ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΝΑΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Η Κινέζικη Ιατρική βασίζεται στην αντίληψη ότι η ανθρωπότητα είναι μέρος μια μεγαλύτερης δημιουργίας, ενός μεγαλύτερου σώματος που είναι το ίδιο το σύμπαν.

Καθένας από εμάς υπόκειται στους ίδιους νόμους που κυβερνούν τα άστρα, τους πλανήτες, τα δέντρα και το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο η Κινέζικη Ιατρική είναι ουσιαστικά μακροσκοπική, δηλαδή η κατανόησή της για την υγεία αρχίζει με την κατανόηση της φύσης και των νόμων που την διέπουν. Η τήρηση αυτών των νόμων ανταμείβεται με καλή υγεία, μακροζωία και καλή τύχη, έτσι ώστε τελικά το μονοπάτι αυτό να οδηγεί σε μια αποκάλυψη γύρω από την ζωή μας και τα μυστικά του σύμπαντος.

Η έρευνα των λειτουργιών του σώματος είναι για τους Κινέζους έρευνα για την φύση και την προέλευση του σύμπαντος. Όλες οι δυνάμεις που δημιούργησαν και σχημάτισαν το σύμπαν είναι παρούσες μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη και συνεπώς κυβερνούν την υγεία μας και το πεπρωμένο μας.

ΘΕΩΡΙΑ YIN ΚΑΙ YANG

Ο πρώτος νόμος πάνω στον οποίο βασίζεται η Κινέζικη Ιατρική είναι αυτός του yin και yang. Σύμφωνα με το νόμο αυτό όλη η ζωή και ολόκληρο το σύμπαν προήλθαν από μια και μόνη ενοποιημένη πηγή που ονομάζεται Τάο (Θεϊκή Αρχή), η οποία είναι ένα ολοκληρωμένο και αδιαφοροποίητο σύνολο που ενυπάρχει σε όλα τα πράγματα. Το Τάο δημιούργησε δύο αντιτιθέμενες δυνάμεις Γιν και Γιανγκ, οι οποίες είναι τα αντίθετα αρχέτυπα που συνδυάζονται για να συνθέσουν όλα τα πράγματα μέσα στο σχετικό κόσμο.

Ενώ είναι αδιαχώριστα και συμπληρωματικά, τα Γιν και Γιανγκ αντιπροσωπεύουν σε θεμελιώδες επίπεδο τον διαχωρισμό ανάμεσα στο υλικό και ουσιαστικό (Γιν), και στο άυλο και μη ουσιαστικό (Γιανγκ). Καθώς αποτελούν περισσότερο πολικές τάσεις και όχι πραγματικά φαινόμενα, τα Γιν και Γιανγκ υποδεικνύουν τις ορατές και συμπαγείς (Γιν) και τις αόρατες δυναμικές (Γιανγκ) πτυχές της ίδιας οντότητας. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο, το ένα συμπληρώνει το άλλο, επιδρά πάνω στο άλλο αδιάκοπα, δεν παραμένουν σταθερά αλλά δυναμικά μεταμορφώνονται, αναπαράγονται και ισορροπούν εσαεί.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ QI (ΤΣΙ)

Η έλξη των Γιν και Γιανγκ δημιουργεί κίνηση και ενέργεια που ονομάζεται Qi (Τσι) ή ζωτική ορμή. Η ενέργεια αυτή μας περιτριγυρίζει και μας διαποτίζει. Είναι μια δύναμη που διαπερνά όλο το σύμπαν και αποτελεί μια αστείρευτη πηγή προσιτή σε όλους.

Σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα συναντώνται κυρίως τρία επίπεδα της ενέργειας αυτής.

Υπάρχει το Αμυντικό Qi που ελέγχει το εξωτερικό του σώματος (δέρμα, μύες) και αποτελεί την προστατευτική δύναμη του σώματος που βοηθά να αντιστεκόμαστε σε εξωτερικούς παθογόνους εισβολείς όπως είναι τα βακτήρια και ιοί, σε κλιματολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες .

Υπάρχει το Θρεπτικό Qi που ελέγχει και υποστηρίζει την εσωτερική λειτουργία των οργάνων κυκλοφορώντας κατά μήκος των καναλιών γνωστά ως «μεσημβρινοί», σε αλληλεπίδραση με την διατροφικές συνήθειες, το συναίσθημα και το γενικότερο τρόπο ζωής του ανθρώπου.

Υπάρχει το Πρωταρχικό ή Προγεννετήσιο (εγγενές) Qi που μεταβιβάζεται τη στιγμή της σύλληψης από τους γονείς στο παιδί και είναι κατά ένα μέρος υπεύθυνο για την κληρονομημένη ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου.

Στο σύνολο της αυτή η ενέργεια μετασχηματίζει, κινεί και διατηρεί τα πάντα σε τάξη μέσα στο σώμα, το προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες, θερμαίνει τον οργανισμό και είναι η βάση της πνευματικότητας μας.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η θεωρία αυτή γενικά αναφέρεται στις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που παρατηρούνται μεταξύ του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου. Σύμφωνα με αυτή, κάθε αλλαγή ακολουθεί πέντε στάδια.

