ΔΙΝΩ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

ΥΠΟΜΟΝΗ, ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΖΩΗΣ!

ΥΠΟΜΟΝΗ, ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΖΩΗΣ!

 

Η υπομονή είναι μία από τις πιο θεμελιώδεις αξίες ζωής που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε μέσα μας. Όλοι οι άνθρωποι, άλλος πολύ κι άλλος λιγότερο, δείχνουμε υπομονή στα ζητήματά μας. Η υπομονή είναι αναγκαία γιατί μας βοηθά να φέρουμε σε πέρας πολλές εργασίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό και σε προσωπικό επίπεδο.Είναι μία αξία πάρα πολύ σημαντική για μεγάλους και μικρούς.

Συχνά η υπομονή συνδέεται με αρνητικές έννοιες όπως είναι η υποταγή, ο συμβιβασμός και η παραίτηση. Όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό γιατί η υπομονή έχει μια πολύ θετική έννοια. Η υπομονή εμπεριέχει τις αξίες της σταθερότητας, της σύνεσης, της επιμονής, της αγάπης, της ελπίδας ενισχύοντας το αίσθημα της ισορροπίας μέσα μας.

«Υπομονή είναι η ικανότητα να περιμένεις να πετύχεις αυτό που επιθυμείς». Κάνοντας υπομονή δεν προσκολλώμαι στις επιθυμίες μου, δεν χάνω το παρόν επειδή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα, αλλά ζω το παρόν με την πεποίθηση ότι οι επιθυμίες μου θα πραγματοποιηθούν.  Oι επιθυμίες μας δεν είναι πάντοτε ωφέλιμες για μας. Ακόμα κι αν είναι, η ώρα της πραγμάτωσής τους δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε. Είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για αυτήν την στιγμή. Και η υπομονή είναι η αρετή που μας βοηθά σε αυτήν την προετοιμασία. Υπομονή δεν σημαίνει ότι κάθομαι παθητικά και περιμένω να γίνουν τα πράγματα από μόνα τους. Κάνω τις ενέργειές μου προς την ικανοποίηση των επιθυμιών μου ελπίζοντας και ταυτόχρονα δίνοντας χρόνο για να πραγματοποιηθούν. Υπομένοντας δείχνουμε συμπόνια, κατανόηση, αποδοχή και σεβασμό στον εαυτό μας πρώτα και μετά στους άλλους.

Τα μικρά παιδιά και κυρίως όσα είναι γύρω στα 3, τους είναι αδύνατο να καταλάβουν και πόσο μάλλον να δείξουν υπομονή, γιατί συχνά αισθάνονται ανυπομονησία και εκνευρισμό. Πιο εφικτό είναι τα παιδιά 6-12 ετών, να μπορούν να εφαρμόσουν την υπομονή. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο λιγότερο ικανό είναι να δείξει υπομονή. Χρειάζεται χρόνος και εκπαίδευση!

Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε υπομονή πρώτα με τον εαυτό μας και να μάθουμε και στα παιδιά μας να κάνουν υπομονή.

Το να έχεις υπομονή απαιτεί  μια συνειδητή αλλαγή συμπεριφοράς.

 

Καθημερινοί τρόποι για να μάθει το παιδί μας την υπομονή

Να μπορεί να περιμένει για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του!

Να μετρήσει μέχρι το 5 πριν ανοίξει τα δώρα του !

Να μπορεί να περιμένει τη σειρά του στα παιχνίδια, στις οικογενειακές συζητήσεις,στο σερβίρισμα, στο supermarket,στα ιατρεία, στα λεωφορεία!

Να μπορεί να περιμένει πριν εκδηλώσει τα συναισθήματά του όταν εκνευρίζεται, όταν θυμώνει, όταν πεινάει, κ.λ.π. παίρνοντας μια βαθιά ανάσα!      

 

Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να αναπτύξουμε εμείς την υπομονή  

Όταν αρχίζεις να χάνεις την υπομονή σου, βρες ένα ήσυχο μέρος για λίγα λεπτά και πάρε βαθιές ανάσες.

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου πως κάθεσαι στην όχθη ενός ποταμού και κοιτάς το νερό που κυλάει. Κοίταξε με τη φαντασία σου μακριά, από εκεί που έρχεται το ποτάμι και δες πως αυτό που περιμένεις είναι πάνω στο ποτάμι κι έρχεται προς το μέρος σου. Μετά ξαναγύρισε το κεφάλι σου προς το νερό που είναι μπροστά σου και πες στον εαυτό σου «Θα έρθει την κατάλληλη ώρα. Ούτε πριν ούτε μετά». Μετά ξέχασε αυτό που περιμένεις με ανυπομονησία και απασχολήσου με κάτι πιο δημιουργικό και χρήσιμο, με κάτι που είναι της παρούσας στιγμής (aπό το βιβλίο του Ρόμπερτ Νατζέμυ ΅Ας κουβεντιάσουμε΅).

