ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

 

Τη δεκαετία του 1900, οι Αυστριακοί φυσιολόγοι Beyer & Gering ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο στη Γη το οποίο δεν έχει αναπτύξει το σωστό τρόπο αναπνοής. Στον άνθρωπο αυτή η λειτουργία είναι ημιαυτόνομη (ελέγχεται δηλαδή και ακούσια και εκούσια).

Παραδοσιακά έχουμε εκπαιδευτεί να αναπνέουμε βαθιά για να πάρουμε όσο περισσότερο οξυγόνο μπορούμε γιατί είναι «καλό» για μας. Ταυτόχρονα εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα που είναι «κακό» για μας.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι άτομα που ήσαν στα πρόθυρα του θανάτου, έτειναν να αναπνέουν πολύ βαθύτερα και συχνότερα από άλλα που ήσαν υγιέστερα. Ο καθηγητής Buteyko από τη Ρωσία διαπίστωσε ότι η βαθιά αναπνοή όχι μόνο δεν προάγει την υγεία αλλά τη βλάπτει κιόλας.

Το 1871 ο Ολλανδός γιατρός De Costa διεπίστωσε ότι οι βαθιές αναπνοές σε κατάσταση ηρεμίας προκαλούν ζαλάδες και κάποιες φορές λιποθυμίες. Επίσης οι φυσιολόγοι Verigo & Bohr βρήκαν ότι η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα αναγκάζει το οξυγόνο να παραμένει δεμένο στην αιμοσφαιρίνη του αίματος κάτι που συνεπάγεται έλλειψη οξυγόνου στα κύτταρα.

Πόσο διοξείδιο χρειαζόμαστε; Η βέλτιστη αναλογία CO2/O2 είναι 6.5% CO2 και μόλις 2% O2!!! Αντίθετα στην ατμόσφαιρα το CO2 είναι σε αναλογία 1:200 έναντι του Ο2. Υπάρχει δηλαδή οξυγόνο πολύ περισσότερο από ό,τι διοξείδιο του άνθρακα. Το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου προβλέπει στους πνεύμονες τη σωστή αναλογία (6.5% CO2 και 2% Ο2).

Οι βαθιές εισπνοές και εκπνοές αυξάνουν το ποσοστό του O2 και μειώνουν το CO2. Ο οργανισμός προσπαθεί να επαναφέρει τις σωστές αναλογίες μέσω αναπνευστικών «διαταραχών» όπως είναι το άσθμα. Στο άσθμα γίνεται βρογχοσπασμοί για να κλείσει η δίοδος του αέρα και να μειωθεί ο όγκος του. Παράλληλα διογκώνεται η εσωτερική μεμβράνη και παράγεται βλέννα.

Συνολικά το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «υπεραερισμός» και σε συνδυασμό με τις άσχημες διατροφικές επιλογές (υποθρεψία και τοξίνωση) προκαλεί διάφορα γνωστά σε όλους μας συμπτώματα όπως: άσθμα, υπέρταση, χρόνια κούραση, κρίσεις πανικού, ρινικά ινομυώματα, ροχαλητό, αγοραφοβία κλπ.

Το σύνδρομο του υπεραερισμού οφείλεται όχι μόνο στις κακές πρακτικές αναπνοής (για ψύλλου πήδημα παίρνουμε βαθιές αναπνοές από το στόμα) αλλά και στην κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και προϊόντων γλουτένης και φυσικά επεξεργασμένων βιομηχανοποιημένων τροφών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αθλητές οι οποίοι δεν αναπνέουν σωστά, όταν αθλούνται δεν παρατηρούνται συμπτώματα του συνδρόμου επειδή οι μύες όταν λειτουργούν παράγουν CO2. Όταν όμως σταματήσουν το άθλημά τους, αναπτύσσουν συμπτώματα υπεραερισμού.

Ο σωστός τρόπος εισπνοής είναι από τη μύτη «σαν να μυρίζεις ένα λουλούδι» και ο σωστός τρόπος εκπνοής είναι «σαν να σβήνεις ένα κερί».

 

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Δ/ντης Συστήματος 4 Aces of Health

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.