ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

 

Απόρρητος φάκελος “ΚΑΡΚΙΝΟΣ” ξανά;

Θα μου πει κάποιος.

Πως τολμάς κι αγγίζεις αυτό το “θέμα-ταμπού”, που το έχουν αναλάβει “εργολαβικά” τόσοι διακεκριμένοι επιστήμονες με τους βαρύγδουπους τίτλους. Δεν βλέπεις πόσες ΜΚΟ υπάρχουν επί του θέματος, και πόσα εκατομμύρια δαπανώνται για έρευνες διεθνώς;

Συγνώμη που θίγω το σοβαρό αυτό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία μας, αλλά το μόνο που θέλω να σας υπενθυμίσω είναι πως η Επιστήμη που σπούδασα επί έτη πολλά, η Γεροντολογία, λέει πως τα περισσότερα προβλήματα υγείας των ανθρώπων στην σημερινή εποχή που ζούμε είναι “ιατρογενή” συνεπικουρούμενα από τον τρόπο ζωής και διατροφής.

Κι όταν λέω “ιατρογενή” εννοώ, την “πλύση εγκεφάλου” πως η επικρατούσα ιατρική είναι το απόλυτο “θέσφατο”, τις παρενέργειες των φαρμάκων, τις λάθος διαγνώσεις, τις λάθος θεραπείες, κλπ, κλπ, κλπ. Γεγονός είναι όμως πως ο καρκίνος έχει χτυπήσει σχεδόν όλες τις οικογένειες στην Ελλάδα.

Με προβληματίζει το γεγονός πως παρ όλη την πρόοδο της επιστήμης της ιατρικής και τα εκατομμύρια που δαπανώνται για την έρευνα, τα κρούσματα ατόμων με καρκίνο πολλαπλασιάζονται, κι όλο πλησιάζουν να βρούνε το “μαγικό χαπάκι” αλλά δεν το βρίσκουν.

Γεγονός είναι επίσης πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περιστατικά καρκίνου θα έχουν αύξηση κατά 50% το έτος 2020. Σύμφωνα επίσης με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αυξητική είναι η τάση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, και οι θάνατοι από 7,6 εκατομμύρια που ήταν το 2008, αναμένεται να φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια, μέχρι το 2030.

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, και δεν σας κρύβω πως όσους γνωστούς και συγγενείς “καρκινοπαθείς” έχω χάσει, δεν απεβίωσαν από την “επάρατη νόσο” αλλά από ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις μετά την εισαγωγή και παραμονή τους στα νοσοκομεία ή τις κλινικές.

Το γνωρίζετε πως στην Φυσιοπαθητική δεν απευθύνονται οι άνθρωποι για απλά κρυολογήματα ή ελαφρά προβλήματα υγείας, αλλά για πολύ σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας και μάλιστα σχεδόν στο τελευταίο στάδιο από απόγνωση; Και γεγονός είναι πως εις το εξωτερικό, λόγω της κατανόησης της επιτακτικής ανάγκης συμμετοχής της Φυσιοπαθητικής σε αυτόν τον τομέα “ταμπού”, δημιουργήθηκαν μεικτές κλινικές “integrative oncology centers”.

Το γνωρίζετε πως στο εξωτερικό υπάρχει η ειδικότητα του Φυσιοπαθητικού ογκολόγου που εργάζεται μαζί με τον συμβατικό ιατρό ογκολόγο στις μεικτές αυτές κλινικές; Δεν υποστηρίζω βέβαια, πως εμείς οι Φυσιοπαθητικοί κατέχουμε την “Πανάκεια”, είμαστε όμως ανοιχτοί στην συνεργασία με την επικρατούσα ιατρική.

Ίσως λέω, ίσως σαν ευχή, να γίνει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα προς όφελος των συνανθρώπων μας. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται μεγάλη τόλμη από την πλευρά της επικρατούσης ιατρικής, ώστε να “καταδεχτούν” και να δεχτούν επισήμως την ίση ή έστω επικουρική συμμετοχή της Φυσιοπαθητικής στις ομάδες θεραπείας.

Και βέβαια οι Φυσιοπαθητικοί δεν αναλαμβάνουν θεραπείες ασθενειών, και ειδικά θεραπείες καρκίνου. Η Φυσιοπαθητική ασχολείται με ασθενείς ολιστικά και προσωποκεντρικά. Αυτό που μπορούν και κάνουν οι φυσιοπαθητικοί είναι, να βοηθούν επικουρικά τον πάσχοντα συνάνθρωπο στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, με φυσικούς τρόπους χωρίς παρενέργειες και χωρίς να τους υποδεικνύουν “εναλλακτικές θεραπείες καρκίνου” ή να τους αποτρέπουν από το να ακολουθήσουν την συμβατική ιατρική.

Το θέμα καρκίνος είναι πολύ σοβαρό, και ο Φυσιοπαθητικός δεν έχει νομική κάλυψη τουλάχιστον στην Ελλάδα, ώστε να αναλάβει υπεύθυνα Φυσιοπαθητική αγωγή σε καρκινοπαθείς. Επιπροσθέτως πολλές των περιπτώσεων χρειάζονται δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Ευχής έργον θα ήταν, να μπορούσε η Φυσιοπαθητική να εισχωρήσει και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή σε κλινικές και νοσοκομεία, κι εκεί σε αγαθή συνεργασία με την επικρατούσα ιατρική και τις άλλες ειδικότητες υγείας να προσφέρει το καλύτερο. Αυτό προϋποθέτει βέβαια την αναβάθμιση της φυσιοπαθητικής επιστήμης στην Ελλάδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε ως ΠΑ.ΣΥ.ΦΥ κι ελπίζω να τα καταφέρουμε. Όπως επίσης και στον τομέα της ουσιαστικής πρόληψης, κι όχι μόνο της έγκαιρης διάγνωσης, με την δημιουργία μεικτών κέντρων υγείας προληπτικής ιατρικής-Φυσιοπαθητικής, ώστε οι υγιείς να παραμένουν υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ωχ συγνώμη, ελπίζω να μην μας ακούει το υπουργείο οικονομικών.

Εφ όσον ζω ελπίζω,

 

Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Τα καλύτερα της Κατηγορίας!