ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

Βασικές αλήθειες που θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας

Κάθε γονιός προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τα παιδιά του ανάλογα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αντοχές του. Ποιο είναι όμως αυτό το καλύτερο; Είναι σημαντικό να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και το κυριότερο ότι οι γονείς της γενιάς μας είναι πολύ διαφορετικοί από τους παλαιότερους.

Ενημερώνονται περισσότερο και αμφισβητούν παλαιότερες μεθόδους και τεχνικές διαπαιδαγώγησης ενώ οι μπαμπάδες έχουν αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ενασχόληση με τα παιδιά τους. Πώς θα μπορούσαμε ως γονείς να μεταδώσουμε στα παιδιά μας κάποιες βασικές αλήθειες ώστε να ζουν τη ζωή τους όσο πιο αρμονικά γίνεται; Είδα πρόσφατα ένα άρθρο και μου άρεσαν μερικές ιδέες που θα ήθελα να σας μεταφέρω:

  • Κανένας δεν μπορεί να με βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση παρά μόνο ο εαυτός μου. Μεγαλώνοντας όλοι μαθαίνουμε ότι εμείς έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας.
  • Δεν μπορώ να τους έχω όλους ικανοποιημένους. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα με κρίνουν αρνητικά. Γι’αυτό το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάνω αυτό που αγαπώ.
  • Η ζωή δε μου χρωστάει τίποτα απολύτως. Όσα χαρίσματα και αν έχει ένας άνθρωπος θα πρέπει να διεκδικήσει για να κερδίσει και κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να το κάνει.
  • Όσο και αν νομίζω ότι ελέγχω τα πάντα, στην πραγματικότητα δεν ελέγχω τίποτα. Σε κάθε δυσάρεστο που μπορεί να συμβεί, είναι σημαντικό να προχωράμε παρακάτω.
  • Να ζω και να απολαμβάνω το τώρα. Ούτε το παρελθόν, ούτε και το μέλλον. Φυσικά κανένα παιδί δεν θα πρέπει να γίνει ανεύθυνο ή επιπόλαιο, όμως είναι καλό να ζει τη στιγμή και να απολαμβάνει την προσπάθεια προς ένα στόχο, γιατί αυτό που τελικά μετράει περισσότερο είναι η διαδρομή παρά το αποτέλεσμα και αυτή θα πρέπει να επιβραβεύεται.

Φυσικά πρώτοι οι γονείς με τις πράξεις μας θα πρέπει να τηρούμε τα παραπάνω. Το πρότυπο των παιδιών είμαστε εμείς και για αυτό το λόγο τα παιδιά διδάσκονται από αυτό που βλέπουν, όχι από αυτό που τους λέμε.

 

Ελένη Παπαδάκη

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.