ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ;

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ;

 

Μια συνεδρία ρεφλεξολογίας διαρκεί περίπου μια ώρα. Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής ο ρεφλεξολόγος επικεντρώνεται κυρίως στα πέλματα, όμως μπορεί επιπροσθέτως ένα μέρος της συνεδρίας (ανάλογα με την περίπτωση) να το αφιερώσει στα χέρια χειρορεφλεξολογία), στα αυτιά (ωτορεφλεξολογία) ή στο πρόσωπο (προσωπορεφλεξολογία).

Γιατί όμως δουλεύουμε κυρίως στα πέλματα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας οδηγούν να επικεντρωθούμε σε αυτά.

Δουλεύοντας στα πέλματα και ιδιαίτερα στις πρώτες συνεδρίες ο άνθρωπος νιώθει ότι δεν εισερχόμαστε στο ζωτικό, προσωπικό του χώρο. Υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας για τον ίδιο καθώς είμαστε μακριά από τον κορμό του, πιάνοντας τα πόδια του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο για  έναν άνθρωπο που μπορεί να είναι κλειστός ή και να χρειάζεται χρόνο να εμπιστευτεί και να ανοιχτεί σιγά-σιγά, μια τέτοια προσέγγιση είναι επιβοηθητική τόσο για τον ίδιο όσο και για την όλη διαδικασία.

Παράλληλα, τα πόδια βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος με αποτέλεσμα να κουβαλάνε όλο το βάρος του. Άρα, επιτελούν ένα εξαιρετικά κοπιαστικό έργο, αρκεί να αναλογιστούμε ότι με αυτά περπατάμε, τρέχουμε, διανύουμε γενικώς μεγάλες αποστάσεις ή στεκόμαστε πολλές ώρες ορθοστασία.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα τα καταπονούμε ακόμα περισσότερο καθώς τα κλείνουμε σε άβολα, σφιχτά παπούτσια που μπορεί να αποβούν και κακοποιητικά, θυμηθείτε πόσες φορές τα έχετε πληγώσει από τέτοιου είδους παπούτσια.

Επίσης, λόγω της θέσης τους συνήθως έχουν κακή ή φτωχή κυκλοφορία αίματος, πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο τα κάτω άκρα μας να είναι κρύα ή πρησμένα. Η εφαρμογή της ρεφλεξολογίας αυξάνει τη ροή του αίματος και επιτυγχάνεται καλύτερη κυκλοφορία αυτού σε όλο το σώμα καθώς και αποσυμφόρηση τοξινών που πολλές φορές καταλήγουν να επικάθονται προς τα κάτω.

Τα πόδια είναι ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος εργασίας λόγω της έκτασης τους, που είναι σαφώς μεγαλύτερη από τα χέρια αλλά και λόγω του ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Αυτό συμβαίνει, γιατί ως επί το πλείστον τις περισσότερες κινήσεις τις εκτελούμε με τα χέρια μας αλλά και γιατί τα πόδια μας είναι κλεισμένα, «προστατευμένα» μέσα στα παπούτσια. Αυτό συνεπάγεται ότι όταν ο ρεφλεξολόγος δουλεύει σε αυτά μπορεί με μεγαλύτερη ακρίβεια να αντιληφθεί τυχόν μπλοκαρίσματα που μπορεί να υπάρχουν στα αντανακλαστικά σημεία .

Επίσης, στα πόδια βρίσκονται πάνω από 7000 νευρικές απολήξεις. Εφαρμόζοντας ρεφλεξολογία κινητοποιούνται και όλες αυτές οι νευρικές απολήξεις στέλνοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα-μηνύματα στο ίδιο το σώμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο φυσικός του αυτοθεραπευτικός μηχανισμός .

Εκτός όμως όλων των παραπάνω θα ήταν καλό να αναλογιστούμε ότι τα πόδια μας φέρνουν και σε επαφή με τη γη, μας γειώνουν, είναι οι δικές μας «ρίζες». Με αυτά πραγματικά ο καθένας από εμάς  προχωράει στο δικό του δρόμο, διανύει το δικό του μονοπάτι. Πολλές φορές όμως από εξωτερικά γεγονότα, από εσωτερική σύγχυση ή από άλλους παράγοντες μπορεί κάποιος να χάσει το δρόμο του, τον προσανατολισμό του. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι δουλεύοντας στα πόδια των ανθρώπων ο ρεφλεξολόγος  σιγά-σιγά τους βοηθάει να «ξεκαθαρίσουν το τοπίο».

Αυτό συμβαίνει σταδιακά καθώς επέρχεται ζωτικότητα και ευεξία στο σώμα, καλύτερη διαχείριση έντονων συναισθηματικών καταστάσεων, ηρεμία και γαλήνη στο νου, γενικά, δηλ. αρμονία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα.

Είναι σημαντικό ο ασκών τη ρεφλεξολογία να στέκεται με σεβασμό και κατανόηση απέναντι στον άνθρωπο που μπορεί να έρθει για συνεδρία και ζητάει τη βοήθειά του. Πρέπει να σταθεί δίπλα του αρωγός, πάντα όμως μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και να τον βοηθήσει να κάνει τα δικά του βήματα σταθερά και σίγουρα προκειμένου να διαβεί το δικό του μονοπάτι, να περπατήσει το δρόμο της ζωής του.

 

Κυριαζή Χριστίνα

Εκπαιδεύτρια στο τμήμα της ρεφλεξολογίας στη «Σύνθεσις»

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.