Συγκεκριμένα ως προς την κατανόηση των λειτουργιών του σώματος, υπάρχουν πέντε στάδια που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας σχέσεις θρέψης, ελέγχου και περιορισμού σε επίπεδο σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό.

Καθένα από αυτά τα στάδια αναφέρεται σε ένα ζεύγος οργάνων του σώματος, σε μια συγκεκριμένη εποχή του έτους, σε κάποιες ώρες του 24ωρου, σε ένα στοιχείο της φύσης, και στον τρόπο που συνολικά αυτά σχετίζονται με τις αισθήσεις και με συναισθηματικές-νοητικές συμπεριφορές είτε σε κατάσταση ισορροπίας (υγείας) είτε σε κατάσταση ανισορροπίας (εμφάνιση παθογένειας και ασθένειας).

Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι όλα τα στοιχεία του ανθρώπινου σώματος δεν αποτελούν μεμονωμένες σταθερές του συνολικού συστήματός του, αλλά σχετίζονται μεταξύ τους μέσα από συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς και αλληλεξάρτησης.

Άλλωστε το ανθρώπινο σώμα αλληλεπιδρά στενά και σε συνεχή ρυθμό τόσο με το συναισθηματικό όσο και με το νοητικό-πνευματικό σώμα καθώς και με το εξωτερικό του περιβάλλον (δηλαδή μέσα από τις σχέσεις του με τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά, τον καιρό, τη φύση και το σύμπαν γενικότερα).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ σύμφωνα με την θεωρεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής η πρόθεση είναι: μέσω των διαφόρων ενεργειακών τεχνικών, όπως αρωματοθεραπεία, βελονισμό, ρεφλεξολογία, shiatsou κλπ, να πλησιάσουμε την ισορροπία και την αρμονία σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο τόσο εντός του μικρού σύμπαντος που καλείται ανθρώπινη ύπαρξη όσο και στην αλληλεπίδρασή του με τον ευρύτερο περιβάλλον του.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με τη Δυτική Ιατρική η μέθοδος προσέγγισης της κάθε ανθρώπινης περίπτωσης γίνεται με ένα εξατομικευμένο «γιατρικό», αφού ο καθένας από εμάς αποτελεί ένα ιδιαίτερο, μοναδικό και απαραίτητο κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ που ονομάζεται σύμπαν. Ο αρωματοθεραπευτής συγκεκριμένα οφείλει να ψάξει για αιθέρια έλαια που παρουσιάζουν συγγένεια με το συγκεκριμένο άτομο που προτίθεται να θεραπεύσει, και να βρει εκείνες τις ουσίες που θα αντισταθμίσουν τις ελλείψεις του και θα κάνουν τα χαρίσματά του να ανθίσουν.

Επίσης, η ίδια η θεραπεία στοχεύει όχι τόσο στο να εξουδετερώσει το σύμπτωμα που εμφανίζεται στο σώμα, όσο στο να εξισορροπήσει τις δυσαρμονίες και να διαλύσει τα μπλοκαρίσματα που έχουν δημιουργηθεί σε αυτό και τα οποία οδηγούν κατ’ επανάληψη στη γένεση συμπτωμάτων και στην καθήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης σε μια κατάσταση γενικότερης  α-σθένειας.

 

Βιβλιογραφία

  • Aromatherapy for healing the spirit, Gabriel Mojay
  • The Healing Intelligence of Essentials Oils, The Science of Advanced Aromatherapy, Kurt Schnaubelt,PHD
  • Το Μυστικό της Ζωής και της Νιότης, Marguerite Maury

photo medicaltourismmag

 

Ειρήνη Κόνιαρη

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ονομάζομαι Ειρήνη Κόνιαρη, έχω σπουδάσει Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξασκώ το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα τα τελευταία δεκατρία χρόνια υποκινούμενη από προσωπική ανάγκη απάντησης σε βασικά ερωτήματα της ζωής μου, ακολούθησα μια πορεία αναζήτησης η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας, γνώρισα και εξασκούμαι ακόμα και σήμερα με το σύστημα Hatha Yoga του Δάσκαλου Σατυανάντα και απέκτησα το 2ο Βαθμό Reiki του Μικάο Ουσούι.

Παρακολούθησα τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Αλ. Τηλικίδη, είμαι διπλωματούχος στην θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας σε συνδυασμό με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικής Ιατρικής, την Ενεργειακή Διατροφή που εφαρμόζεται ανάλογα με την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την τεχνική θεραπευτικής μάλαξης που ονομάζεται Creative Healing και προσφέρω συνεδρίες ενεργειακής ιατρικής.

Επίσης έχω παρακολουθήσει τα παρακάτω on line σεμινάρια με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης :

Πρόγραμμα «Κατάρτισης Μάνατζμεντ» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική-Life Coaching”
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός»
Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μάρκετιν»
Τέλος έχω ξεκινήσει σπουδές και βρίσκομαι στο πρώτο έτος της «Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης» της Πραγματείας επί των Επτά Ακτίνων της Αλίκης Μπέηλυ και του βιβλίου της Εσωτερικής Ψυχολογίας, στο χώρο Πολιτισμού και Έρευνας «Σύνθεσις».

Τηλ. Επικοινωνίας: 2109916781, 6981234999

e-mail : eirinikoniari@yahoo.gr

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.