ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ

Απλές και πρακτικές συμβουλές προστασίας του σκυλιού από δαγκώματα φιδιών

Ο χειμώνας φεύγει και ως συνήθως αυξάνονται οι βόλτες στην επαρχία, στους κάμπους, στα βουνά, στη φύση γενικώς. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται δραματικά και οι πιθανότητες να συναντήσει ο καλύτερός σου φίλος (ποιος άλλος από το σκυλί σου) έναν επικίνδυνο εχθρό. Ένα φίδι. Με την άνοδο της θερμοκρασίας τα φίδια γίνονται πιο ενεργά και μπορεί να τα βρεις παντού.

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κόμπρες και κροταλίες (ευτυχώς δηλαδή) έχουμε αρκετές περιπτώσεις που τα σκυλιά μας πέφτουν θύμα δαγκώματος φιδιού και ενίοτε μας αφήνουν.

Τα σκυλιά έχουν έμφυτη την περιέργεια να ελέγχουν οτιδήποτε κινείται και το πλησιάζουν για να το εξετάσουν. Τότε είναι που το κακό μπορεί να συμβεί.

1. Φαρμακερό ή μη φαρμακερό.
Δεν είναι όλα τα φίδια «κακά». Κανείς δεν πεθαίνει από το δάγκωμά τους. Αλλά το φαρμάκι τους (κάποιων) μπορεί να είναι θανατηφόρο. Και σίγουρα βοηθάει να γνωρίζουμε ποια φίδια είναι φαρμακερά και ποια όχι. Ένας καλός τρόπος (σχετικά ασφαλής) για να ξεχωρίσεις ποιο είναι επικίνδυνο και ποιο όχι είναι να παρατηρήσεις (αν μπορείς) το κεφάλι του φιδιού. Τα τριγωνικά κεφάλια σημαίνουν αυξημένος κίνδυνος ενώ τα με στρογγυλά και πλακουτσά (επίπεδο κεφάλι) είμαστε πιο χαλαροί. Τα «ζόρικα» φίδια συνήθως επιδεικνύουν τις δαγκάνες τους (όπλα) αν τα απειλήσουμε. Γενικώς, ενημερώσου από πριν για τα φίδια στο χώρο που πρόκειται να κινηθείς, μάθε να τα αναγνωρίζεις (π.χ. την οχιά για την Ελλάδα).
Αν τώρα αντιληφθείς κάποιο φίδι μπροστά από το σκυλί σου, είναι χρήσιμο (σωτήριο) να έχεις καλό έλεγχο του σκυλιού σου και να το σταματήσεις με το παράγγελμα «Άστο», «Μείνε» η ακόμη καλύτερα με το «Έλα». Έτσι δίνεις τη δυνατότητα στο φίδι να απομακρυνθεί. Τα φίδια δεν θέλουν να έχουν πάρε δώσε με ανθρώπους και σκυλιά και η πρώτη τους επιλογή είναι να το βάλουν στα πόδια (να απομακρυνθούν το συντομότερο αναζητώντας ασφάλεια). Επιτίθονται μόνο αν δεν μπορούν αν απομακρυνθούν, αν απειλούνται χωρίς τρόπο διαφυγής, αν τα πατήσουμε ή είμαστε μέσα στη φωλιά τους. Σε εκείνη την περίπτωση μας προειδοποιούν με το σήκωμα του σώματος και του κεφαλιού τους σε σχήμα S, με κουλούριασμα του σώματός τους, κροτάλισμα κ.λ.π. Φώναξε άμεσα κοντά σου και με ηρεμία το σκυλί σου και απομακρυνθείτε.

2. Γνώριζε την περιοχή

Τα φίδια συνήθως δαγκώνουν τα σκυλιά (στα πόδια) όταν αυτά τα πατήσουν ή (στο κεφάλι) αν πλησιάσουν υπερβολικά κοντά τους. Δυστυχώς τα σκυλιά δεν έχουν αντίληψη της επικινδυνότητας και η περιέργεια τα βάζει (και εμάς) σε μπελάδες.
Για αυτό καλό είναι να γνωρίζεις την περιοχή και να αποφεύγεις τα σημεία που πιθανότατα έχουν ερπετά.

Γενικές συμβουλές:
• Το σκυλί ελέγχεται καλύτερα όταν είναι κοντά σου ή στο λουρί
• Απόφυγε τους περίπατους σε ψηλά χορτάρια και θάμνους
• Επίλεξε δρόμους και μονοπάτια. Η ορατότητα είναι σύμμαχός σας.
• Όταν περπατάς το βράδι, έχε μαζί σου φακό και φώτιζε κάποια μέτρα μπροστά σου , ελέγχοντας το δρόμο.

