Και μάλιστα εξίσου σημαντικός με τον κρανιακό. Το έντερο είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων μιας και έρχεται σε απευθείας επαφή με το περιβάλλον (τροφή, υγρά κλπ) σε αντίθεση με τον κρανιακό που έχει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία (κρανίο, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αιματοεγκεφαλικός φραγμός κλπ).
Η σύνδεση κρανιακού εγκεφάλου και εντέρου γίνεται ΚΥΡΙΩΣ με μια παχιά ταινία νευρικών ινών, το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve). Άριστη κατάσταση ΠΓΝ σημαίνει υψηλή ποιότητας επικοινωνία του εντέρου με τον εγκέφαλο.
Ποιοτική επικοινωνία σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει την πραγματική εικόνα της κατάστασης που συμβαίνει στο έντερο και μέσω του ΑΝΣ (αυτόνομου νευρικού συστήματος) δίνει εντολές για κινητοποίηση ή μη, συγκεκριμένων μηχανισμών όπως η παραγωγή ενζύμων, ορμονών, αντισωμάτων κλπ.
Με φρακταλική λογική (το μικρό είναι μέσα στο μεγάλο και το αντίστροφο), το ίδιο συμβαίνει και σε κυτταρικό επίπεδο. Η μεμβράνη είναι ο 2ος εγκέφαλος και ο πυρήνας είναι ο κρανιακός εγκέφαλος. Η μεμβράνη έχει υποδοχείς δηλαδή αισθητήρες με τους οποίους “ενημερώνει” με σήματα τον πυρήνα και εκεί “αποφασίζεται” ποια γονιδιακή ακολουθία θα εκφραστεί (δηλαδή ποια πρωτεΐνη θα συντεθεί) ώστε να ικανοποιηθεί η μια και μοναδική συνθήκη για το κύτταρο: η επιβίωση.
Η φρακταλική λογική επιτρέπει στον θεραπευτή να δει την απλότητα πίσω από την ολιστική προσέγγιση. Και να ακολουθήσει απλά την Κυτταρική Νοημοσύνη παραμένοντας ταπεινός και αναγνωρίζοντας ότι η πραγματική του αποστολή δεν είναι μόνο να ανακουφίζει-φροντίζει το σύμπτωμα (θεραπεία) αλλά και να διδάσκει (docere – doctor) την αυτοϊαση!
Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου
Προσθήκη σχολίου