ΒΟΤΑΝΑ

Αζαρό για διακοπή του καπνίσματος και κατά του αλκοολισμού

 

Το Αζαρό είναι μικρό ποώδες αειθαλές φυτό της οικογένειας των Αριστολοχιωδών (Aristolochiaceae), με ρίζωμα πού έρπει και δυσάρεστη οσμή. Είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, τη Φινλανδία και τη βόρεια Ρωσία, ενώ στη χώρα μας το συναντούμε σε δάση της βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κεφαλληνίας.

Η ρίζα του περιέχει πτητικό έλαιο, αζαρίνη, άμυλο, γλουτένη, τανικό οξύ, κιτρικό οξύ, χλωροφύλλη, διάφορα άλατα κ.α. Η ουσία αζαρίνη είναι εμετική και ερεθίζει τους βλεννογόνους αδένες .

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται καθαρτικό, διεγερτικό, εμετικό και διουρητικό. Χρησιμοποιείται στη βρογχίτιδα, την πνευμονία, τον κοκίτη και κατά της διάρροιας. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη κατά της ισχιαλγίας και σε μερικές δερματοπάθειες. Στην ομοιοπαθητική το βάμμα από τη ρίζα του βοτάνου χρησιμοποιείται εναντίων των ρευματισμών και της γαστρεντερίτιδας.

Ενδείκνυται επίσης, σε διαταραχές του εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένειες του δέρματος, επίμονο πονοκέφαλο, πονόδοντο, γαστρεντερικές παθήσεις και πυρετό. Θεωρείται επίσης καθαρτικό, διεγερτικό, εμετικό και διουρητικό. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σκόνη της ρίζας και των φύλλων του όπως το ταμπάκο για φτέρνισμα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι ερεθιστικά και εμετοκαθαρτικά, αλλά χάνεται η ιδιότητα του αυτή, με το ξέραμα και το παρατεταμένο βράσιμο.

Δράση: αποχρεμπτικό, διουρητικό και με ηρεμιστική δράση.
Εφαρμογή: Βήχας, υδρωπικία, κεφαλαλγία, ημικρανία. Όταν προστεθεί στο αλκοόλ, το βότανο προκαλεί εμετό και δυσάρεστες αισθήσεις, και χρησιμοποιείται για την θεραπεία της χρόνιας μέθης / χρόνιο αλκοολισμό / και διακοπή του καπνίσματος.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ

Ισχυρό βότανο! Συνταγή, με ιατρική παρακολούθηση!

Χρήση. 1 κουταλάκι του γλυκού βότανο σε 300 ml ζεστό νερό, για 2 ώρες. Πίνετε 100 ml σε 3 δόσεις σε μια ημέρα.
* Για αλκοολισμό, αναμιγνύετε 1 κουταλάκι του γλυκού Αζαρό σε 50 ml ζεστό νερό, το αφήνετε για 1 ώρα, και το πίνετε ως δόση για 1 ημέρα.

Η υπερβολική χρήση του προκαλεί γαστρεντερίτιδες και εσωτερικές αιμορραγίες.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.