Τα περισσότερα δαγκώματα ατυχήματα συμβαίνουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν τα σκυλιά και τα φίδια είναι πιο ενεργά έξω στη φύση. Τα σκυλιά είναι γεμάτα περιέργεια (αυτό τα κάνει πανέξυπνα) αλλά όπως και το έξυπνο πουλί, έτσι και το σκυλί την «πατάνε». Τους αρέσει να μυρίζουν, να δοκιμάζουν και να εξερευνούν τα πάντα. Μέσω της σωστής εκπαίδευσης μπορεί να ελέγξεις αυτή τους τη φυσική τάση, να τα κρατάς κοντά σου (ή στο λουρί), ώστε να μπορείς να τα προστατεύσεις και να παρέμβεις. Η ασφάλειά τους πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά σου.

3. Κοίτα για συμπτώματα από δαγκωματιές φιδιών
Κατά την βόλτα παρατήρησε αν το σκυλί σου χώνεται σε χόρτα και θάμνους. Δες αν επικεντρώνεται σε κάτι, αν δείχνει περιέργεια, αν κάνει κύκλους, αν βγάλει κάποια κραυγή, αν απομακρυνθεί γρήγορα από κάπου, αν τρομάξει κ.λ.π. Γενικώς να είσαι σε εγρήγορση και υποψιασμένος.
Μετά τη βόλτα παρατήρησε για συμπτώματα δαγκώματος φιδιού. Αν το σκυλί σου συμπεριφέρεται περίεργα (από ότι συνήθως), εξέτασέ το με προσοχή.
Μερικά ύποπτα σημάδια (συμπτώματα) μπορεί να είναι:
• Κλαψούρισμα
• Ληθαργικότητα
• Σάλια
• Δυνατό λαχάνιασμα (ξεφύσημα, δυσκολία αναπνοής)
• Δυσκολία στο περπάτημα
• Πρήξιμο
• Αιμορραγία
• Εμετός
• Σημάδια πόνου
• Τρεμούλιασμα
• Σημάδια δαγκώματος
Για οποιοδήποτε λόγο ανησυχίας, η καλύτερη λύση είναι πάντα η άμεση επίσκεψη σε κτηνίατρο. Φρόντισε πάντα να ξέρεις που είναι τα κοντινά κτηνιατρεία και φαρμακεία όταν πας διακοπές σε άγνωστα μέρη και να έχεις τα τηλέφωνά τους.

4. Αντίδραση σκυλιών
Το δάγκωμα φιδιού πονάει τα σκυλιά και το σκυλί σου (χωρίς να το θέλει) μπορεί να σε δαγκώσει. Αν ειδικά το δάγκωμα έχει γίνει στο κεφάλι του σκυλιού, καλό είναι να αποφύγεις να ακουμπήσεις αυτό το σημείο. Προσπάθησε να κρατήσεις το σκυλί σε ηρεμία, σε σταθερή θέση και μετάφερέ το άμεσα στον κτηνίατρο.
ΜΗΝ προσπαθήσεις να ανοίξεις την πληγή και να ρουφήξεις το δηλητήριο. Σχεδόν σε όλες στις περιπτώσεις στην Ελλάδα, υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσεις εγκαίρως σε κάποιο κτηνιατρείο, όπου θα έχεις την καλύτερη φροντίδα.

5. Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός (για το σκυλί σου).

Τα συμπτώματα ενός δαγκώματος φιδιού μπορεί να αργήσουν ώρες να φανούν στο σκυλί σου. Μείνε σε εγρήγορση και έλεγχε συχνά για συμπτώματα και περίεργες αλλαγές συμπεριφοράς μετά από βόλτες.
Προτού φύγεις για διακοπές, ενημερώσου από τον κτηνίατρό σου πώς πρέπει να αντιδράσεις σε περίπτωση δαγκώματος. Αν σου προτείνει να έχεις αντιοφικό ορό, μάθε πώς γίνεται. Να έχεις (γενικώς) πάντα μαζί σου ένα κουτί πρώτων βοηθειών για το καλύτερο σου φιλαράκι. Η πρόληψη, η γνώση και η σωστή αντίδραση βοηθούν σε κάθε περίπτωση.
Να θυμάσαι πάντα, αν το σκυλί σου έχει δαγκωθεί (ή το υποπτεύεσαι) από φίδι, επικοινώνησε τηλεφωνικώς πρώτα και πήγαινέ το άμεσα στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός που μπορεί να βοηθήσει (να σώσει) το σκυλί αν του το πας έγκαιρα.
Κοινοποιήστε το

Γίνε επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων. Μάθε από τους καλύτερους. Εκμεταλλεύσου την προσφορά (-30%).
https://www.stardogs.gr/portal/kariera-ekpaidefti-skylon

Γιάννης Αν. Αραχωβίτης
StarDogs Trainers Academy
Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων
e-mail: info@StarDogs.gr
www.StarDogs.gr
Τηλ: 6945 954 564

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.