ΔΙΝΩ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

ΔΙΝΩ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ!

 

 

Με τις ραγδαίες αλλαγές στην κοινωνία μας και την αμφισβήτηση του αξιακού συστήματος είναι πράγματι πιο αναγκαίο από ποτέ να ξαναθυμηθούμε και να εναρμονιστούμε με τις αξίες ζωής. Μια ζωή γεμάτη αξίες μας βοηθά να αποκτήσουμε νόημα και σκοπό, αφού η σκέψη μας, η στάση μας και η συμπεριφορά μας βασίζεται σε αυτές. Αλήθεια τι αξίζει η ζωή μας αν δεν έχουμε αξίες;

Αξίες είναι εκείνες οι ποιότητες ή τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά για εμάς και που θέλουμε να διέπουν τον τρόπο που λειτουργούμε. Είναι τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις που μας ωθούν να βρούμε το δρόμο μας στη ζωή.

Όσο είμαστε παιδιά υιοθετούμε τις αξίες που έχουν οι γονείς μας και το ευρύτερο περιβάλλον μας. Μεγαλώνοντας, ανάλογα με τη μόρφωση, τις συνθήκες που μεγαλώσαμε και τα προσωπικά μας βιώματα, επιλέγουμε ποιες αξίες ταιριάζουν στον εαυτό μας και θέλουμε να τις διατηρήσουμε και ποιες να απορρίψουμε. Συχνά στη ζωή μας βιώνουμε σύγκρουση αξιών ανάμεσα στις αξίες που έχουμε επιλέξει και σε αυτές που προστάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Όταν λειτουργούμε ενάντια στις προσωπικές μας αξίες, αισθανόμαστε απογοήτευση και δυστυχία. Για παράδειγμα, αν πιστεύουμε στην αξία της ειλικρίνειας και ζούμε μέσα στο ψέμα, αυτό μας εξαντλεί. Από την άλλη, όταν ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας, αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Αν έχουμε την αξία της συνέπειας και την εφαρμόζουμε, τότε νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι!

Οι αξίες γενικά, παραμένουν σταθερές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πορεία της ζωής μας όμως, κάποιες μπορεί να μείνουν αμετάβλητες ενώ άλλες να διαφοροποιηθούν. Ανάλογα με τις ψυχικές μας ανάγκες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιές είναι οι αξίες που μπορούμε να βασιστούμε πάνω τους για να καλύψουμε τις ψυχικές μας ανάγκες και να αναπτυχθούμε.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό πλάσμα και ζει σε οργανωμένες ομάδες. Οι αξίες είναι το μέσο που μας βοηθά να συνυπάρξουμε αρμονικά και έτσι όλοι μαζί να κατακτήσουμε την κοινωνική ευημερία. Ως άτομα, όταν ζούμε μια ζωή γεμάτη αξίες έχουμε πολλαπλά οφέλη σε ηθικό, συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο.

Οι αξίες μας βοηθούν να δημιουργήσουμε εσωτερικά κίνητρα, τα οποία μας είναι απαραίτητα για να ενεργοποιηθούμε προς την προσωπική μας ολοκλήρωση. Γίνονται αρωγοί στην προσπάθειά μας να εστιαζόμαστε στους στόχους μας, ξεκαθαρίζοντας μέσα μας τι είναι σημαντικό και τι όχι. Προσδιορίζοντας τη δική μας κλίμακα αξιών, είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε καίρια υπαρξιακά ερωτήματα. Έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού μας, μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για εμάς. Αξιολογώντας τα θέλω μας, βάζουμε απαραίτητες για την ύπαρξή μας προτεραιότητες. Ιεραρχώντας τις αξίες μέσα μας, οργανώνουμε τη ζωή μας ανάλογα. Και τέλος, υπηρετώντας τις αξίες δίνουμε ποιότητα στη ζωή μας!

Ξεκινώντας από το Α και καταλήγοντας στο Ω οι αξίες ζωής είναι: Αγάπη, Αισιοδοξία, Αλληλεγγύη, Ανεκτικότητα, Απλότητα, Αποδοχή, Αποταμίευση, Ασφάλεια, Αυτογνωσία, Αυτονομία, Γενναιοδωρία, Γνώση, Δεκτικότητα, Δημιουργικότητα, Διάλογος, Διαφορετικότητα, Δικαιοσύνη, Εγκράτεια, Ειλικρίνεια, Ειρήνη, Ελευθερία, Εμπιστοσύνη, Ενδιαφέρον, Επιμονή, Εργατικότητα, Ευγένεια, Ευγνωμοσύνη, Θετικότητα, Ισότητα, Καθαριότητα, Κοινωνικότητα, Μοναδικότητα, Πίστη, Σεβασμός, Σταθερότητα, Συμπόνια, Συνέπεια, Συνεργασία, Σύνεση, Τάξη, Ταπεινότητα, Τιμιότητα, Τόλμη, Υγεία, Υπευθυνότητα, Υπομονή, Φιλία, Χαρά.

Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να μας συστηθούν, ας παίξουμε μαζί τους, ας φλερτάρουμε δίνοντας το χώρο, το χρόνο και την προσοχή, που τους αρμόζει, ας δώσουμε αξία στη ζωή μας!

 

Έρη Μπασιούκα
Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια
Συντονίστρια Σχολών Γονέων

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΡΗ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ

Σπούδασα ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College) και εξειδικεύτηκα στην σωματική ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και ανάλυσης του χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.). Εκπαιδεύτηκα στο συντονισμό ομάδων σχολών γονέων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων συμμετέχοντας ενεργά στη διεξαγωγή ερευνών. Επίσης εκπαιδεύτηκα στον αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών από την κα Δώρα Μαυρομάτη που σχεδίασε την εικονογραφημένη μέθοδο.

Έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία καθώς και σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως το κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», το σωματείο νευρομυϊκών παθήσεων MDA Ελλάς, στο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιού και οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ».

Από το 2001 εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες, γονείς και παιδιά. Συντονίζω ομάδες αυτογνωσίας, ομάδες παιδιών, ομάδες εγκύων και σχολές γονέων σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο. Διοργανώνω βιωματικά σεμινάρια αυτογνωσίας ενηλίκων, ομιλίες σε σχολεία, ημερίδες και συνεργάζομαι με παιδικούς σταθμούς σε τακτική βάση. Αρθρογραφώ συστηματικά σε επιστημονικά περιοδικά για θέματα που αφορούν τον άνθρωπο και τη σχέση γονιών και παιδιών Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΒΡ).

Ένα μέρος της εμπειρίας που έχω αποκομίσει από την εργασία μου τόσα έτη σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών απεικονίζεται στο βιβλίο μου «Το ημερολόγιο του γονέα – 366 συμβουλές για γονείς, μία για κάθε μέρα». Σε αυτό το πρωτότυπο ημερολόγιο οι γονείς μπορούν να πάρουν ως ερέθισμα τη φράση της κάθε ημέρας, να σημειώσουν τα δικά τους σχόλια και να επεξεργαστούν τα θέματα που θίγονται.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.