ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ

 

Η γκρίζα ζώνη στην καθημερινότητά μας

Έχετε σκεφτεί ότι υπάρχει μια ζώνη στην γκαρνταρόμπα σας που τη φοράτε πολύ συχνά και σας απομυζά χρόνο και ενέργεια χωρίς να το καταλαβαίνετε;

Η γκρίζα ζώνη είναι μια χρονική ζώνη στην καθημερινότητά μας κατά την οποία χάνουμε χρόνο άσκοπα. Μπορεί να δούμε δηλαδή άτομα να έχουν μια δουλειά στον υπολογιστή, να τον ανοίγουν για να κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά να τους έρχεται ειδοποίηση ότι βγήκε ένα νέο βίντεο στο YouTube ή νέα e-mail και να τρέχουν να τα δουν. Ίσως φοβούνται μη χάσουν κάποια σημαντική αναφορά σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, ίσως πάλι να μη μείνουν «πίσω» στις εξελίξεις. Μετά από 20 λεπτά δεν θυμούνται καν για ποιον λόγο άνοιξαν τον υπολογιστή τους και στο τέλος να μην προλαβαίνουν να κάνουν τη δουλειά που είχαν προγραμματίσει.

Μιλώντας για την γκρίζα ζώνη, πρόκειται για μια παγίδα του συστήματος που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε αν θέλουμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε την προσοχή μας ως σύμμαχο όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βρίσκονται σε κάποια φάση της ημέρας τους στη γκρίζα ζώνη, γεγονός που τους αποσπάει την προσοχή για μεγάλο διάστημα και για αυτό δεν μπορούν να πετύχουν. Τα άτομα αυτά κάνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Είναι εύκολο να καταπιαστούμε και να χάσουμε την ώρα μας στην τηλεόραση ή στα social media ή στα e-mail μας.

Ο τρόπος που μπορούμε να φύγουμε από την γκρίζα ζώνη ή έστω να την οριοθετήσουμε, είναι πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουμε ότι μας προκαλεί σοβαρές συνέπειες, γιατί θα μας φέρει αναβλητικότητα. Η αναβλητικότητα με τη σειρά της θα μας κλέψει τον πολύτιμο χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώσουμε για την ανάπτυξή μας. Άρα θα μας κλέψει και το εισόδημα.

Καλό είναι σε αυτή τη φάση να θυμόμαστε την Αρχή του Pareto σύμφωνα με την οποία το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από το 20% των μέσων ή αιτίων. Με άλλα λόγια, το 80% των αποτελεσμάτων από αυτά που κάνουμε θα έρθει από το 20% των προσπαθειών μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν έχετε μια λίστα με δέκα πράγματα που θέλετε να κάνετε, το πιθανότερο είναι ότι δύο μόνον θα αξίζουν πραγματικά να ασχοληθείτε μαζί τους αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα οκτώ, γιατί συνήθως αυτά είναι που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για εσάς. Το ενδιαφέρον είναι πως για όλα θα σπαταλήσετε ισάξιο χρόνο! Αν κάτι στο πρόγραμμά σας πρέπει να μετατεθεί ή να ματαιωθεί, βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελεί μέρος αυτού του 20%. Έχοντας αυτήν την αρχή στο μυαλό σας, θα βοηθηθείτε στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σας και θα αντιμετωπίζετε με καλύτερη ψυχολογία το υπόλοιπο της ημέρας σας.

Αλήθεια, εσείς σε ποια στιγμή της καθημερινότητάς σας βρίσκεστε στη γκρίζα ζώνη;

 

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας,

μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.