Από τη Βιολογία του Λυκείου (για να μην πω του Γυμνασίου) γνωρίζουμε την διεργασία της μίτωσης δηλαδή τη διχοτόμηση ενός κυττάρου προς 2 νέα κύτταρα. Αυτή η ιδιότητα επιτρέπει στους ιστούς και τα όργανα να αναπλάθονται. Ανάλογα με τον ιστό οι μιτώσεις έχουν και διαφορετική ταχύτητα. Πχ στο επιθήλιο γίνεται πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τον νευρικό ιστό. Ένας λόγος για τον οποίο το επιθήλιο (δέρμα, έντερο, στομάχι, βλεννογόνοι κλπ) είναι πιο επιρρεπές σε καρκινογενέσεις.
Το 1997 οι ερευνητές Schwab & Pienta, διετύπωσαν την άποψη ότι για να γίνει η μίτωση πρέπει να συντρέχουν 2 συνθήκες (Schwab E.D & Pienta KJ 1997 – Modelling signal transduction in normal and cancer cells using complex adaptive systems. Med Hypotheses 48, 111-123).
- να υπάρχει επαρκής ενέργεια στο κύτταρο για τον διπλασιασμό του DNA (αντιγραφή) και
- να υπάρχει επαρκής χώρος για το νέο κύτταρο.
Βρήκαν ότι στην περιφέρεια του κυττάρου υπάρχουν αισθητήρες πίεσης οι οποίοι ενημερώνουν το κύτταρο σχετικά με το εξωκυττάριο περιβάλλον, ενώ καταγράφουν τις παραμορφώσεις του κυτταρικού σκελετού. Οι αισθητήρες αυτοί απαντούν στο ερώτημα “υπάρχει επαρκής χώρος για ανάπτυξη”; (προφανώς αν υπάρχουν τοξίνες ή άλλα πράγματα τότε η απάντηση είναι ΟΧΙ).
Από την άλλη μεριά στο κυτταρόπλασμα υπάρχουν μετρητές ενέργειας (κάτι σαν βολτόμετρα μπαταρίας) που ενημερώνουν σχετικά με τη διαθέσιμη ενέργεια στην κυτταρική “μηχανή”.
Οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν πως για να γίνει η μίτωση θα πρέπει το εξωκυττάριο περιβάλλον να μην έχει “μποτιλιάρισμα” και 2ον οι μετρητές να δείξουν ότι η διαθέσιμη ενέργεια είναι τουλάχιστον στο 75% της ιδανικής.
Επομένως η κυτταρική ανανέωση είναι συνάρτηση της αποτοξίνωσης και της παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή μηχανή). Σε άλλο κεφάλαιο θα γίνει λεπτομερής ανάλυση καθώς και παροχή λύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου
Προσθήκη σχολίου