ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΑΥΧΕΝΟΓΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

 

Αυχενογενής κεφαλαλγία – Πονοκέφαλος – Ημικρανία

Με τον όρο αυχενογενής κεφαλαλγία εννοούμε τον πονοκέφαλο που προέρχεται από πρόβλημα το οποίο όμως εντοπίζεται στην περιοχή του αυχένα. Οι δομές που ευθύνονται για την αυχενογενή κεφαλαλγία μπορεί να είναι δυσλειτουργία μιας άρθρωσης, ένας σφιγμένος μυς ή ακόμα και ένα νεύρο. Είναι πολύ συχνό βέβαια να συνυπάρχουν προβλήματα σε αρθρώσεις, μύες και νεύρα.

Τα αίτια που οδηγούν στις δυσλειτουργίες αυτές είναι τα εξής :

 • σφιγμένοι μύες στον αυχένα και το κεφάλι (trigger points)
 • μυϊκή ανισορροπία
 • λανθασμένη στάση
 • μυϊκή αδυναμία
 • λάθος στάση στον ύπνο (π.χ. μπρούμυτα)
 • άγχος
 • έλλειψη άσκησης

Είναι κατανοητό πως η ευαίσθητη περιοχή του αυχένα καθώς και η σύνδεση της με τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν και συμπτώματα εκτός του πονοκεφάλου όπως :

 • Μούδιασμα στο μπράτσο, τον πήχη ή και στα δάχτυλα.
 • Ναυτίες
 • Ζαλάδες
 • Εμετούς
 • Βουητό στα αυτιά (εμβοές)

Τι μπορεί να κάνει η Χειροπρακτική για αυτό το πρόβλημα

Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει επίσης την σπονδυλική σας στήλη για να ανιχνεύσει τυχόν “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοί σας και τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν Αυχενογενή κεφαλαλγία. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές (πιέσεις, διατάσεις, Ισομετρικές διατάσεις (PIR) κ.α.) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και κατόπιν θα σας κάνει τις ειδικές Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της περιοχής και στην διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων.

Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις με τις οποίες θα μπορέσετε να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσετε τον αυχένα σας. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Αυχενογενούς Κεφαλαλγίας  είναι οι εξειδικευμένες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει ο Χειροπράκτης σας για το πώς να έχετε σωστότερη στάση και να μην καταπονείτε την σπονδυλική σας στήλη.

Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στην θεραπεία προβλημάτων πονοκεφάλων και γενικότερα του αυχένα καθώς και για θεραπείες της σπονδυλικής στήλης μπορείτε να επικοινωνείτε  μαζί μου στο bodah@hotmail.com ή στο 6979320314

 

Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)

Δρ. Χειροπρακτικής (UK)
Balance Taping Certified Junior Instructor

photo youtube.com

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΒΑΛΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Κοντουβάλης είναι Δρ. Χειροπρακτικής (UK). Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Glamorgan στην Ουαλία της Μεγ. Βρετανίας από όπου και αποφοίτησε το 2003.

Έχει εργαστεί σε κλινικές Χειροπρακτικής στην Ουαλία και τη Σκωτία. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ειδικεύεται στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Έχει συνεργαστεί με ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League καθώς και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Έχει διατελέσει Χειροπράκτης σε ομάδες Rugby Union [Athens RFC, Πόλις Αιγάλεω RFC, West Side R.F.C.] και στα τέλη του 2012 και στην Εθνική ομάδα Rugby Union. Από το 2013 ξεκίνησε συνεργασία και με ομάδες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Rugby League.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι ιδιοκτήτης του κέντρου Χειροπρακτικής και Λογοθεραπείας “Άρθρωσις στον Άγιο Δημήτριο. Στο κέντρο Άρθρωσις διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο γνωστικό αντικείμενο της Μυοσκελετικής θεραπείας και της Φυσικοθεραπείας (Ελαστική Περίδεση, Αθλητική Περίδεση, Bodywork κ.α.) και σε συνεργασία με τη σύζυγό του Σταυρούλα Μπέλλα (MSc Λογοθεραπεύτρια) σεμινάρια Λογοθεραπείας (Εποπτικά Σεμινάρια Διαταραχών κ.α.)

Είναι από το 2010 αποκλειστικός εκπαιδευτής στην Ελλάδα της τεχνικής ελαστικής περίδεσης με κινήσιο-ταινία ΜΗ-Alive Taping και συνεργάτης της MH-Alive Taping Europe. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια περίδεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικεύεται σε θέματα εργονομίας και σωστής πρακτικής στην εργασία και τις ενασχολήσεις του ελεύθερου χρόνου.

Είναι διαχειριστής του ιστολογίου www.xeiropraktiki.blogspot.gr στο οποίο αρθρογραφεί πάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και συνεργάζεται με αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που ασχολούνται με την υγεία.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.