ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ & ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

 

Οσφυαλγία – Ισχιαλγία – Δισκοπάθεια – Δισκοκήλη

Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Δισκοπάθεια και Δισκοκήλη είναι 4 όροι που πολύ συχνά συγχέονται μεταξύ τους. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι το ότι πολύ συχνά κάποιος ασθενής μπορεί να “έχει” και τα 4. Υπάρχει δηλαδή μεταξύ αυτών των παθήσεων ή συμπτωμάτων μια αλληλένδετη σχέση. Ας δούμε όμως ξεχωριστά τι ακριβώς περιγράφει ή σημαίνει κάθε όρος.

Οσφυαλγία : Με τον όρο αυτό περιγράφουμε τον πόνο στη μέση ( οσφύς + άλγος). Σαν όρος χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά για να περιγράψει πόνο ο οποίος συχνά είναι άγνωστης αιτιολογίας. Δεν είναι πάθηση όπως πολύ λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος.

ΙσχιαλγίαΟ όρος αυτός είναι όπως και η οσφυαλγία σύνθετος και περιγράφει πόνο στην περιοχή – διαδρομή του Ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό είναι το μεγάλο νεύρο που σχηματίζεται από τις ρίζες Ο4-Ι3 των οσφυϊκών και ιερών σπονδύλων (στην περιοχή της μέσης δηλαδή).

ΔισκοπάθειαΟ όρος αυτός είναι πολύ γενικός και περιγράφει πρόβλημα / πάθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος υπάρχει ανάμεσα σε αρκετά ζεύγη σπονδύλων και λειτουργεί όπως το αμορτισέρ στα αυτοκίνητα για να αποσβένει τους κραδασμούς και το βάρος του κορμού. Συνήθως όταν λέμε πως κάποιος έχει δισκοπάθεια εννοούμε πως κάποιος μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει “φαγωθεί” ή  “φθαρεί” ή  “εκφυλιστεί” όπως είναι και η επιστημονική ορολογία. Ένας εκφυλισμένος δίσκος είναι ένδειξη “οστεοαρθρίτιδας” στην σπονδυλική στήλη ή όπως πιο σωστά λέγεται Σπονδυλοαρθρίτιδας.

ΔισκοκήληΔισκοκήλη έχουμε στην περίπτωση που το ζελατινώδες περιεχόμενο του μεσοσπονδυλίου δίσκου έχει διαπηδήσει προς τα έξω (συνήθως προς το πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης) πιέζοντας είτε τον νωτιαίο μυελό ή κάποιο σπονδυλικό νεύρο προκαλώντας πόνο , μούδιασμα, κάψιμο, αίσθηση καψίματος κ.α.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των παθήσεων της μέσης (οσφυϊκή περιοχή)  οφείλονται σε απλά προβλήματα μηχανικής ή μυϊκής αιτιολογίας. Δηλαδή είτε από κόπωση στη δουλειά από επαναλαμβανόμενη κίνηση, κάποιον τραυματισμό από απροσεξία κ.α. Η χρόνια επιβάρυνση της μέσης, η έλλειψη άσκησης, τα περιττά κιλά, οι “κακές” συνήθειες στον εργασιακό χώρο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα όπως είναι η Δισκοπάθεια και η Σπονδυλοαρθρίτιδα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη μιας τέτοιας κατάστασης και όχι η εκ των υστέρων αντιμετώπισή της.

Τι μπορεί να κάνει η Χειροπρακτική για αυτά τα προβλήματα

Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει επίσης την μέση σας για να ανιχνεύσει τυχόν “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοί σας. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές ( μυϊκές πιέσεις, διατάσεις, Ισομετρικές διατάσεις (PIR) ) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και κατόπιν θα σας κάνει τις ειδικές  Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της περιοχής και στην διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις με τις οποίες θα μπορέσετε να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσετε την “μέση” σας.

Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της μέσης καθώς και για θεραπείες της σπονδυλικής στήλης επικοινωνήστε μαζί μου στο 211-4063771 ή στο 697-9320314

 

Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)
Δρ. Χειροπρακτικής (UK)

Balance Taping Certified Junior Instructor
www.xeiropraktiki.blogspot.com

photo 3dprinterworld

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΒΑΛΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Κοντουβάλης είναι Δρ. Χειροπρακτικής (UK). Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Glamorgan στην Ουαλία της Μεγ. Βρετανίας από όπου και αποφοίτησε το 2003.

Έχει εργαστεί σε κλινικές Χειροπρακτικής στην Ουαλία και τη Σκωτία. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ειδικεύεται στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Έχει συνεργαστεί με ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League καθώς και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Έχει διατελέσει Χειροπράκτης σε ομάδες Rugby Union [Athens RFC, Πόλις Αιγάλεω RFC, West Side R.F.C.] και στα τέλη του 2012 και στην Εθνική ομάδα Rugby Union. Από το 2013 ξεκίνησε συνεργασία και με ομάδες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Rugby League.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι ιδιοκτήτης του κέντρου Χειροπρακτικής και Λογοθεραπείας “Άρθρωσις στον Άγιο Δημήτριο. Στο κέντρο Άρθρωσις διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο γνωστικό αντικείμενο της Μυοσκελετικής θεραπείας και της Φυσικοθεραπείας (Ελαστική Περίδεση, Αθλητική Περίδεση, Bodywork κ.α.) και σε συνεργασία με τη σύζυγό του Σταυρούλα Μπέλλα (MSc Λογοθεραπεύτρια) σεμινάρια Λογοθεραπείας (Εποπτικά Σεμινάρια Διαταραχών κ.α.)

Είναι από το 2010 αποκλειστικός εκπαιδευτής στην Ελλάδα της τεχνικής ελαστικής περίδεσης με κινήσιο-ταινία ΜΗ-Alive Taping και συνεργάτης της MH-Alive Taping Europe. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια περίδεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικεύεται σε θέματα εργονομίας και σωστής πρακτικής στην εργασία και τις ενασχολήσεις του ελεύθερου χρόνου.

Είναι διαχειριστής του ιστολογίου www.xeiropraktiki.blogspot.gr στο οποίο αρθρογραφεί πάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και συνεργάζεται με αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που ασχολούνται με την υγεία.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.