Η εποχή που διανύουμε μας δίνει την πιο κατάλληλη ευκαιρία για να αναπτύξουμε την αξία της υπομονής. Η καθημερινότητα που βιώνεται με ηρεμία και υπομονή είναι πολύ πιο ευεργετική και απολαυστική.

Υπάρχουν 10 συμβουλές που έχουν δοκιμαστεί στην καθημερινότητα και μπορούν να σας βοηθήσουν πραγματικά.

Ενισχύστε μέσα σας την ελπίδα και την πίστη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο!

Δώστε χρόνο. Οι ραγδαίες οικονομικοκοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν απαιτούν από τον σύγχρονο άνθρωπο να γίνει ευπροσάρμοστος.  Η προσαρμογή είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ηρεμία και είναι σημαντικό να γίνει ομαλά.

Eνθαρρύνετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που κάνετε κάθε μέρα να βρείτε τον δικό σας τρόπο και ρυθμό.

Δείξτε κατανόηση όταν δυσκολεύεστε και βρείτε εναλλακτικές λύσεις.

Προγραμματίστε και οργανώστε το χρόνο σας και τις δραστηριότητές σας.

Μετριάστε τις προσδοκίες σας τόσο απέναντι στο δικό σας ρόλο όσο κι απέναντι στα παιδιά.

Διασκεδάστε, μην ξεχνάτε ότι μέσα σας κρύβεται ένα  παιδί.

Φροντίστε τους εαυτούς σας, παίρνοντας χρόνο για εσάς.

Διατηρείστε τα χόμπυ σας, και εξασφαλίστε λίγες ώρες την εβδομάδα που θα τις περνάτε μόνοι σας. Αυτό είναι κάτι που θα αυξήσει την ικανότητά σας να δείχνετε υπομονή!

Κάντε συχνά διαλείμματα (time-out), όταν αισθάνεστε ότι ο θυμός σας μεγαλώνει και πιθανά να χάσετε τον έλεγχο ή την αυτοκυριαρχία σας.

Η εφαρμογή των συγκεκριμένων συμβουλών μπορεί να εξoμαλύνει τις εντάσεις και να βοηθήσει στην δημιουργία μιας χαλαρής καθημερινότητας. Όταν θα μάθετε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, τότε θα έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες τόσο για τη συμπεριφορά των άλλων γύρω σας όσο και από την ίδια τη ζωή!

 

Έρη Μπασιούκα

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Συντονίστρια Σχολών Γονέων

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΡΗ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ

Σπούδασα ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College) και εξειδικεύτηκα στην σωματική ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και ανάλυσης του χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.). Εκπαιδεύτηκα στο συντονισμό ομάδων σχολών γονέων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων συμμετέχοντας ενεργά στη διεξαγωγή ερευνών. Επίσης εκπαιδεύτηκα στον αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών από την κα Δώρα Μαυρομάτη που σχεδίασε την εικονογραφημένη μέθοδο.

Έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθώς και σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως το κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», το σωματείο νευρομυϊκών παθήσεων MDA Ελλάς, στο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιού και οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ».

Από το 2001 εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες, γονείς και παιδιά. Συντονίζω ομάδες αυτογνωσίας, ομάδες παιδιών, ομάδες εγκύων και σχολές γονέων σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο. Διοργανώνω βιωματικά σεμινάρια αυτογνωσίας ενηλίκων, ομιλίες σε σχολεία, ημερίδες και συνεργάζομαι με παιδικούς σταθμούς σε τακτική βάση. Αρθρογραφώ συστηματικά σε επιστημονικά περιοδικά για θέματα που αφορούν τον άνθρωπο και τη σχέση γονιών και παιδιών Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΒΡ).

Ένα μέρος της εμπειρίας που έχω αποκομίσει από την εργασία μου τόσα έτη σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών απεικονίζεται στο βιβλίο μου «Το ημερολόγιο του γονέα – 366 συμβουλές για γονείς, μία για κάθε μέρα». Σε αυτό το πρωτότυπο ημερολόγιο οι γονείς μπορούν να πάρουν ως ερέθισμα τη φράση της κάθε ημέρας, να σημειώσουν τα δικά τους σχόλια και να επεξεργαστούν τα θέματα που θίγονται.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.