ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΤΥΧΟΙ

Η φετινή χρονιά αποδείχτηκε πολύ καλή για την αναπαραγωγική επιτυχία του μοναδικού ζευγαριού Σπιζαετών της ανατολικής Αττικής, μιας και φέτος δυο νεοσσοί κατάφεραν να πτερωθούν!

Με ιδιαίτερη προσοχή και τη βοήθεια των έμπειρων εθελοντών αναρριχητών που μας βοηθούν από την αρχή του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med, τοποθετήσαμε δορυφορικούς πομπούς στα δύο πουλιά.

Εκτός από την ομάδα της Elliniki Ornithologiki Etaireia, παρούσα ήταν και ομάδα από το Δασαρχείο Λαυρίου, το οποίο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία.

Οι δύο μικροί Σπιζαετοί έχουν κάνει τις πρώτες τους πτήσεις από τη φωλιά, αλλά παραμένουν κοντά σε αυτή, όντας ακόμα εξαρτημένοι από τους γονείς τους, ενώ θα γίνουν πλήρως ανεξάρτητοι προς τα τέλη καλοκαιριού, οπότε και θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τα ταξίδια τους.

Ο Σπιζαετός είναι γνωστός στα νησιά του Αιγαίου και ως “Φιλάδελφος” επειδή συχνά παρατηρείται να πετά μαζί με το ταίρι του. Οι δεσμοί των ζευγαριών είναι πολύ ισχυροί, μιας και ο Σπιζαετός είναι μονογαμικό είδος που βασίζει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωσή του στην ομαδική δουλειά, είτε πρόκειται για το κυνήγι είτε για την υπεράσπιση της επικράτειάς του.

H παρακολούθηση των κινήσεων των πουλιών με δορυφορικούς πομπούς μας αποκάλυψε πρόσφατα πως και οι νεαροί Σπιζαετοί δεν υπολείπονται των ενηλίκων σε ομαδικότητα.

Οι δυο μικροί Σπιζαετοί που εκκολάφθηκαν φέτος στην Αττική έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες να πετούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση και να εξερευνούν πλέον περιοχές αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη φωλιά τους.

Σε αυτές τις εξορμήσεις παραμένουν πάντοτε κοντά ο ένας στον άλλον, αλλά το ίχνος που μας έστειλε ο δορυφόρος την 25η Ιουνίου ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: τα δύο πουλιά πέταξαν σε μια κυκλική διαδρομή μήκους 40 χιλιομέτρων και σε ύψος άνω των 1.000μ, κυριολεκτικά φτερό με φτερό!

Τα δύο αδέρφια θα παραμείνουν για λίγο καιρό ακόμα μαζί, καθώς μέσα στο καλοκαίρι αναμένουμε να ξεκινήσει η περίοδος της διασποράς τους, που θα τους οδηγήσει σε πολύ μακρινά μέρη που μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

 

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.