ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Ασκληπιεία τα Κέντρα Υγείας της αρχαιότητας

Το Ασκληπιείο των Αθηνών, αν και δεν ήταν το πιο φημισμένο από τα 300 περίπου Ασκληπιεία – τα πρώτα θεραπευτικά συγκροτήματα ή νοσοκομεία της ανθρωπότητας – που λειτούργησαν για μια περίπου χιλιετία μέχρι τα μισά του 5ου μ.Χ. αιώνα στην Ελλάδα, στην Νότια Ιταλία, στα παράλια της Μικράς Ασίας και ευρύτερα στον μεσογειακό χώρο, είναι ένα θεραπευτικό συγκρότημα που χαρακτηριστικά η αρχιτεκτονική του λειτουργεί ως μια ιερή αλληγορία.

Αντανακλά την αντίληψη και την προσέγγιση της αρχαιοελληνικής σκέψης για την υγεία και την ασθένεια.

H σύγχρονη δυτική ιατρική (χημική-Παστερική) επικεντρώνει τις σαφώς υπολογίσιμες και αποτελεσματικές δυνάμεις της στον στόχο της θεραπείας του ασθενή με την ανακούφισή του βασικά από παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού του, βαρύνεται με το γεγονός ότι αγνοεί τα αίτια και την συνειδητότητα του ασθενή καθώς και την περίπλοκη σχέση σώματος-νου, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στα συμπτώματα και την αποκατάσταση του σώματος με χρήση μηχανημάτων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αυτή η στάση συνεχίζεται, παρά την ανάπτυξη και την εμφανή στροφή των πασχόντων σε «εναλλακτικές θεραπείες» και άλλα συστήματα ιατρικής, που αντανακλούν διαφορετικές προσεγγίσεις και βλέπουν περισσότερο τον άνθρωπο σαν ένα ενεργειακό ον και την ασθένεια σαν ένα μπλοκάρισμα ή αγκύλωση ροής της ενέργειας.

Η «ολιστική ιατρική» αναγνωρίζει καθαρά την σημασία της αντιμετώπισης των ασθενειών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σχέσεων και αλληλεπίδρασης της σωματικής, της συναισθηματικής, της νοητικής και ευρύτερα της ψυχικής ενέργειας.

Ο Ιπποκράτης (Κως, 460π.Χ. – Λάρισα, 377π.Χ.)

O αρχαίος Έλληνας ιατρός που θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής, αναφέρεται ως ο πατέρας της ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής.

Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις δαιμονολογίες και τις δεισιδαιμονίες της εποχής.

Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και τον φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικο-δεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο να ανακαλύψουμε εμείς, αρκεί μόνο να θυμηθούμε την πηγή μας, να εμβαπτιστούμε ξανά στον αρχικό μύθο και να αναβαθμίσουμε το ΑΡΧΑΙΟ σε ΝΕΟ.

Επομένως, μετά από τόσες χιλιετίες κραυγαλέας απουσίας της «ιατρικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς», «ανασταίνουμε» τον Ασκληπιό μαζί με τον Ιπποκράτη, τους ξεχωρίζουμε από αυθαίρετες «εναλλακτικές» μονο-θεραπείες,  και παρουσιάζουμε την επιστημονική πλέον «Νέο-Ιπποκρατική Ιατρική» σε ένα «Σύγχρονο Ασκληπιείο» όπου μία ομάδα από επιστήμονες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αρμονική «συνέργεια» θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό, στο «Ασκληπιείο της Θεσσαλονίκης»…..ΑΡΧΙΚΑ.

 

Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND
(Clinical Gerontologist/Naturopath)
BaHlthSc-Gerontology (Charles Sturt University/Australia)
MaClSc-Healthy Ageing & Aged Care (Southern Cross University/Australia)
(More than 25 years of Clinical Experience in Nursing Homes, Aged an Disability Care Facilities, Welfare Organizations, etc)
Certify Lecturer for CNM (UK), UA (USA)
Μέλος της ΕΓΓΕ, και Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΥ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.