ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

 

ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

 

H ενδομήτρια ζωή, είναι μια περίοδος που Δημιουργεί ζωή, συναίσθημα και ανάγκες. Για τα “μάτια” του μικρού ανθρώπου που συναισθάνεται την καθημερινή του σωματική και ψυχική μεταμόρφωση μέσα από το σώμα και την ύπαρξη της μητέρας του, είναι μια περίοδος προετοιμασίας για να έρθει στην καινούργια του πραγματικότητα. Για τα “μάτια” της γυναίκας που ετοιμάζεται να δώσει ζωή είναι μια περίοδος που εκτός από την δημιουργία ζωής δημιουργεί και συναισθήματα.
Για εννέα ολόκληρους μήνες, οι βιωματικές εμπειρίες της Εν-συναίσθησης, Ταύτισης και Σύνδεσης , δημιουργούν ένα πλέγμα συναισθημάτων και ορίζουν την δυαδικότητα στην σχέση Γυναίκας και Αγέννητου Πλάσματος. Και οι δύο προετοιμάζονται για την πρώτη και βασική στιγμή στην ζωή τους: την Γέννα και την Γέννηση.
Στην Γέννα τον πρωταρχικό λόγο τον έχει το σώμα, η ψυχή και η ύπαρξη της Γυναίκας. Είναι η εμπειρία που η γυναίκα ετοιμάζεται να ξαναγεννηθεί ,αλλά πια ως Μητέρα. Είναι μια εμπειρία που χρωματίζεται από την κίνηση συναισθημάτων. Το σώμα της κινείται για να ανταποκριθεί στην ανάγκη του μωρού της να την αποχωριστεί για να γεννηθεί και η κίνηση στο συναίσθημα της ωθεί το αγέννητο πλάσμα να εμπιστευθεί την ύπαρξη του και να βιώσει την ανάγκη του να γεννηθεί.
Η γέννα είναι μια ύστατη μορφή Δημιουργίας, μια έκφραση Συναισθηματικού ανοίγματος και εμπιστοσύνης στο σώμα και στο συναίσθημα. Το πλαίσιο αυτών των εμπειριών είναι η Σύνδεση που μεταμορφώνεται σε Σχέση.
Στην γέννηση μιλάει το σώμα και η ψυχή του μικρού ανθρώπου. Το συναίσθημα κυριαρχεί, οι ανάγκες χορεύουν και όλα αυτά εκφράζονται με την κίνηση που οδηγεί στην γέννηση. Είναι ένα ταξίδι η γέννηση, ένα ταξίδι που κάθε βήμα του οδεύει προς τον αποχωρισμό από το πρώτο “σπίτι” συναισθημάτων και ταύτισης. Το αγέννητο πλάσμα ακούει το ένστικτο του, εμπιστεύεται την ύπαρξη του για να βιώσει την εμπειρία της Μετάβασης. Είναι μια καταλυτική εμπειρία που αν και ορίζεται από το ίδιο, πραγματώνεται μέσα από την ύπαρξη της μητέρας του. Στο ταξίδι του, ο μικρός άνθρωπος συναισθάνεται την ανάγκη της μητέρας του, να του δώσει Ζωή, να του εμφυτεύσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να την αποχωριστεί.

Και ερχόμαστε στα Συναισθήματα των πρώτων Στιγμών μετά την γέννηση…
H γέννηση και η γέννα είναι από τις λίγες εμπειρίες που η Μοναξιά δεν έχει θέση. Όλα είναι ανάμεσα σε δύο πλάσματα, δύο ανθρώπους, δύο υπάρξεις. Είναι μια εμπειρία που μεταμορφώνει την Αίσθηση και το Αίσθημα σε Συν-Αίσθημα. Το ταξίδι έχει τελειώσει αλλά οι ανάγκες υπάρχουν και χρωματίζουν τις στιγμές του διδύμου. Είναι τόσο σημαντικό μετά την γέννηση του ο μικρός άνθρωπος να αφεθεί χωρίς παρέμβαση να σκαρφαλώσει στην μητέρα του. Μετά την εμπειρία του αποχωρισμού που όμως τον οδηγεί στην Ζωή, η απευθείας Σύνδεση με την μητέρα του, που πραγματώνεται μέσα από την επαφή του μαζί της τον ενδυναμώνει και τον ανακουφίζει. Η Ψυχή, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ψυχή είναι η αίσθηση, είναι η ανάγκη επαφής, είναι η ανάγκη αγάπης. Κάθε στιγμή που υπάρχει και βιώνεται από το μικρό πλάσμα, το φέρνει όλο και πιο κοντά στην πρώτη του αίσθηση , όταν ακόμα ζούσε προστατευμένος, μέσα στην μητέρα του. Η ανάγκη προστασίας, από την μητέρα του στις πρώτες στιγμές, ώρες και μέρες της εξωμήτριας ζωής, δημιουργεί την γέννηση συν-αισθημάτων που γίνονται αληθινά μέσα από την επαφή δέρμα με δέρμα και την άφθονη αγκαλιά.
Τα πρώτα συν-αισθήματα στο νεογέννητο, ξεκινούν και καταλήγουν στην πρώτη μορφή εκπλήρωσης ψυχικών, σωματικών και συναισθηματικών αναγκών, την Μητέρα που με την σειρά της εκφράζει ότι νιώθει για το πλάσμα που υπάρχει στην αγκαλιά της.

photo babyradio.gr

 

Αντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Aberdeen University, Scotland και το μεταπτυχιακό μου ήταν στην Κοινωνική και Γνωστική Ψυχολογία. Επίσης εκπαιδεύτηκα στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησα να διδάσκω Ψυχολογία, Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις στο Mediterranean University, στην Θεσσαλονίκη.

Δίδαξα συνολικά 5 χρόνια και μετά την παραίτηση μου αφοσιώθηκα μόνο στην πρακτική της ψυχοθεραπείας στον ιδιωτικό μου χώρο.

Ζω και ιδιωτεύω στην Θεσσαλονίκη και παράλληλα αρθρογραφώ”

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.