ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος

 

Και μάλιστα εξίσου σημαντικός με τον κρανιακό. Το έντερο είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων μιας και έρχεται σε απευθείας επαφή με το περιβάλλον (τροφή, υγρά κλπ) σε αντίθεση με τον κρανιακό που έχει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία (κρανίο, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αιματοεγκεφαλικός φραγμός κλπ).

Η σύνδεση κρανιακού εγκεφάλου και εντέρου γίνεται ΚΥΡΙΩΣ με μια παχιά ταινία νευρικών ινών, το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve). Άριστη κατάσταση ΠΓΝ σημαίνει υψηλή ποιότητας επικοινωνία του εντέρου με τον εγκέφαλο.

Ποιοτική επικοινωνία σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει την πραγματική εικόνα της κατάστασης που συμβαίνει στο έντερο και μέσω του ΑΝΣ (αυτόνομου νευρικού συστήματος) δίνει εντολές για κινητοποίηση ή μη, συγκεκριμένων μηχανισμών όπως η παραγωγή ενζύμων, ορμονών, αντισωμάτων κλπ.

Με φρακταλική λογική (το μικρό είναι μέσα στο μεγάλο και το αντίστροφο), το ίδιο συμβαίνει και σε κυτταρικό επίπεδο. Η μεμβράνη είναι ο 2ος εγκέφαλος και ο πυρήνας είναι ο κρανιακός εγκέφαλος. Η μεμβράνη έχει υποδοχείς δηλαδή αισθητήρες με τους οποίους “ενημερώνει” με σήματα τον πυρήνα και εκεί “αποφασίζεται” ποια γονιδιακή ακολουθία θα εκφραστεί (δηλαδή ποια πρωτεΐνη θα συντεθεί) ώστε να ικανοποιηθεί η μια και μοναδική συνθήκη για το κύτταρο: η επιβίωση.

Η φρακταλική λογική επιτρέπει στον θεραπευτή να δει την απλότητα πίσω από την ολιστική προσέγγιση. Και να ακολουθήσει απλά την Κυτταρική Νοημοσύνη παραμένοντας ταπεινός και αναγνωρίζοντας ότι η πραγματική του αποστολή δεν είναι μόνο να ανακουφίζει-φροντίζει το σύμπτωμα (θεραπεία) αλλά και να διδάσκει (docere – doctor) την αυτοϊαση!

 

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ

Διεύθυνση: Φυγαλείας 60, 11147 Γαλάτσι
Τηλεφωνο: 6986267188

Σπουδές

2016 – 2017
Σπουδές στη Ρεφλεξολογία Άκρου Πόδα στο Natural Health Science

2005 – 2007
Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διαχείριση Ποιότητας και Διασφάλιση Υγιεινής Τροφίμων
στο Τμήμα Επιστήμης / Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

1996 – 2002
Πτυχίο Βιολόγου στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σεμινάρια – Πρακτικές

4 – 5/3/2017
Σεμινάριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής

2017 – σήμερα
Θεραπευτής Κοσμοενεργειακής
Θεραπευτής Mvoce & 50 Seals 1st Level

https://www.facebook.com/nikolaos.daradimos

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.