ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

 

ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Είναι η επιστήμη που μελετά την κοινωνική, ψυχολογική και βιολογική παράμετρο του γήρατος. Μελετά τις φυσικές, διανοητικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, όπως επίσης και την διαδικασία στα διάφορα στάδια του γήρατος της φυσιολογικής γήρανσης και τις φθορές αλλά και τις ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, τις επιπτώσεις των ηλικιωμένων στην κοινωνία, τις επιπτώσεις των ατόμων μετά την συνταξιοδότηση στην ζωή τους, και τα σχέδιά τους στην μετά τον εργασιακό βίο κατάσταση και τις δραστηριότητες τους.

Αυτή η γνώση μπορεί να χρησιμεύσει στην θεραπευτική προσέγγιση, την πολιτική, τα προγράμματα για τους ηλικιωμένους, την Κοινωνική Πρόνοια, τα ΚΑΠΗ και τα γηροκομεία, προς όφελος των ηλικιωμένων.

Αλλά κυρίως απευθύνεται στους νέους ώστε να έχουν καλή υγεία και καλό γήρας, αργότερα.

Παρ όλα αυτά, ο Γεροντολόγος ως ειδικότητα δεν υφίσταται και είναι ανεπιθύμητος σε υπηρεσίες και ιδρύματα που αφορούν ηλικιωμένους.

  • Σημειώστε πως η Γεροντολογία δεν είναι “αναγνωρισμένη” ειδικότητα στην Ελλάδα, την Αγγλία, αλλά ούτε και στην Αυστραλία παρ όλο που τα Πτυχία μου Bachelor (ΔΟΑΤΑΠ), και Master είναι από μεγάλα κι αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ

Είναι ιατρική ειδικότητα που στοχεύει στην φροντίδα για την προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων, την πρόληψη και την θεραπεία ασθενειών, δηλαδή την μακροζωία με υγεία. Το πάντρεμα δηλαδή της γεροντολογίας με την ιατρική, ποια ιατρική όπως; Υπ όψιν πως διδάσκεται και ως μάθημα επιλογής στις ιατρικές σχολές.

Η γηριατρική όμως εκ των πραγμάτων είναι σε αντίθεση με την “επικρατούσα Παστερική ιατρική” για το γεγονός πως τα περισσότερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την γεροντολογία, είναι “ιατρογενεί”.

‘Έτσι, η μόνη σύμπραξη και πρακτική εφαρμογή της γεροντολογίας είναι με την “Φυσικοπαθητική”. Ίσως αυτός να είναι κι ο λόγος που οι γηρίατροι, οι “αυθεντικοί γηρίατροι”, είναι ….ανεπιθύμητοι ως ειδικότητα σε ιδρύματα που αφορούν ηλικιωμένους και γενικώς ανεπιθύμητοι παντού.

  • Σχετικά με την περίπτωσή μου.
    Νομίζω πως ίσως αποτελώ μια παγκόσμια πρωτοτυπία σαν ένα είδος προς εξαφάνιση ας πούμε διότι, στον Σύλλογο Γεροντολόγων Αυστραλίας είμαι ο μόνος Γεροντολόγος, στον Βρετανικό Σύλλογο Γηριάτρων επίσης, το ίδιο και στον Ελληνικό Σύλλογο Γεροντολόγων-Γηριάτρων. Και εξηγούμαι πως επιστήμονας της Γεροντολογίας-Γηριατρικής Naturopath με βασικό Πτυχίο Bachelor Γεροντολογίας, και μεταπτυχιακό Master δεν υπάρχει. Προϋπόθεση για την φοίτηση στην νεοσύστατη ειδικότητα της Γεροντολογίας στην Αυστραλία ήταν το να έχεις πριν την εγγραφή πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από το κράτος στον τομέα της υγείας, και δύο χρόνια (fulltime) πρακτική προϋπηρεσία σε ανάλογο ίδρυμα. Επίσης στην Αυστραλία, από το τμήμα Γεροντολογίας μόνον εγώ απεφοίτησα διότι οι συμφοιτητές μου στην πορεία άλλαξαν κατεύθυνση και το τμήμα έκλεισε οριστικά, από τότε διδάσκεται ως μεταπτυχιακό μόνο.

