ΒΟΤΑΝΑ

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

 

Αγκινάρα

Aν θέλετε να «ρίξετε» τη χοληστερίνη σας, εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τις αγκινάρες. H αγκινάρες βοηθούν στην αποτοξίνωση τού συκωτιού και στην αποβολή τής χοληστερίνης από τον οργανισμό. Mπορείτε να τις βράσετε σε ελάχιστο νερό (το οποίο και θα πιείτε) ή να τις βάλετε καθαρισμένες και πλυμένες στον αποχυμωτή και να καταναλώσετε τον χυμό τους.

Ραδίκι

H χοληστερίνη συντίθεται αποκλειστικά από το συκώτι. Aν θέλετε να προστατέψετε μακροπρόθεσμα την υγεία τού αγγειακού σας συστήματος από τη χοληστεριναιμία, μπορείτε να «ξεκουράσετε» το συκώτι σας ακολουθώντας μία κούρα με άγρια ραδίκια (taraxacum deon leonis). Mπορείτε να τα προσθέτετε ωμά στις σαλάτες σας ή να πίνετε έγχυμα ραδικιού από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα και ρίζες τού φυτού (θα τα βρείτε σε καταστήματα που πωλούν βότανα) όσο πιο συχνά μπορείτε.

Για να φτιάξετε το θεραπευτικό έγχυμα, θα μουλιάσετε 30-50 γραμμάρια αποξηραμένου φυτού σε κρύο νερό για 2-3 ώρες. Mετά θα το βάλετε να πάρει βράση για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και θα το αφήσετε να «κάτσει» για 20 ακόμα λεπτά. Mπορείτε να φυλάξετε το έγχυμα για 2 ημέρες στο ψυγείο και να πίνετε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα.

Καρότο

Υπάρχουν πολλές έγκυρες επιστημονικές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το καρότο, ωμό ή βρασμένο, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καροτένια και φυτικές ίνες, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να συμπαρασύρει μέσω τού εντέρου τη χοληστερίνη που περιέχεται στις τροφές, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Σε μια έρευνα, μάλιστα, που έγινε στη Σκοτία, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 200 γραμμάρια ωμό καρότο επί τρεις εβδομάδες έριξαν τη χοληστερίνη τους κατά 11%. Αν, λοιπόν, έχετε πρόβλημα χοληστεριναιμίας, τρώτε καθημερινά όσο περισσότερα καρότα μπορείτε.

Φύλλα ελιάς

Bράζετε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά ένα φλιτζάνι νερό με 10 καλά πλυμένα φύλλα ελιάς. Για να είναι αποτελεσματική η κούρα, πρέπει να την ακολουθείτε επί τρεις εβδομάδες κάθε μήνα και να πίνετε ένα φλιτζάνι το πρωί και ένα φλιτζάνι μισή ώρα πριν από κάθε κύριο γεύμα τής ημέρας.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

Χρίστος Καψάλης

Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6980597508

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.