TOMATIS

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ

 

Τραγουδιστές, ηθοποιοί, μουσικοί και παρουσιαστές επιλέγουν  τη μέθοδο “Tomatis” και βελτιώνουν την άρθρωση και τη φωνή τους.

Η μέθοδος Tomatis βοηθάει τους επαγγελματίες να αναλύουν καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά όσα ακούν με στόχο να αναπαράγουν καλύτερη φώνηση και να χρησιμοποιούν τη φωνή τους πιο αποτελεσματικά. Μιλάμε, διαβάζουμε και τραγουδάμε με το αυτί μας, συμπέρανε ο Alfred Tomatis (Γάλλος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας) το 1947. Βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ακούμε, η φωνή μας αλλάζει άμεσα και ακούσια.
Όταν το άτομο ακούει φυσιολογικά και δεν υπάρχει ακουστική παθολογία, η ηχοθεραπευτική μέθοδος Tomatis, συνεισφέρει στη βελτίωση της ομιλίας και του λόγου. Η φωνή μετά τη θεραπεία δεν είναι κρύα, επιθετική και άχρωμη, έχει διακυμάνσεις, ξυπνάει και καθηλώνει το συνομιλητή.
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του Tomatis ήταν το λεγόμενο “μουσικό αυτί”. Ο Tomatis είχε κουράρει προσωπικά τη Μαρία Κάλλας. Το “μουσικό αυτί” μπορεί να συντονιστεί σε ολόκληρο το ακουστικό φάσμα και είναι σε θέση να διακρίνει ήχους διαφορετικών συχνοτήτων. Στα προγράμματα για μουσικούς και τραγουδιστές βοηθάμε τον τραγουδιστή να συντονιστεί στις υψηλές αρμονικές και να ελέγχει καλύτερα τη χροιά της φωνής του.

Ότι ακούει το αυτί, το μεταφέρει η φωνή. Όταν τροποποιηθεί ή αλλοιωθεί οτιδήποτε στην ακοή, αυτόματα η αλλαγή αποτυπώνεται και στη φωνή. Με την κατάλληλη ηχητική παρεμβολή, μπορεί κανείς να διορθώσει λάθη και να επιλύσει προβλήματα και το αποτέλεσμα αυτό να διατηρηθεί (νόμος της παραμένουσας μαγνήτισης). Οι ανακαλύψεις του Tomatis τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει ένα παιδαγωγικό εργαλείο «το ηλεκτρονικό αυτί» το οποίο λειτουργεί σαν ένα ιδανικό ανθρώπινο αυτί και μας επιτρέπει σήμερα “τη μόνιμη αποκατάσταση όλων των ελαττωματικών φωνητικών χαρακτηριστικών”.

 

Το 1958,το πρώτο ηλεκτρονικό αυτί παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση στις Βρυξέλλες και κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο Επιστημονικής Έρευνας. Σήμερα το ηλεκτρονικό αυτί στην καλύτερη μορφή του, βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της μεθόδου Tomatis, πολύτιμο εργαλείο για εμάς, βοηθάει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη φωνή τους σαν εργαλείο, να εκφράζονται με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν και να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους απαλλαγμένοι από άγχη και φοβίες.

Τραγουδιστές,ηθοποιοί και μουσικοί δίνουν στη φωνή τους επιπλέον ποιότητα, τονικότητα, τέμπο, αρμονικές και μουσικότητα. Πολλοί πιστεύουν πως τα ελαττώματα της φωνής τους είναι χαρακτηριστικά του εαυτού τους μόνιμα και αθεράπευτα. Η φωνή όμως μεταμορφώνεται με την κατάλληλη παιδεία και θεραπεία και με τη μέθοδο TOMATIS εστιάζουμε σε αυτό. Η φωνή δεν είναι μόνο θέμα κατασκευής αλλά κυρίως “θέμα αντίληψης” καθώς τραγουδάμε με το αυτί μας. Το αυτί τροφοδοτεί το νευρικό σύστημα και έχει αντίκτυπο στη φώνηση…Η φωνή είναι το μέσο…Η πηγή όμως η ψυχή…Άνοιξε λοιπόν τα αυτιά της ψυχής σου…

 

lifehub-tomatis-2

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=LG5dMPQZT2w

 

Άννα Μαλισιόβα

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΑΝΝΑ ΜΑΛΙΣΙΟΒΑ

κυρία Άννα Μαλισιόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, με καταγωγή απ΄το μαγευτικό Πήλιο. Έκανε τις βασικές της σπουδές στην Πάτρα και είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
Στη συνέχεια έκανε την ειδίκευσή της στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Βόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και το Braille. Έχει σπουδάσει πολλά χρόνια πιάνο και κλασικό τραγούδι.
Η επιμόρφωσή της περιλαμβάνει σεμινάρια Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών και Μουσικοθεραπείας.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με ιδιωτικά κέντρα Ειδικών Θεραπειών στο Βόλο και την Αθήνα καθώς επίσης και με το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Έχει διατελέσει υπεύθυνη του μαθησιακού τομέα στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας Μαγνησίας.Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου TOMATIS.
Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.Έχει μετεκπαιδευτεί σε Αθήνα,Παρίσι και Μαϊάμι.Σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα και έχει την ευκαιρία να εργάζεται και να κουράρει καθημερινά διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis, της οποίας είναι πιστοποιημένος και επίσημος θεραπευτής.Αγαπάει πολύ την οικογένεια και τα ταξίδια τα οποία αποτελούν πηγή προσωπικού εμπλουτισμού και αναζήτησης.
Άννα Μαλισιόβα
Ειδική Παιδαγωγός/Καθηγήτρια Φιλόλογος
Πιστοποιημένος θεραπευτής της μεθόδου Tomatis.
Τηλ.Επικοινωνίας:6944820781
Facebook:Tomatis Πετρούπολη

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.