ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

 

Συνέχεια του ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΒΙΑΡΙ

Kαι με τη χοληστερόλη που περιέχει το αυγοτάραχο τι γίνεται;

Το αυγοτάραχο περιέχει όντως χοληστερόλη 388 τηρ ανά 100 γρ. κερωμένου, περιεκτικότητα χαμηλότερη του χαβιαριού. Αν σας ανησυχεί αυτό το γεγονός, αναλογιστείτε τρεις σημαντικές παραμέτρους.

Η μερίδα αυγοτάραχου ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια (δηλαδή 2 λεπτές φετούλες) και περιέχει 116.4 mg χοληστερόλης, όταν ένα κοινό αυγό ξεπερνά τα 200 της χοληστερόλης.

Όπως επισημάναμε, το αυγοτάραχο εμπεριέχει ω-3 λιπαρά οξέα, και αυτά ενδέχεται να συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Αν κάτι οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό είναι κυρίως η περιεκτικότητα μιας τροφής σε κορεσμένα λιπαρά (και το αυγοτάραχο εμπεριέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερα από 0.9 γραμμάρια ανά μερίδα προϊόντος) και όχι τόσο η περιεκτικότητα της σε διαιτητική χοληστερόλη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως αποτελέσματα από προκαταρκτική μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ έδειξαν ότι ποντίκια που ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή, υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και στα οποία χορηγούνταν καθημερινά αυγοτάραχο, δεν ανέβασαν επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και δεν υπήρξε δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Συνεχίζεται….

Πηγές : βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου & Αστερίας Σταματάκη “Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, 4ty

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.