Όσοι λοιπόν αυτοαποκαλούνται Γεροντολόγοι ή Γηρίατροι είναι Ιατροί της “επικρατούσης Παστερικής Ιατρικής” ή έχουν άλλες ειδικότητες Υγείας και απλώς έχουν κάνει ένα μεταπτυχιακό. Έτσι δεν υφίσταται τουλάχιστον στην Αυστραλία, την Αγγλία και την Ελλάδα αναγνωρισμένη ειδικότητα Γεροντολόγου ούτε και επαγγελματικός Σύλλογος Γεροντολόγων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, των Νοσηλευτών, των Ψυχολόγων, των Φυσιοθεραπευτών, των Διαιτολόγων κλπ, ώστε να επιβάλει την ειδικότητα αυτή.

Ο “Γεροντολόγος” και η…σκάφη.

Μια φορά κι έναν καιρό πριν πολλά χρόνια, επισκέφτηκα έναν καθηγητή πανεπιστημίου που δίδασκε ως μάθημα επιλογής την γεροντολογία στο τμήμα ιατρικής, σε χώρα της Νοτίου Ευρώπης. Με δέχτηκε στο σπίτι του γιατί ήταν πολύ άρρωστος. Τότε, με πόνο ψυχής αντίκρισα ένα θέαμα που θα μου μείνει αξέχαστο σ’ όλη μου την ζωή και το οποίο με προβλημάτισε πολύ έντονα. Χωρίς υπερβολή δίπλα στο κρεβάτι του πόνου ήταν μία μεγάλη σκάφη, όπως αυτή που πλένανε παλιά τα ρούχα γεμάτη μέχρι επάνω με χημικά φάρμακα. Φάρμακα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος για να…… “θεραπευτεί” μέχρι το τέλος της ζωής του. (Ουδέν σχόλιο).

 

Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND.

photo King’s College London

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

DR. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΟΥΣΓΟΣ

Since 1994 working experience in the fields of Disability, Ageing, Welfare and Health in a variety of Organisations in Adelaide and Melbourne like: “Hamstead Rehabilitation Centre”, “IDSC” “Strathmont Centre”, “South Australian Mental Health Service”, “SAGWC”, “AGWS”, “MSSA”, “Randstad”, “On-Call”, “Care Choice”, “Yooralla”, “Alpha Autism”, “Autism Plus”, “Autism Spectrum”, including about three years in a Nursing Home of 250 beds capacity.

Accredited Registered Practitioner in Australia: For Clinical Gerontology/Geriatrics, Naturopathy, Homoeopathy, Herbal Medicine, Nutrition, Oriental Medicine, Colonic Irrigation, Counselling and Fitness.

SPECIALIST PRACTITIONER

Specialisation in Clinical Gerontology and Geriatrics towards: “Longevity with Health”.
Specialisation in Naturopathic Medical Psychology, through holistic psychosomatic approach.
Specialisation in Natural Medicine, for holistic pathological problems approach.
Specialisation in Fitness, Physical activity, Detoxification and Healthy life-style.
Ageing & Disability (Intellectual and Physical) Support Specialist.
Specialisation in Naturopathic Oncology

In the past Member of:

the AUSTRALIAN TRADITIONAL MEDICINE SOCIETY (ATMS).
the COMPLEMENTARY MEDICINE ASSOCIATION (Australia)
the AUSTRALIAN HOMOEOPATHIC ASSOCIATION
the AUSTRALIAN ASSOCIATION of GERONTOLOGY
the AUSTRALIAN & NEW ZEALAND MENTAL HEALTH ASSOCIATION
the BRITISH GERIATRIC SOCIETY
the HELLENIC GERONTOLOGY and GERIATRIC ASSOCIATION(Current)
the PANHELLENIC ASSOCIATION of HEALTH SCIENTISTS
the ASSOCIATION of GREEK HOMOEOPATHS

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.