετική κάθαρση (κυριολεκτικά αδειάζει όλο το έντερο) και χρειάζεται άμεση αναπλήρωση της ωφέλιμης βακτηριακής χλωρίδας.

Νεφρά: Ο δεύτερος δρόμος απέκκρισης των τοξινών. Εδώ χρειάζεται να προσέξουμε τα εξής:
1. ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗ επεξεργασμένων υδατανθράκων από τη διατροφή. 1 με 2 κουταλιές μέλι είναι αρκετές
2. Το πρωί πίνετε ένα ποτήρι ελαφρώς ζεστό νερό με λίγο λεμόνι (προσοχή σε υποτασικούς).
3. ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Όλα τα δηλητήρια της καύσης, αφού αδρανοποιηθούν από το ήπαρ, οδηγούνται στα νεφρά προς αποβολή
4. Προσοχή στις δίαιτες πολύ υψηλές σε πρωτεϊνη (η αμμωνία που πρέπει να αποβληθεί μετατρέπεται σε ουρία)
5. Ειδικά για αυτό βιοσυντονιστικά προγράμματα αν έχετε φορητές συσκευές βιοσυντονισμού, παράλληλα με τα παραπάνω.

Δέρμα: Το πιο μεγάλο απεκκριτικό όργανο του σώματος. Αποτελεί την τελευταία γραμμή αποβολής τοξινών όταν όλα τα άλλα όργανα έχουν συμφορηθεί. Πολλές δερματικές διαταραχές συνήθως συνδεόνται με τοξινωμένα όργανα και λεμφικό σύστημα. Κάποιες καλές πρακτικές για ενεργοποίηση του δέρματος είναι:
1. Να ιδρώνετε. 20 με 30 λεπτά αεροβική άσκηση 4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή. Επίσης προτείνεται η χρήση σάουνας εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα υγείας που να το απαγορεύουν (εκεί θα πρέπει να πάρετε την έγκριση του ιατρού σας). Να γνωρίζετε ότι ο ενεργητικός ιδρώτας (με άσκηση) είναι καλύτερος από τον παθητικό (με σάουνα/χαμάμ).
2. Ξηρά εντριβή με χρήση λούφας κάθε πρωί. Η φορά είναι: Πόδια από κάτω προς τα πάνω, χέρια από τον καρπό προς τον ώμο, κοιλιά, στήθος και πλάτη (με βούρτσα). Τρίβουμε ελαφρά μέχρι να νιώσουμε μια ευχάριστη ζέστη ή/και δούμε απαλό ροζ χρώμα στο δέρμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΘΗΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ!
3. Ποδόλουτρο με διάφορα αποτοξινωτικά βότανα
4. Χρήση ειδικών ελαίων για μασάζ
5. Ειδικά για αυτό βιοσυντονιστικά προγράμματα αν έχετε φορητές συσκευές βιοσυντονισμού, παράλληλα με τα παραπάνω

Λέμφος: Το αποχετευτικό σύστημα του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο. Ενεργοποιείται με:
1. Λεμφικό μασαζ
2. Περπάτημα (20 λεπτά τη μέρα 3 φορές την εβδομάδα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ)
3. Ειδικά για αυτό βιοσυντονιστικά προγράμματα αν έχετε φορητές συσκευές βιοσυντονισμού, παράλληλα με τα παραπάνω.

Μυαλό: Ο νους είναι πολλές φορές μια σημαντική πηγή τοξινών (τοξικές σκέψεις) και πολλές φορές η αποτυχία μας να τον «τιθασσεύσουμε» σαμποτάρει τις προσπάθειές μας να εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω. Η ψυχολογία επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τη φυσιολογία. Πως μπορούμε όμως να ενεργοποιήσουμε το νου μας;
1. Διαλογιστείτε ή προσευχηθείτε για 20 λεπτά. Ωστόσο ο διαλογισμός από την προσευχή έχει μεγάλες διαφορές που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο. Ξεκινήστε σταδιακά από τα 2 με 3 λεπτά και φτάστε τα 20. Αυτό σε καθημερινή βάση. Στις 66 μέρες θα σας έχει γίνει συνήθεια.
2. Περπατήστε σε ανοικτό μέρος ή ακόμα καλύτερα στη φύση όποτε βρίσκετε ευκαιρία
3. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Το ωραίο δεν είναι στο παιχνίδι αλλά στο ότι περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας.
4. Να κοιμάστε επαρκώς. Δε θα μπω στη λογική του «πόσο». Οι καλύτερες ώρες είναι κατάκλιση στις 22.00 και έγερση στις 06.00.
Να θυμάστε ότι ο νους παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά σας. Αν τον έχετε σύμμαχο τότε όλα γίνονται απλά και εύκολα.

Σχετικά με τις φορητές ατομικές συσκευές βιοσυντονισμού μπορείτε να μου γράψετε στο daradimosflp@gmail.com και να επιλέξουμε μαζί τη συσκευή ή τις συσκευές που σας ταιριάζουν.

 

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.