ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπό το βλέμμα του βοδιού

 

Παρατηρώντας στην τηλεόραση ορισμένους δημοσιογράφους που μεταδίδουν ή “αναμασούνε” ειδήσεις προκατασκευασμένες, κι ορισμένους καλεσμένους τάχα ειδικούς επί διαφόρων θεμάτων με ύφος πολύ εξειδικευμένα επιστημονικό και με το βλέμμα εκείνο της ατάραχης αγελάδας να προσπαθούν να “λοβοτομίσουν” τους ήδη “γνωστικά νεκρούς και ψεκασμένους” τηλεθεατές με την μέθοδο της “τρομοκρατικής ενημέρωσης”, απελπίζομαι.

ΦΟΒΟΣ και ΕΛΠΙΔΑ; … ΠΡΟΒΛΗΜΑ και ΛΥΣΗ;
Κάθε χρόνο “κινδυνεύουμε” και από έναν νέο ιό;
Κάθε τόσο ανακοινώνεται και μια νέα “θαυματουργική” θεραπεία;
Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει, μήπως μάρκετινγκ πωλήσεων;
Καθημερινά παρατηρούμε γύρω μας ανθρώπους, που αδυνατούν να κρίνουν με βάση την απλή λογική, κι ακόμα περισσότερο με την πλουραλιστική γνώση.

Δυσκολεύονται να εξαγάγουν και τα πιο απλά συμπεράσματα αναζητώντας καταφανή αίτια, που ακόμα κι όταν τους παρέχονται έτοιμα και μπροστά στα μάτια τους αρνούνται να τα κάνουν εργαλεία σκέψης όπου με μια αξιοθαύμαστη ευκολία τα απορρίπτουν, και ορισμένες φορές φτάνουν στο σημείο να μην τα αναγνωρίζουν καν ως αίτια, ε τότε σκέφτομαι πως η…. βλακεία είναι ανίκητη.

Η κριτική σκέψη είναι μία λογική διαδικασία με την οποία αναλύονται, συνθέτονται και αξιολογούνται οι πληροφορίες που συλλέγονται ή παράγονται από την παρατήρηση, την εμπειρία, την παιδεία, το συλλογισμό και την επικοινωνία, και χρησιμεύει ως οδηγός για πεποιθήσεις και δράσεις.

Δηλαδή η αναγνώριση των προβλημάτων, η κατανόηση των προτεραιοτήτων, η συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών, ο εντοπισμός αστήριχτων υποθέσεων και αξιών, η ερμηνεία των δεδομένων, η αναγνώριση λογικών σχέσεων μεταξύ διαφόρων προτάσεων, η εξαγωγή και δοκιμή συμπερασμάτων και γενικεύσεων, η ανακατασκευή πεποιθήσεων με βάση την ευρύτερη εμπειρία, οι ακριβείς κρίσεις για συγκεκριμένες καταστάσεις της καθημερινότητας.

ΣΤΟΠ, τι είναι αυτά που μας λες;

Αυτό το είπε ο τάδε διακεκριμένος επιστήμονας και είναι “θέσφατο”, το είπε ο αρχηγός του κόμματός μου και είναι “αδιαμφισβήτητο”, το είπαν στις ειδήσεις έγκριτοι δημοσιογράφοι και είναι “αδιάψευστο”, κι εν πάση περιπτώσει. Ήδη μας κούρασες κι αλλάζω κανάλι, ώρα για “άρτον και θεάματα”.

Εγώ είμαι “φίλαθλος” λέει ο ένας και κάθεται στον καναπέ μόνος του ή μαζί με άλλους “φιλάθλους” τρώγοντας πατατάκια, πίτσες, ή πιτόγυρα, για να παρακολουθήσουν κάποιους καλοπληρωμένους υπαλλήλους μιας ποδοσφαιρικής “μπίζνας” να προσπαθούν να κλοτσήσουν την μπάλα καλύτερα από τους καλοπληρωμένους υπαλλήλους της αντίπαλης ποδοσφαιρικής “μπίζνας” κραυγάζοντας, είσαι “θεός” ολέ, ολέ.

Μααααα, φίλαθλος σημαίνει να κάνεις κουπί ή ιστιοπλοΐα με την βάρκα σου επειδή σου αρέσει η συγκεκριμένοι αθλητική δραστηριότητα. Να πηγαίνεις πεζοπορία στην φύση επειδή είσαι φυσιολάτρης, ή να έχεις ενεργό συμμετοχή σε κάποια δημιουργική-αθλητική δραστηριότητα.
Σιγά να μην κουραστώ, σιγά να μην διαβάσω, αρκετά έμαθα και τα ξέρω όλα εγώ, κι αν θέλεις να μου πεις κάτι; Πες το με δύο κουβέντες, μου λέει.

Μπααααα δεν θα σου κάνω το χατίρι. Στο καλό και με την νίκη της…. ομάδας σου, ολέ.
Ο…..γέρος του Βορρά.

 

Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND
Email: n_vrousgos@hotmail.co.uk
Πιστοποιημένος Λέκτορας CNM (UK), UA (USA)
Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΥ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.