ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΜΑΤΟΥΣ

 

Δον Χουάν Μάτους, μια σημαντική φιγούρα τού Καστανιέδα

Ο Δον Χουάν Μάτους είναι μια σημαντική φιγούρα στη σειρά των   βιβλίων σαμανισμού του Κάρλος Καστανιέδα. Περιγράφεται ως ένας Ινδιάνος Γιάκι τον οποίο γνώρισε για πρώτη φορά ο Καστανιέδα σε ένα σταθμό λεωφορείων στη Γιούμα της Αριζόνα στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το κατά πόσον πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο είναι θέμα για το οποίο έχουν υπάρξει διαφωνίες κατά καιρούς. Οι πρακτικές και τα πιστεύω του Δον Χουάν φαίνονται ασύμβατες με την καταγωγή του ως Ινδιάνος Γιακί. Ο ηλικιωμένος άντρας, ποτέ δεν λέει ότι αυτό είναι το πραγματικό του όνομα. Απλώς αναφέρει ότι τουλάχιστον για τον Καστανιέδα είναι ο Χουάν Μάτους.

Ως χαρακτήρας στα βιβλία του Καστανιέδα, ο Δον Χουάν λέει στον Κάρλος (το χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει τον Καστανιέδα) ότι είναι ένας brujo (η ισπανική λέξη για τον μάγο ή μάγισσα), ο οποίος προσομοιάζει τον θεραπευτή ή τον σαμάνο και ο οποίος έχει κληρονομήσει (μέσα από μια γενιά διδασκάλων) μια αρχαία μεσο-αμερικανική πρακτική για την επέκταση της ανθρώπινης συνειδητότητας, και την αλληλεπίδραση με τις ενέργειες της Γης και τα όντα που την κατοικούν. Στα βιβλία, ο Δον Χουάν ήταν ειδικός στην καλλιέργεια και τη χρήση διαφόρων ψυχοτροπικών φυτών (συγκεκριμένα παραισθησιογόνων μανιταριών, datura και πεγιότ τα οποία βρίσκονται στις ερήμους του Μεξικού. Αυτά χρησίμευαν ως οχήματα για να φτάσει κανείς στην μη συνηθισμένη πραγματικότητα στις διδασκαλίες του προς τον Κάρλος.

Ο Δον Χουάν παρουσιάζεται ως άγαμος και ως ένας ηλικιωμένος άντρας ιθαγενούς καταγωγής, με μεγάλη δύναμη και ευκινησία, ο οποίος μιλά άψογα Ισπανικά αλλά δεν έχει πάει ποτέ του σε Πανεπιστήμιο, και ο οποίος είχε προφανώς ζήσει τη ζωή του σε φτωχές συνθήκες. Η φιλοσοφία του Δον Χουάν μπορεί εν περιλήψει να περιγραφεί από μια παράγραφο στο πρώτο βιβλίο του Καστανιέδα, Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν:

Για μένα υπάρχει μόνο το ταξίδι σε μονοπάτια που έχουν καρδιά, σε οποιοδήποτε μονοπάτι έχει καρδιά. Εκεί ταξιδεύω, και η μόνη πρόκληση για μένα είναι να περπατήσω όλη τη διαδρομή. Και εκεί ταξιδεύω κοιτώντας, κοιτώντας χωρίς ανάσα.

Τα Βιβλία του Καστανιέδα που εμπεριέχουν τον Δον Χουάν Μάτους

 • Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν (The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge, 1968).
 • Μια ξεχωριστή πραγματικότητα (A Separate Reality: Further Conversations with Don Juan, 1971).
 • Ταξίδι στο Ιξτλάν (Journey to Ixtlan: The Lessons of Don Juan, 1973).
 • Ιστορίες Δύναμης (Tales Of Power, 1975).
 • O Δεύτερος Κρίκος της Δύναμης (The Second Ring Of Power, 1977).
 • Το Δώρο του Αετού (The Eagle’s Gift, 1981).
 • Η Εσωτερική Φλόγα (The Fire From Within, 1984).
 • Η Δύναμη της Σιωπής (The Power Of Silence, 1987).
 • Η Τέχνη των Ονείρων (The Art Of Dreaming, 1993).
 • Η Ενεργός Πλευρά του Απείρου (The Active Side of Infinity, 1998).
 • Ο Τροχός του Χρόνου (The Wheel of Time, 2000).

Στα βιβλία τους, η Ταΐσα Άμπελαρ, η Φλορίντα Ντόνερ-Γκράου και ο Λουχάν Μάτους επίσης συμπεριλάμβαναν τον χαρακτήρα του Δον Χουάν Μάτους, αν και εμφανιζόταν και με διαφορετικά ψευδώνυμα όπως Μαριάνο Αουρελιάνο. Σε όλα αυτά τα βιβλία ο Δον Χουάν Μάτους ήταν ο ναγουάλ, ο οποίος ήταν ο ηγέτης μιας ομάδας ανθρώπων που ακολουθούσαν την παράδοση της μυστικιστικής αυτο-πραγμάτωση.

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.